Vin till smörstekt rödspätta med len senapsgrädde
VIN TILL FISK. En vit fiskrätt som smörstekt rödspätta med len senapsgrädde passar utmärkt i årets stora detoxmånad januari när allt ska vara vitt och fräscht. Vitt vin från Pouilly-Fumé passar till vit fisk, givetvis blålistad, det vill säga MSC-märkt.
Här vill vi lyfta in vinets fräschör för att möta den gräddiga såsen samtidigt som visst fokus ska vara på matens gröna örter som möter vinets dito. Vinet är torrt och syrligt krispigt och en perfekt match får du med hjälp av senap och citron, upplevs ex vinet som "surt", dutta på med en skvätt citron i maten. Smaka dig fram till perfekt match.
Vin till smörstekt rödspätta med len Senapsgrädde
Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2016 (2227), Fournier, Loiredalen, Frankrike, 159 kr
Torrt, medelfylligt aromatiskt vitt vin med nyanserad smak av gröna äpplen, krusbär, mineral och citron. Inslag av gröna örter och fin, frisk längd. Klockren och fräsch!
Betyg: 4 (av 5)
Billigare vinalternativ: prova, ex Brochet Facile Sauvignon Blanc 2017 (2267), 89 kr som även finns som boxvin.
Recept | Smörstekt Rödspätta med len senapsgrädde | 4 portioner
600 gr filé av rödspätta
1 dl vetemjöl
salt, svartpeppar från kvarnen
0,5 dl neutral olja
5 dl vispgrädde
2 msk senap
1 knippe dill
0,5 kg tomater, blandade sorterPotatisen
8-10 potatisar
2 msk smör
1 knippe körvel eller persilja
salt
Gör så här med fisken
Putsa och skät till fiskfiléerna till önskad storlek.
Torka dem torra med papper.
Salta och vänd sedan filéerna noga på alla sidor i mjöl.
Stek fisken i het olja.
Gör så här med senapsgrädden
När filéerna har blivit fint gyllene, häll på grädde, hackad dill, grovt skurna tomater och slutligen senap.
Gör så här med Potatisen
Koka potatisen mjuk i saltat vatten tillsammans med örtstjälkar.
Häll av vattnet, lägg potatisen i serveringsskål och krossa lätt med handen eller en sked, bryn smöret i kastrullen, slå över potatisen och servera med örternas blad.
Rödspätta, är en plattfisk som lever nära kuster. Läs mer på Wikipedia om rödspätta
Vad är MSC-märkning
MSC-märkningen står för marine stewardship counsil och innebär att fisket är hållbart men också lönsamt. MSC har nu funnits i Sverige långt över 10 år och det var tidigare hållbarhetschef Inger C Larsson på Findus som såg till att introducera den internationella hållbarhetsmärkningen för fisk och skaldjur till svenska konsumenter.
Recept och bild ur boken: Blå fisk, hållbara recept för dig om älskar hav. MSC.org/se
fler recept, vintips till mat: Vinbanken's receptdatabas.