Laddar annons
Tre vita franska viner i BS plus nyhet i fasta
11 Jan, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tre vita franska viner i BS plus nyhet i fasta

BS. Förkortningen står för Systembolagets beställningssortiment. I det gigantiska BS utbudet har vi hittat tre franska vita viner som vi gärna vill lyfta fram tillsammans med ett nytt, mousserande vin i ordinarie, fasta sortimentet.

Frankrike är kanske det land många tänker på först när det gäller vin. Inte konstigt då vinlandet gått i bräschen för viners ursprungsklassificering (AOP) i syfte att garantera äkthet och i olika grad, även kvalitet. Det franska klassificeringssystemet har inspirerat världens vinländer till snarlika regelverk. För konsumenter är garanti av ursprung och därmed äkthet en anledning till ett köp, och vi vill också tro att man även betalar lite mer för vin med ursprungsbeteckning.

I senaste provningen av vin ur BS hittade vi tre toppvinval som vi uppgraderar med ytterligare ett vin, en bubblande nyhet i ordinarie sortimentet, som ännu inte fått den uppmärkamhet som vinet förtjänar.

Franska vita viner, mousserande

1. Philippe Deval Vouvray Mousseux Brut (7922)

Albert Besombes, Vouvray Frankrike, 115 kr
Druvor: Chenin blanc
Smak:Torrt, pärlande vin med smak av gröngul, mogen frukt, en touch av persika och melon, inslag av honung och balanserad syra. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, personlig och charmig.
Passar till: Smaken är både frisksyrlig och moget gulfruktig. Intressant och bra ingång till exempelvis ceviche med mango och lax, eller snittar och munsbitar med mildare asiatisk krydda.
Sockerhalt: 10 g/l . Värt att tänka på är att av denna sötma smakar de flesta knappt något - givet att du inte är en "supertorris", d v s aldrig äter sötsaker, har socker i kaffet osv vilket gör att du smakar den allra minsta lilla söta smak, mycket tidigt.
[dryck id="59025"]

2. Champagne de Castelnau Millésime Brut 2004 (73175)

Champagne Frankrike, 429 kr
Druvor: 50% chardonnay, 33% pinot noir, 17% pinot meunier
Smak: Torrt, medel-till fylligt smakrik champagne av gröngul frukt, äpplen och mogen citrus, inslag av nötter, bröd och mineral. Smakrik!
Omdöme: härligt fyndig årgångsskumpa!
Passar till: Snittar med lyxig gåslever är perfekt, vegoalternativ är hemmagjorda parmesanchips
[dryck id="59028"]

Franska vita viner, stilla

3. W2 Riesling Pinot Gris 2016 (78078)

Wolfberger, Alsace Frankrike, 129 kr
Druvor: riesling och pinot gris
Smak: Upplever smaken närapå halvtorr, gulfruktig med en lätt fetma som ger rondör till den vita och gröna frukten, äpplen och päron. En finstämd syra smakar av både lime och citron. Trevlig längd.
Omdöme: Trevlig, välgjord.
Passar till: Prova till raclette där kraften i vinet kan möta osten och syran får matcha cornichons och syltlök. Klassiker är annars lax, som gravad eller rimmad.
Sockerhalt: 7 g/l
[dryck id="59032"]

4. Domaine Cauhapé Sève d'Automne 2013 (70545)

Domaine Cauhapé, Jurançon (i sydvästra) Frankrike, 183 kr
Druvor: 80% gros manseng, 20% petit manseng
Smak: Torrt, medelfylligt gulfruktigt vin. Fräck mix mellan mogen men inte direkt söt aprikossmak och örter, balanserad syra och fattoner. Lång eftersmak.
Omdöme: Nyanserad och läcker, som få andra. Superkul vin! Detta vin fanns tidigare i ordinarie sortiment och det är som vi tycker en mer rättvis plats.
Passar till: Grillad, halstrad fisk eller ljust kött med smakrik lätt sötsyrlig sås. Vill också gärna prova vinet till ost!
[dryck id="59031"]