Laddar annons
Topp 10 vita viner att beställa - första halvan av 2023
12 Jul, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Topp 10 vita viner att beställa - första halvan av 2023

Så är det dags för en genomgång av de ”bästa” vita vinerna första halvåret 2023. Vi börjar med en liten korrigering och kommentar kring ordvalet ”bästa”. Tanken är inte att välja det som är bäst. Vi vill presentera bra viner med hög prisvärdhet och som dessutom är välgjorda representanter för sina områden.

Vinerna får gärna ligga lite utanför det vi normalt väljer och det som får lite ”stryk” i Systembolagets urvalsprocess. Kanske finns de inte med i något av de ordinarie sortimenten för att det kommer från ett område som inte ligger i fokus och därför inte får plats i sortimentsmodellen. Den här veckan blir det en lista med tio vita viner som har varit med i bäst i test första halvåret 2023. Nästa vecka kommer det en lista med tio röda.

Samtliga tio viner är så bra och så prisvärda att detta egentligen inte ska ses som en ”topplista”. Några av vinerna har varit med i ”bästlistan” tidigare men huvuddelen är nya. Lite förvånande för mig är det föll sig så att två viner gjorda på druvan sauvignon blanc – normalt inte en druva jag tycker hör till de mest spännande men i dessa fall är vinerna definitivt värda sina platser. En annan reflektion är att vi har med fyra viner från Spanien vilket delvis berr på att vi har provat många spanska viner det senaste året men det är också en signal om att det händer mycket på många fronter i den spanska vinnäringen.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ att hitta nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Att beställa är superenkelt. Gå in på systembolaget.se, hitta vinet och klicka på ”hämta i butik”, skriv in butikens namn, flaskorna att levereras dit (du behöver registrera en profil på systembolaget.se för att kunna bekräfta beställningen). Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.

Topp 10 vita viner i beställningssortimentet

El Muelle

El Muelle de Olaso 2021 (55721), Spanien, Jerez, 169 kr 17 poäng (++)

Den spanska vinnäringen har under det senaste årtiondet gått igenom en fantastisk utveckling där mycket har kretsat kring vad som händer i norra Spanien. Här har vi en energiladdad sydspanjor som förutom att den är smakmässigt superimponerande också står för en rejäl dos nyhetsvärde. Den klassiska sherrydruvan palomino fino utgör basen men här kommer den buteljerad i en helt annan skepnad än som en fortifierad sherry.

Stram, nätt och elegant krispigt torr frukt med gråpäron, granit, mineraler, granbarr och en pigg, lång och energiladdad eftersmak med fina syror, mineraler, sälta och en fjäderlätt nyans av flor (en hinna av jästpartiklar som täcker vissa sherryviner under en del av lagringen). Ett superläckert torrt vitt vin som passar till en panerad smörstekt abborre med färskpotatis och ärtor. Även om det säkert håller längre är den pigga friskheten vinets viktigaste drag. Drick det därför inom några år från årtalet som står på flaskan. Det här är ett vin som passar till en stor bredd av rätter men det är ett av få viner som fungerar till vissa sillrätter. Jag har druckit det till matjesilltårta och tyckt att det var en bra kombination (även om en kall lager hade varit ännu bättre). El Muelle de Olaso importeras av Quaffable Wines.

Familjen Pérez har en lång historia som vinodlare men det var först på tidigt 2000-tal som man började gör eget vin. Man lägger stor vikt vid att lyfta enskilda vingårdslägen och är måna om att arbeta med regionens särart och kvalitetspotential. El Muelle de Molaso är gjort efter den kostsamma och arbetskrävande asaleo-metoden där man låter druvorna torka 6-8 timmar innan de transporteras till vineriet för att pressas.


Domaine Begude Sauvignon Blanc 2022 (75317), IGP Pays d'Oc, EKO, 165 kr, 17 poäng (++)

Klingande ren, frisk frukt med gröna äpplen, citrus, kalk, vita blommor, vita vinbär och en gnutta fläder. Medelfyllig, elegant, knastertorr och pigg smak med citrongräs, lime, mineraler, havssälta, bra balans och en klockren frisk och frasigt ren syra. Som så ofta har priset gått upp ett par snäpp senaste året men vinet levererar ännu mer än den tidigare årgången. Svårslaget och värt ett par ärevarv i rondellen! Levereras i kartonger om med sex flaskor – det finns många anledningar att beställa en hel låda men först och främst missa inte denna chablisinspirerade sauvignon blanc från södra Frankrike! Servera till ostron, musslor, skaldjur eller vit fisk med buerre blanc och färsk potatis. Domaine Begude importeras av Vinovativa.

Domaine Begude ligger i appellationen Limoux där Pyrinéernas sluttningar börjar. 2003 tog paret James and Catherine Kinglake en dröm till verklighet och tog över Begude. Egendomen har 25 hektar vingårdsmark som är ekocertifierade sedan 2010. 80 % av vingårdarna är planterad med pinot noir och chardonnay men man har även en del sauvignon blanc och viogner. Vingårdarna ligger på mellan 250 och 350 meters höjd vilket ger ett förhållandevis svalt odlingsklimat. Namnet Begude kommer av ”beguda” vilket betyder ett ställe där man stannar och äter på gammal provencalsk dialekt.

Muga blanco

Muga Blanco 2021 (72877), Rioja, 139 kr, 16,5 poäng (++)

Ung, frisk och stram vit Rioja med krossad sten, päron, persika, citrus och en lätt nyans av fat. En välgjord vit Rioja med väldigt mycket karaktär per krona för under futtiga 130 kronor. Komponerad av 90 % viura och 10% garnacha blanca. Servera till vegetarisk lasagne med aubergine, zucchini och mozzarella. Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan.

Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna i Rioja. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionsbundna flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.

Arneis

Damilano Langhe Arneis 2021 (59322), Italien, Piemonte, Langhe , 149 kr 16,5 poäng (++)

Frisk, pigg och lätt aromatisk doft med päron, äpplen, citrus, blommor, mandlar och örter. Trevlig, lätt och spänstig smak med melon, persika, timjan, fin syra och lite sälta. Servera till vitlöks- och örtpenslade, gratinerade havskräftor. Vill man prova en välgjord och mycket prisvärd Arneis som ger en bra bild av druvan är detta vinet. Damilano importeras av Philipsson & Söderberg

Giuseppe Borgogno la grunden till företaget som idag heter Damilano redan på 1890-talet då han började odla druvor på några speciellt utvalda platser i Barolo. Namnet kommer från hans svärson, Giacomo Damilano som vidareutvecklade vingårdarna och produktionen på tidigt 1900-tal. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn företaget som ligger en dryg kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De kontrollerar runt 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Man odlar flera druvor utöver nebbiolo, en av dem är den vita arneis som var på väg att försvinna från Piemonte. Nu har druvan fått ett uppsving och intresset för den ökar. På den lokala dialekten i Piemonte betyder Arneis ”svår, besvärlig typ eller en rackare”. Detta namn har den fått på grund av att den är svårodlad och ger låg och osäker avkastning.

Torricella

Torricella 2019 (7179), 209 kr 17 poäng (++)

Stram och pinglande ren frukt med gröna äpplen, vita persikor, färska örter som mynta, lagerblad, basilika och färska mandlar. Smaken är frisk, krispigt ren och stram med mycket citrus, krossad sten, kalk, lysande struktur, bra syra och en bris av havssälta och elegant ek. Drick 23-27. Servera till vegetarisk lasagne eller melanzane alla parmigiana.

Årgången 2019 av Torricella visar Ricasolis experimentlusta och vilja att peta i detaljer för att hitta en stil som reflekterar druvmaterialet, vad vingårdarna ger och något som passar konsumenten. Fram till 2018 innehöll Torricella en mindre andel sauvignon blanc. 2019 är ett vin gjort på 100 % chardonnay. Första gången jag provade 2019 var min tanke att den tidigare blandningen av chardonnay och sauvignon blanc var mer lyckad och gjorde något för att runda av smakerna och göra helheten lite mer tillgänglig. Nu har jag provat vinet ett par gånger och även om jag fortfarande tycker att det fanns vissa smakmässiga fördelar med den lilla andelen sauvignon blanc så är det här ett mer komplett vin där det huvudsakligen är strukturen och den något försiktigare ekhanteringen på vinet som ger udden.

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska vinproducenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att familjen Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Ricasoli och Torricella importeras av Wineworld.

Bäst i test vecka 20 Gamlitz

Lackner Tinnacher Gamlitz 2021 (4681), Österrike, Südsteiermark, 164 kr, 17 poäng (++)

Knivskarpt definierad doft med eleganta drag av skiffer, gråpäron, citrus, örter och kalk. Smaken är stram och krispigt ren med citronskal, äpplen, mycket extrakt, klockren syra, värme och fin sälta. Gjort på 100% sauvignon blanc och sannolikt ett vin som går att lagra åtskilliga år men jag skulle dricka detta inom de närmsta fyra åren för att njuta av den friskhet som finns i vinet nu. Servera till musselcarbonara gjord på blåmusslor och linguine. Lackner Tinnacher importeras av Johanlidbyvinhandel.
Familjen Lackner-Tinnacher har producerat vin sedan 1770. Katharina Tinacher tog över ansvaret för vinerna 2013 och började genast ställa om till ekologisk odling. Egendomen fick namnet Lackner-Tinnacher när Katharinas föräldrar gifte sig 1978. Namnt Lackner kommer från mammans familj och Tinnacher från pappans. Företaget har 27 hektar vingårdar och merparten av dessa ligger i kommunen Gamlitz som även är huvudort i området. Vineriet ligger i den närliggande byn Steinbach, mitt i ett hav av vingårdar.

Bäst i test vecka 16

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2021 (95193), J. Schneider, Nahe, 199 kr 17,5 poäng (++)

Bra stram och druvtypisk riesling med päron, persika, vita blommor, citrus och örter. Smakrikt med äpplen, citrongräs, klockren syra, krispiga mineraler och fin sälta. Servera till halstrad gös med färskpotatis, gröna ärtor och brynt smör. Det här vinet lanserades helt nyligen i tillfälliga sortimentet och fanns i skrivande stund kvar både i butiker och i webbsaldot. Jakob Schneider importeras av Vinunic.

Vi inleder presentationen av Weingut Jakob Schneider på sedvanlig tyskt sätt: Familjen Schneider har odlat vindruvor i Nahe sedan 1575. Området är en av Tysklands främsta vinodlande regioner vilket är kopplat till topografi, klimat och de speciella och variationsrika jordmånerna som ofta utgörs av skiffer och vulkaniska material. Familjen Schneider har 18 hektar vingårdar som till största delen är planterade med riesling. Man producerar 120-150 000 flaskor per år.

Nino

Neno Godello 2020 (52717), Valdeorras, Galicien, 175 kr 17 poäng (++)

Frisk, ren doft med äpplen, citrus, melon, fänkål och örter. Vibrerande pigg och energirik smak med citrusskal, limeblad, smör, mineraler, balans, pigg, frisk syra och fin sälta. Ett sagolikt välgjort och balanserat vin som hör hemma i sommarskafferiet. Servera till panerad smörstekt abborre med potatis och gröna ärtor. Drick 23-26.

Viña Somoza är en av flera nya intressanta bodegor i Galicien och startades av Victor Fernandez 2001. Sedan 2015 är Javier Garcia ansvarig vinmakare. Somoza har 8 hektar vingårdar som ligger på mellan 350 och 630 meters höjd. Jordmånerna varierar men består huvudsakligen av granit, skiffer och lera. Vineriet ligger i västra Valdeorras i A Rúa. Jäsningen görs i en blandning av stora fat, rostfritt stål och ekfat. Neno och As 2 importeras av Tryffelsvinet.

I Sistri Chardonnay 2020 (75685), Fattoria di Fèlsina, Toscana, 189 kr 17 poäng (++)

Elegant doft med gula äpplen, persika, citrusblommor, basilika, smör, vanilj och en elegant ton av nya fat. Välbalanserad friskt stålig och lite frasigt ren smak med päron, krossad sten, citronzest, mineraler, bra syra, riktigt bra grepp, örter och havssälta. En elegant och lättgillad chardonnay som klarar att vara både rund och rik i frukten men också att undvika överdriven ek i eftersmaken. Servera till en fiskgryta med saffran och ris. Drick 23-27. I Sistri importeras av Vinunic.

1966 var den Italienska ekonomin i brant utförsbacke och vinindustrin hade stora problem. Trots det ekonomiska läget bestämde sig Domenico Poggiali Fèlsina att köpa den gamla egendomen med historia tillbaka till medeltiden. Stora investeringar och nya tankar gav resultat och på 80 talet började Fèslina bli ett etablerat namn. Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Gården drivs fortfarande av famljen Poggiali samt Domenicos svärson Guiseppe Mazzocolin. Till sin hjälp har de vinmakaren Franco Bernabei. Egendomen består av ca 500 hektar mark av vilka drygt 70 är planterade med vinrankor. Fèlsina gör en mängd viner men förutom de klassiska Chianti Classicovinerna är egendomen mest känd för ”supertoscanavinet” Fontalloro. På Systembolaget finns även ett lysande sött Vin Santo.

Izadi Blanco

Izadi Selección Blanco 2021 (72131), Rioja, 170 kr, 17poäng

Ung, ren och pigg och doft med äpplen, gråpäron, citrus, örter och en lätt elegant ton av fat. Smaken är elegant, frisk och balanserad med frasiga mineraler, kalk och spänstiga fina syror. Ett väldigt trevligt vitt vin från Rioja, gjort på den lite okonventionella druvblandningen viura, malvasia, garnacha blanca, maturana blanca och turruntés. En mindre del av druvorna har jäst på ekfat vilket ger en balanserad och elegant ekfatston. Dessutom gör druvblandningen att frukten i vinet är mer närvarande än i många andra vita riojaviner där stor del av karaktären kommer från ekfaten och en mindre del frukten – här är det förhållandet det motsatta. Drick 22-26. Servera till Ugnstekt piggvar med gratinerad broccoli och parmesankräm. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget.