Laddar annons
Tre middagsvänliga rödviner
21 Mar, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tre middagsvänliga rödviner

Vin till middag. Systembolagets beställningssortiment är ogreppbart omfångsrikt, med djupt och bredd. En ny upptäckt, därtill superintressant är det portugisiska vinet från Alentejo och producenten Herdade do Mouchão.

De tre vinerna här på förslag passa alla utmärkt bra att servera till en lite finare middag. Förslagsvis till en köttbit, smakrik tillagning och gärna med tillbehör som har en lätt syra. Sås eller bär.

Prova till ett av Vinbankens populära recept, lammfile med provensalsk ratatouille och ugnsrostade rosmarinpotatisar.

Röda viner till finare middag, ur Systembolagets BS-sortiment

1. Dom Rafael 2015 (74712)

Herdade do Mouchão, Alentejo Portugal, 124 kr
Rödblå färg. Koncenterad doft med örtiga drag. Fyllig. Smaken är strukturerad av mörkblå och röd, mogen frukt med insga av bär, örter och härligt stringenta, fruktsyrliga tanniner och bra längd.
Betyg: 4

2. Rocca di Montemassi Sassabruna 2016 (75954)

Rocca di Montemassi, Toscana ITalien, 149 kr
Blåröd färg. Doft av kärsbär. Fyllig smak av stram, röd frukt, körsbär med tydlgia mandeltoner, inslag av viol, örter, läder och en hint nypon. Spänstiga, kärniga tanniner och i kombination med en härlig syra är vinet, trots sina kärvare tanniner, lättdrucket. Enda aber även här är den sjukt tunga flaskan. Why?
Betyg: 4

3. Tirreno Marchesi Mazzei 2015 (72939)

Marchesi Mazzei, Toscana ITalien, 159 kr
Blåröd färg. Kärnig, fatdoft. Fyllig smak, balanserad med rödblå toner och inslag av körsbär, kärnor, örter och fat. Balanserad med välintegrerade tanniner.
Snyggt drickvin med finare middagskänningar. Enda aber, supertung flaska - som lite onödig statuering av finvin - smaken klarar sig galant på egen hand så vi önskar att "nästa" år flaskan lättare!
Betyg: 4

Huvudbild: Herdade do Mouchão i Alentejo, Portugal