Laddar annons
Tyler Winery – den unga uppstickaren från Kalifornien
30 Sep, 2023
Uppdaterad: 
30 Sep, 2023

Tyler Winery – den unga uppstickaren från Kalifornien

Det började 2005 med några fat vin som gömdes i ett hörn i vinkällaren där han jobbade. 18 år senare har Justin Tyler lyckats skapa viner som ger ett ärligt uttryck av en del av Kalifornien som många inte känner till. Och detta är bara början, både för Tyler Winery och för området Santa Rita. 

Drygt sex timmar söder om Napa Valley och Sonoma County i Kalifornien hittar vi den lilla orten Lompoc. På vägen dit har vi åkt längs med den idylliska Highway 1 där vi blickat ut över det klarblå Stilla Havet. Vi har sett städer som San Francisco, San José och Monterey fladdra förbi. Vingårdarna som vi hade kunnat stanna till vid har varit många. Lompoc tillhör området Santa Rita som är långt ifrån det mest välkända när vin från Kalifornien kommer på tal, men enligt Noah Chilton så är Santa Rita Kaliforniens framtid.

– Definitivt, utan tvekan. Jag har ägnat hela mitt yrkesliv åt vinproduktion och enligt mig finns det inget område i USA som har lika bra förutsättningar att skapa chardonnay-viner som Santa Rita har. När det kommer till pinot noir är konkurrensen tuffare, men även här hör Santa Rita till den absoluta toppen.

Tyler Winery

"Ett ärligt uttryck av Kalifornien"

Noah Chilton arbetar i dag som säljchef för Tyler Winery som har sin hemvist strax utanför Lompoc som i sin tur ligger några kilometer inåt landet från Stilla Havet. Det var just i Santa Rita som den då 24-åriga Justin Tyler arbetade som assisterande vinmakare 2005. Han bestämde sig för att lägga undan några fat vin i ett hörn i vinkällaren där han arbetade. Vinet i faten kom från vingården Fiddlestix, och resultatet av vinet var imponerande. 

18 år senare har Justin Tyler lyckats skapa och forma Tyler Winery till att bli en producent och en aktör att räkna med på den internationella vinscenen. Totalt finns vinerna från Tyler Winery dag i drygt tio länder runtom i världen. Till Sverige kom de första vinerna 2022 och det var det tillfälliga sortimentet som de landade i. Under 2023 kommer de göra comeback, både chardonnay-vinet och pinot noir-vinet, när de når det tillfälliga sortimentet i december. 

Vad är det då som skiljer vinerna från Santa Rita åt jämfört med till exempel Napa Valley.

– Jag skulle beskriva vinerna från Santa Rita som ett ärligt uttryck av Kalifornien. Folk har npg ganska ofta fel bild av Kalifornien då de förknippar vinerna härifrån med en väldigt ekad och kraftig ton, men vinerna från Santa Rita visar snarare en ärlig bild av vad Kalifornien kan åstadkomma.

Justin Tyler

I samband med en presslunch i centrala Stockholm fick man uppleva just det som Noah Chilton beskriver. Ett hantverk där allt ligger i detaljerna, och där inget lämnas åt slumpen. 

– Jag har aldrig träffat på någon som jobbar lika hårt som Justin Tyler. Han har en enorm respekt för vingårdarna och han testar frukten från varje enskild vingård. Han är extremt noggrann i det han gör. Han går mycket på intuition men han är aldrig stressad och pressad, utan han tror på sitt sätt att göra vin. När man testar hans viner så inser man hur mycket vinmakandet faktiskt betyder. 

Santa Rita har varit en insiderhemlighet

Enligt Noah Chilton så är Santa Rita ett område som allt fler börjar upptäcka, men som i vinsvängen länge varit ett erkänt vinområde.

– Man kan säga att det varit lite av en insiderhemlighet, men nu börjar den stora massan förstå kvalitén som Santa Rita kan skapa. Vi är många mogna vinmakare som är intresserade av vinbruk och vi har en intressant tid framför oss. 

Det är även allt fler vinmakare och producenter från Napa Valley som börjar undersöka möjligheterna att köpa mark i just Santa Rita då de känner till kvalitén som produceras där, men även då området längre söderut inte är lika drabbat av skogsbränder. 

– Jag förstår helt och hållet varför många söker sig till Santa Rita. Som jag sa innan, Santa Rita är framtiden och alla som testar vinerna härifrån inser vilken enorm kvalitet som kan skapas här. Det roligaste av allt är att det börjar komma fler och fler yngre vinmakare som skapar otroliga viner härifrån, så jag tror att det bara kommer pratas mer och mer om Santa Rita i framtiden. 

Tyler Winery wines

Tyler Winery har på 18 år gått från att vara en liten och småskalig producent till att i dag producera 180 000 buteljer som de exporterar till tio länder runtom i världen. Det första vinet som skapades kom från vingården Fidlestix och var ett resultat av några väl undangömda fat vin. Exakt samma vingård valde Justin Tyler att köpa och göra till sin egen 2021. Några år tidigare hade han även köpt vingården The Mae Vineyard. Från dessa två producerar han så kallade single vineyard-viner som i dag endast finns i en begränsad upplaga.

– Efterfrågan på våra viner blir bara större och större, och det är helt klart att intresset för Santa Rita också bara blir större och större. Det är en oerhört rolig tid vi har framför oss, avslutar Noah Chilton.