Laddar annons
Topp 10 röda viner att beställa - första halvan av 2023
18 Jul, 2023

Topp 10 röda viner att beställa - första halvan av 2023

Så var det dags för uppföljaren till förra veckans genomgång av de ”bästa” vita vinerna. Tio-i-Topp röda viner i beställningssortimentet första halvåret 2023.

Vi har med fyra viner från Italien, tre från Spanien, två viner från Rhônedalen och ett från Portugal.

Några av vinerna har varit med i ”bästlistan” tidigare men de flesta är nya. Precis som förra veckan inleder vi med en kommentar kring ordvalet ”bästa”. Tanken är inte att välja det som är bäst. Vi vill presentera bra viner med hög prisvärdhet och som dessutom är välgjorda representanter för sina områden.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ att hitta nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Att beställa är superenkelt. Gå in på systembolaget.se, hitta vinet och klicka på ”hämta i butik”, skriv in butikens namn, flaskorna att levereras dit (du behöver registrera en profil på systembolaget.se för att kunna bekräfta beställningen). Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.

Topp 10 röda viner att beställa

Bäst i test vecka 17

Vale D Maria Douro Superior 2020 (59674), 125 kr 16,5 poäng (++)

Stor doft med frisk och pigg frukt av vildhallon, smultron, björnbär, mörka körsbär, varma örter och diskreta toner av fat. Smaken är ungt energiladdad och med koncentration och bra intensitet, lysande balans, närvarande men fina tanniner, bra struktur och en fint laddad eftersmak med bra körsbärssyror. Gjort på touriga franca, touriga nacional, tinta roriz och flera andra lokala druvstorter. Drick 23-27. Servera till hemmagjorda högrevsburgare eller vegetariska burgare och grillad svamp. Förra gången vi skrev om Vale D Maria tog den slut. För er som inte fick tag i en flaska vid det tillfället gör ett försök till nu – extremt hög ”mycket-smak-per-krona-faktor”.

Gratena

Gratena Chianti 2021 (2717), Chianti, 139 kr 16,5 poäng (++)

Tillgänglig inbjudande doft med björnbär, vildhallon, mörka körsbär, sandelträ och salvia. Medelfyllig, rik smak med mogen frukt av björnbär, torkade mörka körsbär, sötlakrits, vanilj, örter och fat. Drick 23-26. Servera till vegetarisk lasagne eller pizza. Det här vinet ligger i det fasta sortimentet och finns i ett fyrtiotal butiker och är mitt i ett årgångsbyte. Jag har inte provat 2019 eller 2020 men jag skulle satsa på att hitta 2021. Det här känns som ett vin gjort en årgång då allt gick rätt för producenten. På en provning med ett åttiotal röda viner tog detta hem ”pokalen” som månadens mest prisvärda vin. Gratena importeras av Chris Wine.

Fattoria di Gratena har en lång historia som börjar på 1290-talet då munkar bosatte sig på den platsen som idag är Gratena. Sedan 1968 äger familjen Sieni gården. Man har 16 hektar vingårdsmark och 1 600 olivträd. Idag sitter Rosanna och Paul Sieni vid rodret för egendomen som redan 1994 blev ekologiskt certifierad. Gratena Chianti är gjort på 100 % sangiovese men på gården finns ett mindre antal stockar av en art som 2010 fick status som en ursprunglig inhemsk druva och därför tillåten i produktionen av Chianti. Arten går under namnet gratena noir.


Honoro Vera garnacha 2021 (72310), Spanien, Catalayud, Bodega Ateca, 135 kr 16 poäng (++)

Doftrik, bärig, energirik röd frukt med vildhallon, röda vinbär, smultron, örter, krossad sten och balsamico. Smaken är frasigt och rödbärigt skir och elegant med silkigt lena tanniner, varma örter, mineraler, körsbärssyror och elegans. Det finns en del haussade ”höghöjdsgarnachor” som säljer för fyrsiffriga belopp som jag inte helt förstår mig på. Honoro Vera är ett vin som kostar 135 kronor och som levererar över prislappen. Det lever inte på kraft och koncentration utan på energi och skir elegans och det är inte svårt att förstå sig på. Drick lätt kylt, lufta gärna ordentligt och servera till pizza eller till vegetariska hemmagjorda, grillade burgare.

Honoro Vera produceras av Bodega Ateca i den lilla regionen Catalayud i nordöstra Spanien. Bakom Ateca ligger i sin familjen Gil som har sin bas och sitt ursprung i Jumilla. Familjen Gil har ägt vingårdar i Jumilla sedan tidigt 1900-tal. Sedan 2004 har utveckling tagit fart rejält och gått spikrakt uppåt. Nu producerar man vin i de flesta av Spaniens många superhippa regioner och allt görs med en underbar ödmjukhet, med hållbarhet, miljö och gemenskap i fokus. De arkitektritade futuristiska byggnaderna med slottsinspirerade trappor med ledstänger i ädelträ lyser med sin frånvaro. Här är allt är rent och snyggt och det präglas av pragmatisk funktionalitet. Bodega Ateca och Honoro Vera importeras av Vinovativa.

Nipozzano Riserva 2019 (2969), Chianti Rufina, Frescobaldi, 209 kr 17,5 poäng (++)

Ung frisk och varmt mogen frukt med plommon, tranbär, barrskog, örter och ceder. Koncentrerad smak med solmogna mörkröda bär och ren, frisk frukt med bra djup och fin intensitet. Vinet upplevs fortfarande som ungt med mörka körsbär, kryddor, fina syror, lysande balans och längd. Trots en prisuppgång på trettio kronor på lite över ett år är det här ett mycket bra vin för pengarna. Passar till grillade portabelloburgare eller hemmagjorda hamburgare, men ställer någon fram en pizza blir inte heller det fel. Frescobaldi importeras av Spring Wine.

Familjen Frescobaldi har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid, men släkthistorien går faktiskt ännu längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Idag har man åtta egendomar i Toscana där Castello Nipozzano är den mest kända. Nipozzano ligger i nordöstra Toscana i Chianti Rùfina som är ett helt eget DOCG vid sidan om Chianti och Chianti Classico.
Lirac

Alain Jaume Lirac 2019 (73101), Lirac, Rhônedalen, 189 kronor 17,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogen frukt av jordgubbar, hallon, varm jord, tjära, piptobak och lite rökiga fat. Underbart djup smak med kraft, koncentration, läder, rökiga mineraler, underbar balans med längd och energi. Ett välgjort vin som har alla de typiska dragen från sydliga Rhônedalen. Det är lagringsdugligt, smakrikt och drickvänligt. Förra veckan skrev vi om det här vinet som vi då hade provat i en magnumflaska. Den vanliga 750 ml-flaskan är precis lika bra. Drick 23-30. Lirac är något av en doldisappellation men flera av vingårdarna visar en potential som gör att man ofta tänker på dessa viner som minichateauneufer. Alain Jaumes Lirac hör till den skaran. Servera till hemmagjorda grillade högrevsburgare eller vegetariska burgare gjorda på karljohansvamp. Alain Jaume importeras av Hermansson & Co.

Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Dagens vin, Clos de Sixte kommer från Lirac som är ett litet klassificerat område med ca 700 hektar vingårdsmark. Av dessa äger familjen Jaume 50 hektar med en jordmån som är mycket lik den som finns i stora delar av Châteauneuf-du-Pape.

Bäst i test vecka 8

Fonterutoli 2020 (32229), Chianti Classico, 139 kr 17 poäng (++)

En frisk och stiltypisk Chianti Classico med mörka körsbär, plommon, lite stram och rustik frukt med fat, kryddor och kaffe. Smaken är medelfyllig med tranbär, choklad, krispig intensitet, koncentration och utmärkt balans och längd. Det här vinet klarar fyndgränsen med milslång marginal även efter årgångsbytet och är fortfarande ett riktigt KLIPP. Drick 23-28. Servera till en grillad portobelloburgare. Fonterutoli importeras av Vintedge.

Fonterutolis Chianti Classico var med första gången vi presenterade listan med de 10 mest prisvärda vinerna i beställningssortimentet. Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien.
Bäst i test vecka 9

Pies Negros 2018 (79077), Bodegas Artuke, Rioja, 229 kr 17,5 poäng (++)

Frisk och rödbärig frukt med tranbär, blåbär, björnbär, mörka körsbär och salvia. Smakrikt och välbalanserat med bra struktur, körsbär, elegant syra, fina tanniner, intensitet och bra längd. Det här vinet behöver luftning. Vänta gärna någon eller några timmar och låt vinet reagera med syre. Det blir mörkare och upplevs tätare och får ett djup med lite engelsk lakrits i eftersmaken. Drick 22-26. Servera till grillat lamm med hasselbackspotatis och svampsås. Artuke importeras av Quaffable Wines.

Artuke är ett litet familjeföretag som grundades av Roberto de Miguel Blanco 1991. Familjens vingårdar har funnits i släkten i flera generationer men det var först 1991 som man tog steget och började göra eget vin. Idag drivs verksamheten av bröderna Arturo & Kike de Miguel Blanco . Namnet Artuke är plockat från deras namn. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd i byn Baños de Ebro där Sierra Cantabria börjar resa sig. Pies Negros är en blandning av 90% tempranillo och 10% graciano . Namnet, Pies Negros, svarta fötter, kommer av att druvorna fottrampas på traditionellt sätt.
Izadi Riserva

Izadi Reserva 2018 (74668), Rioja, 170 kr 17 poäng

Ung tät frukt av bigarråer, plommon, tranbär, vildhallon och fint integrerade fat. Ung, fyllig, frisk och koncentrerad smak med bra längd, mineraler och fina körsbärssyror. En modern, ung Rioja med härligt pigg, tät och fin frukt med massor av energi. Servera till helstekt fläskfilé, stekta champinjoner och potatisgräng. Det här är ett i mängden av unga, moderna, välgjorda viner som vinner på rejält med luftning. Öppna gärna vinet dagen innan det ska serveras, häll över en del av vinet i en karaff och häll sedan tillbaka det i flaskan. Sedan jag provade (och skrev ) om det här vinet förra gången har jag höjt mitt omdöme ett snäpp. Servera i stora kupor. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Alla gör högklassiga viner men när det gäller Izadi och dessa viner är det inte bara det – det här är galet prisvärt! Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget.

Montefalco rosso bit

Antonelli San Marco Montefalco Rosso 2019 (2316), Umbrien, 189 kr 17 poäng (++)

Elegant mörk frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia, kryddor och fat. Smaken är tät och rik med utmärkt balans, lite tjära, kaffe, torra lite silkiga tanniner, fat och en fin struktur. När jag provade detta vin efter det hade stått i kylskåpet ett dygn var det betydligt djupare och hade mer choklad och lakrits i eftersmaken. Ett prisvärt vin som passar till grillat. Servera till grillade lammracks med rotsaker. Vinet är gjort på en blandning av montepulciano, sagrantino och sangiovese. Drick 22-26. Även om det står något annat på Systembolagets sida är den aktuella årgången 2019. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Området präglas av böljande kullar med härlig grönska och runt Montefalco ligger flera fantastiska små muromgärdade medeltida byar som ännu inte är invaderade av annat än Italienska turister. Förutom vin är området också ursprung för fantastisk olivolja och tryffel. Antonelli äger 170 hektar planterade med vinstockar, olivlundar och skogspartier. Familjen Antonelli såg tidigt att ekologisk odling var viktigt och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade.


Xavier Vignon Arcane Le Diable 2015 (51634), 269 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varm mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad. Le Diable är gjort på mourvedre från vinstockar som är över 100 år gamla och möjligen det mest spännande vinet i Arcaneserien.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom till den vinmakare han är idag från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin och hur vi utnyttjar naturens resurser när vi gör det. För Arcane Le Diable är det geografiska ursprunget är Vaucluse i närheten av Vinsobres i Rhônedalen. Druvblandningen utgörs av mourvedre från gamla vinstockar där många är över 100 år. Likt de andra vinerna i serien rekommenderas seriös luftning. Ni kommer märka hur vinet lägger på mer vikt och får mörkare frukt när det får tid att utvecklas. Enda problemet är att det tenderar att vara slut innan luftnigen är klar - nöj er inte med en flaska. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.