usa

Napa Valley

USA
Napa Valley Napa valley är ett välkänt vindistrikt i Kalifornien, USA. Det består av 16 olika appellationer, så kallade AVA. Napa valley är välrenommerad för sin höga kvalité på viner. Vindistriktet är mest känt för viner gjorda på cabernet sauvignon, men här odlas flera olika druvor och här produceras även rosé och vita viner.

Napa valley har många omtyckta viner

I Napa valley produceras både rödvin, vitt vin och rosé. Det görs ofta jämförelser mellan Napa valleys cabernet sauvignon och Bordeauxdruvan. Napa valleys viner ses som både mognare och fruktigare, och håller minst lika hög kvalité. Dessutom kostar det mindre än ett cabernet sauvignonvin från Bordeaux. I övrigt smakar Napa valleyvin friskt, nyanserat, lent och fylligt. Rödvinerna har ofta komplexa toner av bland annat plommon, svartvinbär, kakao, körsbär, ceder, tobak, örter och kaffe. Chardonnay från Napa valley har smak av gula äpplen, smör, ananas, kryddor och vanilj. Även fast Napa valley har producerat vin ända sedan 1800-talet var det först på 1970-talet de verkligen slog igenom. 1976 var ett särskilt stort år för Napa valley. Då vann Chateau Montelena, som är en av de mest etablerade producenterna, blindprovningen vid den stora provningen i Paris. Det bröt därmed Frankrikes tradition att vinna varje år. Napa valley är en ansedd vinproducent som älskas för den höga kvalitén. Trots det är det endast 4 % av Kaliforniens viner som produceras här. De står för 25 % av försäljningen, vilket säger mycket om hur populära och omtyckta Napa valleys viner är.

Från Napa valley vindistrikt kommer vin av hög kvalité

Napa valleys milda klimat gör det till ett gynnsamt vindistrikt. Vindistriktet ligger bland bergen och många av odlingarna ligger i dalsänkan. Här blir klimatet varmare, samtidigt som de kalla vindarna som sveper in med morgondimman från San Pablo Bay påverkar druvorna. I bergskedjorna är det kyligare, vilket bidrar till en annan typ av friskhet i vinerna. Klimatet gör det gynnsamt att odla flera olika typer av druvor. Cabernet sauvignon trivs bäst i varmt klimat, medan chardonnay trivs bättre i kyligare klimat. Det är stora temperaturskillnader på dagen och natten, vilket bidrar till att Napa valleys viner är berömda för dess intensitet och komplexitet. Det finns närmare 500 vingårdar i Napa valleys vindistrikt, utspritt på 18 000 hektar. Jordmånen varierar från vingård till vingård. Eftersom marken ligger på två tektoniska plattor som kolliderar skapas komplexitet i jorden.

I Napa valley odlas flera olika sorters druvor

Tack vare den varierande jordmånen och det fördelaktiga klimatet odlas flera olika typer av druvor i Napa valley:

Vin från Napa valley passar bra till kött eller skaldjur

Cabernet sauvignon gör sig utmärkt med renfilé, entrecote, grillat kött, lamm och hårda ostar. Vitt vin från Napa valley passar perfekt till skaldjur, fisk och getost. Roséviner kommer till sin rätt under härliga sommarkvällar och kan serveras med grillad lax, lamm eller lättare rätter som sallad, korv eller räkor.

Napa valleyvin – temperaturguide

  • cabernet sauvignon: 16–18 grader
  • pinot noir: 13–15 grader
  • chardonnay och sauvignon blanc: 7–10 grader

Napa valley erbjuder prisvärda viner

Priserna på vin från Napa valley börjar från strax under 200 kronor och sträcker sig upp till ungefär 1 500 kronor för den dyraste flaskan.

Vin från Napa valley finns på Systembolaget

Systembolaget erbjuder ca 15 viner från Napa valley, varav de flesta är gjorda på cabernet sauvignon. Flera av vinerna kan behöva beställas i förväg.