Laddar annons
Vin till lax i vitvinsås
19 Mar, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till lax i vitvinsås

LAX. Till en klassisker som lax i vitvinssås har vi plockat receptet från anrika Cattelins kokbok. Vin som passar till kan vara av flera druvsorter som pinot blanc, riesling eller chardonnay. Här har vi valt sauvignon blanc från Nya Zeeland för att få lite mer bredd och tyngd i smaken.

Vin till lax i vitvinsås är vitt, torrt med smak som har lite kraft, men inte av fat. I detta fall kommer bredden och nyanserna från ursprungslandets fler soltimmar. Stilen är annars klockren, grön- och vitfruktig med fin syrlig längd. Balanserat vin!

Vin till maten

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc 2017 (12000)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torrt, medelfylligt vitt aromatiskt friskt vin som smakar av vit och grön frukt, päron vinbärsblad, med inslag av citruslime och en ren, frisk lång eftersmak.
Passar till: förutom förslag här nedan kan ni prova till ost, get- eller färskost eller krispiga vårsallader. Användbart vin!
Sockerhalt: <3 g/l
[dryck id="60429"]

Recept | lax i vitvinsås, 4 portioner

4 skivor färsk lax
1 paket frusen bladspenat
1 msk smör

Till såsen
4 dl fiskbuljong
20 cl torrt vitt vin
4 dl tjock grädde
2 äggulor
1 citronklyfta salt

Gör så här

1. Gör fiskbuljongen. Koka på fiskben från annan fisk, eller på tärning men inte på laxben.

2. Häll det vita viner i buljongen. Låt det ehla koka ner till hälften.

3. Fyll på med den tjocka grädden. Låt såsen koka till en lagom fin konsistens.

4. Rör ut äggulorna med 1 msk grädde. Häll i gulorna. Låt det hela sjuda upp, men inte koka. Smaka av med lite citronsaft och eventuellt med lite salt.

5. Koka upp lätt saltat vatten. Lägg i fiske och låt den långsamt sjuda tills den är frädig. Den brukar behöva 12-15 minuter beroende på bitarnas tjocklek.

6. Medan laxen sjuder hackar du spenatbladen. Bryn i panna, i lite smör. Salta och peppra. Låt det hela bli varmt utan att ta färg.

7. Lägg upp laxskivorna på ett fat. Befria dem från skinn och eventuella ben. Lägg spenaten i botten på serveringsfatet och placer laxen ovanpå.

8. Häll den varma vitvinssåsen över. Servera med kokt potatis.

Reflektion från matlagningen: var försiktig att såsen inte kokar när äggulan tillsätts. Vill du få såsen lite tjockare använd ex majsmjöl.

Recept: Cattelins kokbok

För fler recept, se Vinbankens receptbank eller för att läsa recensioner vin- och kokböcker.