Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 7 juli
5 Jul, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 7 juli

Tillfälligt sortiment vita och mousserande med lansering fredag den 7 juli - en bra lansering med flera fynd, hög prisvärdhet och en bra bredd av intressanta viner.

Den första av juli månads två nyhetslanseringar i tillfälligt sortiment är ett bamsesläpp med 45 viner varav ett drygt tjugotal vita och mousserande. Stilmässigt ger lanseringen en bra bredd av viner med många köpvärda vinalster. På bubbelfronten erbjuds en bra Champagne från Franck Bonville men prisvärdheten bland de mousserande blir högst för fyndvinet från Vigneau-Chevreau. Bäst bland de stilla vita vinerna är Shäfer Red Shoulder Ranch. Men när det gäller prisvärdhet är Greywacke i en egen klass men sedan är det tajt med flera supertrevliga och spännande vita viner. Gå igenom tabellen för mer information.

Champagne

Blanc de Blancs GC Extra Brut 2014 (90109), Franck Bonville, 499 kr

Rent, friskt och elegant med äpplen, vita persikor, apelsin, blommor, limeblad och citrusskal. Smaken är välbalanserad och druvtypisk med citrus, nektariner, våta stenar, bra syra och lite sälta. En välgjord och mycket trevlig Champagne med hög kvalitet till ett bra pris.

Mousserande - Frankrike


Vouvray Brut Vigneau Sélection (91295), Dom. Vigneau-Chevreau, 149 kr

Mogen frukt med gula äpplen, bivax, melon, persika, päron och örter. Balanserad smak med grapefrukt, nougat, honung, citrus, mineraler och viss syra. Fyndigt och fantastigt trevligt. Servera till sallad med getost och rostade nötter.

Bulles de Pinot Pet Nat 2021 (90120), Dom. Paul Prieur, Frankrike, 229 kr

Spännande, spänstig, ultrabärig och busig pet nat med krossade jordgubbar, rönnbär, pomerans, örter och tillgängligt krämig struktur med bra balans, syra och lite kärva lingonsyror. Gjort på 100 % pinot noir.

Vitt vin - Frankrike


Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2021 (90674), Domaine Pinson, 374 kr

Ung stram och stilrent snygg Chablis med gröna äpplen, citrus, vita persikor, krossad sten, ostronskal, bra syra mineraler, sälta, balans, klockren syra och en gnutta fat. En riktigt bra och stiltypiskt stram Chablis från en pålitligt producent och en bra årgång.


Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2020 (91209), EARL BEDOUET, EKO, 179 kr

Stor, lite aromatisk doft med varmt mogen frukt av gula äpplen, persika, melon och krossad sten. Smakrikt men betydligt stramare än den tidigare årgången. Här samsas rökiga mineraler med honungsmelon, anis, fänkål, kockrena syror och lite rökiga mineraler. Gjort på druvan melon de Bourgogne från områdets högst klassade vingårdar. Vinet vilat 24 månader på jästfällningen. Mycket prisvärt och ett bra val till grillade skaldjur.

Vitt vin - Tyskland


Erdener Herzlei Riesling Spätlese GK Alte Reben 2021 (92711), Dr. Hermann, Mosel, 290 kr

Ung, frisk och varmt mogen frukt av äpplen, vita päron, persikor, citrus, fin syra och eleganta mineraler som ger vinet en snygg skärpa och en bra struktur. Så komplext, så elegant och så välgjort och med en alkoholhalt på futtiga 8%. Servera till trattkantarellfyllda dumplings och broccoli med ostronsås och chili.

Vitt vin - Portugal

Parcela Única 2020 (92790), Anselmo Mendes, Vinho Verde, 299 kr

Aromladdat med mogen frukt av äpplen, päron, persika, melon och örter. Välbalanserad smak med vita blommor, nektariner, citrus, mineraler och klockren syra. Servera till linguine med bläckfisk, scampi, citrus, chili, olivolja och vitlök.

Vitt vin - USA


Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2021 (90344), Los Carneros, 599 kr

Härligt nyansrik och energiladdad doft med citrus, nektariner, krutrök, äpplen, brödkryddor och väl avvägda fat. Smaken är välbalanserad med citronzest, persika, grillade citroner, smör, hasselnötter, mineraler, bra syra, fat och lite sälta. En Red Shoulder i en elegantare och krispigare och lite stramare stil än tidigare årgångar. Ett väldigt köpvärt, bra och välgjort vin. Här ska man inte stirra sig blind på prislappen eller tänka på huruvida det är ett fynd eller inte – massor med kolossalt välgjort vin för pengen men ursprunget från Napa Valley gör att det tyvärr kostar en slant och Red Shoulder Ranch bjuder på både hög kvalitet och smakupplevelse. Tänk gärna på temperaturen vid servering: till fisk och skaldjur skulle jag servera detta 6-9 grader till fågel och ljust kött 9-10 grader.


Calera Central Coast Chardonnay 2021 (92394), Kalifornien, 269 kr

Ungt med mogen frukt av gula äpplen, persika, kvitten, hasselnötter och fat. Smakrikt med äpplen, bra syra, mineraler, brynt smör, rostade mandlar, sälta och mineraler. En snygg, välgjord och mycket prisvärd chardonnay från Kalifornien till ett svårslaget pris. Servera till nyfångad panerad fisk med ärtpesto och ugnsbakade potatisklyftor.

Vitt vin - Nya Zeeland


Greywacke Sauvignon Blanc 2022 (90664), Marlborough, 195 kr

Stor och karaktärsladdad doft med äpplen, päron, thaibasilika, mandlar och nötter. Smaken druvtypisk men med en egen, lite busig, karaktär av örter, blodgrape, en fin citrusklang, lite fat, bra syra och mineraler. Allt faller på plats och det blir ytterligare en synnerligen välskapt Greywacke – så lättgillat! Servera till en vegetarisk lasagne med getost.

[drinklist id="106395"]