Laddar annons
12 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

10 årgångar Moulin Touchais

Tillsammans med Munskänkarna i Sollentuna provades 10 fantastiska årgångar av det enastående vinet Moulin Touchais. Det söta vinet av druvan chenin blanc är från Coteaux du Layon i franska Loiredalen.

Fenomenal är den enda beskrivning som gör vinet rättvisa. Att prova Moulin Touchais i en vertikal som denna är en upptäcksresa över tid och vars föränderlighet i smak visar på när i utvecklingsfasen man provar vinet. Provningar som denna är inget annat än oförställd upptäckarglädje.

När tillfället är tillsammans med likasinnade kan en provning som denna inte vara annat än "grädden på moset" för vilken vinnörd som helst. Läs gärna tidigare inlägg här på Vinbanken om Moulin Touchais. Det kan vara festligt att jämföra omdömen och noteringar med respekt för att lång tid förflutit mellan tillfällena.

Vertikalprovning Moulin Touchais 1995 till 1953

1995
Gul. Medelstor doft av gul frukt, lite vaxig. Söt medelfyllig smak av aprikos, gula fikon, päron med limegrön syra. Lätt rökiga mineraltoner. Lång, söt exotisk eftersmak.
Betyg: 4+

1996
Gul. Återhållen, gröna päron. Lätta, vaxliknande inslag. Söt medelfyllig smak av aprikos, päron, mandel och lime. Lång, frisk eftersmak.
Betyg: 4

1992
Gul. Blommig. Upplever doften som lite återhållen. Söt, fyllig smak. Ananas, mogna päron och mandel. Blommiga inslag ger rondör. Eftersmaken är söt och mer blommig än tidigare årgångar.
Betyg: 3+

1991
Gul. Gröna stick.Tydlig doft av honung och mogna päron. Lätt rökig. Söt, medelfyllig. Balanserad och nyanserad. Frukt av sötmogna äpplen och aprikoser. Inslag av nötter och en liten honungston. Komplex. Elegant eftersmak.
Betyg: 5

1985
Gul, bärnsten. Tydlig doft. Päron och fläder. Söt, medelfyllig smak av äpplen, päron, nötter och en liten aning ananas och som av honung. Komplex. Tydlig, mycket lång eftersmak.
Betyg:5

1979
Bärnsten. Tydlig äppeldoft med inslag av karamell och bittermandel. Söt till halvtorr, medelfyllig smak av gul frukt som aprikos, mango och ananas. Liten touch av bittermandel, honung och karamell. Mer söt i den långa eftersmaken.
Betyg. 4

1977
Bärnsten, mörk. Doft av nötter och tydligt rökig. Söt till halvtorr smak. Karamell, gula fikon, russin och mango. Utvecklad i en läcker, mer av oxiderad smakstil än övriga viner i provningen. (vid detta tillfälle!)
Betyg: 4

1975
Bärnsten, gröna stick. Stor doft av färska fikon och aprikos. Lätt rökig och blommig. Halvtorr smak av röda äpplen, aprikos och lime. Inslag av choklad och grapefrukt. Lång eftersmak.
Betyg: 4+
(personligen gillar jag stilen mellan frukt, rök och skön bitterhet)

1971
Bärnsten, gröna stick. Mandel och karamelldoft. Halvtorr, fat och röksmak, inslag av mandel och torkade frukter. Lovikavante sa en deltagare, jag håller med. Som en karaktär av utvecklad vaxighet, mer av allt och kanske inte helt ”rätt” för alla.
Betyg: 3

1953
Bärnsten, gulröda stick. Bittermandel och utvecklad vaxighet (lovikavante). Halvtorr, medelfyllig smak av röda äpplen och ananas. Lätta drag av mandel, karamell och choklad.
Bra eftersmak med utvecklade smaknyanser.
Betyg: 4

Fler artiklar på Vinbanken om Moulin Touchais

Inte ett vin som andra - Moulin Touchais 1983

Moulin Touchais, ett vin för dig med tålamod

Anders Röttorp: "Aktuella födelseviner 1968-2013" och "har dina barn några födelseviner". Artikel från 2013: Bra mogna viner direkt från bolaget.

Vin till rätten: Myror som klättrar i träd