Laddar annons
Vin till japanska revbensspjäll
15 Jan, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till japanska revbensspjäll

VÄRLDENS MAT. Laga spjällen som i japanskt recept, här med spetskål, polkabeta, äpple och wasabi. Vin till de japanska revbenspjällen är antingen vitt eller rött, du väljer bäst efter egen smak. Njut av matens rena, sötsyrliga smaker och av stunden, bara för att det är kul att umgås runt middagsbordet.

Revbenspjällen i detta recept är kladdigt kletiga, heta, krispiga och fräscha! Motsatssmaker kan tyckas men också precis så som "man tror att det kan smaka i Öst". Att lära känna andra länder genom maten är spännande och vad gäller Japan är maten inte bara sushi!

Rätten tar lite tid att laga så den kanske inte passar direkt en "fredá" men väl lördag eller söndag när gästerna är många och ni har tid att umgås runt matlagning och middagsbord.

Vinet till maten kan vara både vitt eller rött. Oavsett, gärna lite sött och då inte söttsött utan mer en smak av solig frukt, vilket kan ge en sötare förnimmelse i munnen. Här har jag plockat ut två viner från Sydafrika där det röda har bara som en knivsudd rökighet, vilket jag vill tro är pricken över i till speciellt, smaken från glazen.

Vin till maten, japanska revbenspjäll

Vitt vin: Fleur du Cap Chardonnay 2016 (2015)

Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 100 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig frukt, vanilj, rök och frukt.
Omdöme: Toppval bland de "billiga" vita vinerna.
[dryck id="58274"]

Rött vin: Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2015 (22273)

Stellenzicht, Western Cape Sydafrika, 109 kr
Druvor: Pinotage
Smak: Medel/fyllig. Saftig och fruktig smak, inslag av choklad och rökiga charkuterier, röd frukt. Ren, lång och elegant smak.
Omdöme: Toppval och prisvärd!
[dryck id="57678"]

Recept | Japanska revbensspjäll med spetskål, polkabeta, äpple och wasabi | cirka 4 portioner

Ingredienser
1,5-2 kg tunna revben eller kamben
1 tsk salt per liter vatten
3-5 svartpepparkorn
salladslök i skivor

Rub
2 tsk malen chilipeppar
2 msk farinsocker
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Glaze
2 dl japansk soja
1 dl ananasjuice
1 dl honung
1 dl farinsocker
1 dl hoisinsås
1 dl ketchup
0,5 dl äppelcidervinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk riven färsk ingefära

Spetskålsallad med wasabidressing
300 g spetskål
1-2 polkabetor (ca 150 g)
1-2 morrötter (ca 150 g)
1 grönt äpple (ca 150 g)
0,5 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
1-2 tsk wasabi

Gör så här
1. Lägg köttet i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Lägg i salt och svartpepparkorn. Koka upp och låt sjuda i cirka 1 timme, eller till dess att köttet lossnar lätt från benet. Tänk på att inte koka för hårt eller för länge så att det lossnar helt. Låt köttet svalna i lagen.

2. Blanda ingredienserna till rubben och gnid in köttet. Låt köttet marineras i 2-3 timmar i kylen, helst över natten!

3. Skär spetskålen till salladen i skivor. Skala betor och morot och skiva dem så tunt som möjligt - gärna med mandolin. Kärna ur och skiva även äpplet tunt. Rör ihop gräddfil, majonnäs och wasabi till dressingen.

4. Blanda ingredienserna till glazen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme i cirka 20 minuter eller tills glazen tjocknar något.

5. Pensla spjällen med glazen. Grilla spjällen på båda sidor till de får fin grillyta, men var försiktig så de inte blir brända. Grillen får inte vara för varm. Pensla dem flera gånger under tiden.

6. Lägg upp grönsakerna snyggt på ett uppläggningsfat. Ringla över dressingen och servera med revbensspjällen garnerade med salladslök.

Recept och bild: Till bords med systrarna Eisenman, foto Ulrika Ekblom