Korvgubbarna Taylors & Jones samarbete med puben Oliver Twist i Hornstull resulterar i hela kostcirkeln: kött, öl och korrugerad plåt.
Hornstull ramas in av ett rutnät av hantverkstradition – Tobaksspinnargatan korsar Verkstadsgatan som i sin tur skär över Slipgatan – och de minner om kvarterets driftiga skråväsen. För att inte tala om hur epitetet Knivsöder avslöjar invånarnas färdigheter med stickvapen.
Med det som bakgrund är det kanske inte så konstigt att det som av gentrifiering nu förvandlats till Gaffel- och knivsöder begåvats med en ny hantverkstradition: korv.
Från form till föda
För att en korv ska få kallas just korv finns numera ett krav: den måste innehålla en viss mängd kött. Precis som en hink avkrävs vissa egenskaper för att få verka som just hink.
Men för inte så länge sedan räckte det om födan var avlång och vagt hudfärgad, du kanske minns Hot Dogs, vars köttinnehåll är trettiofyra procent. Alltså något mindre än i ett skärp.
Marknaden låg således vidöppen för korvfabrikanterna Taylors & Jones. De öppnade sin första British butchershop på Hantverkargatan i Stockholm 2007 och började snart leverera till butiker i hela landet.
Taylors & Jones with the Twist
Förra året öppnade så Taylors & Jones with the Twist: ett samarbete mellan Taylors & Jones och puben Oliver Twist. Konceptet är att kombinera hantverkskorv med hantverksöl och menyn består av ett tiotal lamm-, fläsk- och nötkorvar samt öl på fat.
Själva lokalen är avlång, och inte helt olik en överdimensionerad skovårdslåda i trä, kakel och plåt. Ett fåtal enkla bord står utmed väggarna och de flankeras av ölfat med sittdynor i skinn. Bardisken är i form av en tjugo centimeter tjock träskiva med svedd kant och en fasad av korrugerad plåt. Draperiet som hänger för köket avbildar en blond kvinna som dansar med döden.
Jag sitter under ett tak av nakna rör, kopparskarvar, ledningar och vvs-nystan. Vrider jag nacken ur led har jag utsikt över HM:s utbud av stickade polotröjor, då restaurangen är en del av kvarterets galleria.
Pork, Dragon och Bratwurst
På väggen presenterar en griffeltavla Södermalms största utbud av hantverkskorv: Cumberland Style Pork, The Welsh Dragon, South-African Boerewors och Thuringer Bratwurst. Jag beställer en Levitation Amber Ale och en Merguez: en lammfärskorv kryddad med harissa, paprika, vitlök, kanel och spiskummin. Den serveras i ett libanesiskt pitabröd tillsammans med drivor av hummus och bulgur. Korven är perfekt kryddad, stoppad och knuten; tuggmotståndet är likt att bita i en läpp.
Lammköttet är på vippen att drunkna i tillbehören och det smakrika brödet, men klarar sig. Precis som Hamid Azizis korvkiosk utanför på Långholmsgatan.
Taylors & Jones with the Twist
Profil: Korvkrog.
Adress: Långholmsgatan 17–21, Stockholm.
Klientel: Par, kompisgäng.
Vinlista: Här dricker du öl.
Typsituation: Jag tror att någon får en allergisk reaktion, men det är en gäst som ljudar sig igenom menyn: ”M-Ä-R-R-G-U-Ä-S-H”.
Betyg: 4 av 5.