Laddar annons
13 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Uitkyk Estate uttalas "Eight Cake"

Uitkyk Estate i Sydafrika är en stor egendom som förr även omfattade dagens Kanonkoop som ligger längre ner i sluttningen. Vingårdarna hos Uitkyk Estate växer från 200 upp till 500 meters höjd. På sina ställen är det mycket brant. Genom vingårdarna löper tre åsar och flera djupa dalgångar, därmed finns många olika mikroklimat. Vinmakare är Estelle Swart (bild) som assisterade berömde Guy Webber på Stellenzicht tidigare.

Vinanläggningen är mycket modern och byggd efter australiensisk förebild. Flera av egendomens vinodlingar är omplanterade idag. Det betyder att kvaliteten kommer öka när stockarna uppnår högre ålder. Estelle Swart förmedlar kompetens och hantverksglädje såväl som att hon utan tvekan är kommersiellt medveten. Exempelvis provar vi ett rosévin, av 100 procent pinot grisdruvan. Normalt är vinet vitt av denna sort. Även om druvskalen kan skifta från grönt till rosa och ibland även mörkare än så vinifierar de flesta fram ett vitt vin. Det vill inte Estelle göra. Smaken på rosévinet är läckert, rent och aromatiskt. Enklare genre förvisso men helt okej med litet plus kanten. Dock, som Estelle berättar,
-färgen är inte den rosa nyans som gör sig väl i jämförelse till andra roséviner. Vår pinot grrisrosé är i jämförelse mer lök-orangefärgad och idag är rosévinet förknippat med rosa-rosablå färg. Den fungerar helt enkelt inte i butik. Nu säljer och producerar vi vinet i mycket liten skala.
Trist tycker vi som provar, även om förklaringen är så god som någon. Här är två av favoritvinerna i provningen som överlag hade bra, välgjorda rena viner utan den för Sydafrika så speciella charkuteri eller askkoppssmaken.

Uitkyk Cabernet Sauvignon/Shiraz 2003 (81041), 119 kronor. Best. s
Fylligt vin med mörk frukt, inslag av viol, svarta vinbär, kryddor och fat. Balanserade fat. Fin, mer mogen eftersmak.
Betyg: 4

Uitkyk Special Reserve 2007
Stor kryddig mörk fruktsmak. Mörka söta bär, choklad och vinbär och fat. Lätt rökighet med inslag av vanilj i avslutningen som är sammetslen, tät och saftig.
Betyg: 4
Mer: att vinet till 100 procent är av cabernet sauvignon förvånade.  Den söta bärsmaken drog tanken till shiraz  precis som den sammetslena struktur- som helheten. Dessvärre finns ej vinet på den svenska marknaden.

Avslutar provningen gör husets egna brandy. Enligt många är Uitkyk Estates Brandy Sydafrikas bästa. Den säljs som Brandy 10 years old och tillverkas precis som en Cognac och smaksätts inte alls. Smak och doft är komplex, nyanserad och frukt. det finns inslag av fat och en aning karamell. Stilen är mer elegant än robust varför omdömet "Sydafrikas bästa" inte är helt otippat.