Laddar annons
8 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - fyndig Toscan

Där hittar Du denna vecka bl.a. en fyndig toscan under hundralappen.

2008 Serrata Belguardo Maremma för 99 kronor är ett rik och mustigt toscan med bra struktur och längd, ett balanserat toppvin med balans en liten begynnade mognad. Det är sällan man får så komplett vin för pengarna. Vinet finns ännu i relativt få butiker. Det spelar dock ingen roll för Du vet väl att Du alltid kan beställa alla viner i fasta sortimentet till din butik och få dem inom två dagar.

Som dyrt och stort vitt torrt vin lanserar Röttorps Bästa denna vecka 2009 Gobelsburg Grüner Veltliner Lamm för 239 kronor. Det är en mycket stor rik häftigt innehållsrik och balanserad GV med stor framtid. Du finner en ovanlig stor längd, mineralitet och koncentration i balanserad elegant stil från min favoritvingård för druvan. Fynd även i denna prisklass tycker Röttorps Bästa.

Ett riktigt fint halvtorrt vin en härlig sommardag som drink eller till jordgubbarna är 2009  Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Spätlese för 199 kronor. Underbar klassisk Mosel från en av distriktets allra främsta branta vingårdar. Underbart redan nu och växer och utvecklas fantastiskt med lagring tycker Röttops Bästa. Själv njuter jag då och då av samma vin från 1999 och 2001 med mycket stor behållning.

Röttorps Bästa söta vita lättvin denna vecka är ”fusksauternen” 2007 Ch du Juge för 75 kronor per halvflaska. Det är friskt och tätt med bra klangfärg, tropisk frukt, koncentration och längd. Bättre än många äkta sauterner från andra sidan floden.

Veckans standardchampagne på Röttorps Bästa är Delamotte Brut för 265 kronor. Utsökt bra lätt krutig champagne i stor stil med bra längd, innehåll och elegans för ovanligt lite pengar. Det röda lyxvinet är måttligt hårda piemontevinet 2006 Barolo Paolo Scavino för 359 kronor. Det är en stor barolo med allt på rätt ställe i minst halvmodern stil med redan utvecklad eftersmak.

För att lagra länge i källaren föreslår Röttorps Bästa denna vecka bl.a. 2007 Rust en Vrede Estate för 299 kronor, en stor klassisk Syafrikan med tidig inblandning av en del Syrah i Cabernet Sauvignon. Det är ett stort nya världen vin med kombinationen av saftighet och precis struktur.

Det finns också en rad andra viner i måttligare prisklass på Röttorps Bästa.