Laddar annons
14 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hjärtans lunchrätt som dagens

Den 14 februari arrangerar Lunchfrämjandet Alla hjärtans lunch 2011. Årets lunchrätt är Kryddstekt kotlettrad med matkornotto och äppelsalsa. Rätten är nyckelhålsmärkt och framtagen av ett välmeriterat kockteam med Kurt Weid i spetsen.

Alla hjärtans lunch görs till förmån för Hjärt-Lungfonden och deras insamling till livsviktig forskning kring barns hjärtsjukdomar. Genom att delta skänker varje restaurang ett bidrag till Hjärt-Lungfonden. Sammanlagt har projektet samlat in över en halv miljon till nödvändig hjärtforskning.
– Alla hjärtans dag är ett ypperligt tillfälle att uppmärksamma den goda lunchen. Dels för betydelsen av vårt välbefinnande, dels för att vi tillsammans främjar en god sak. Att lunchrestauranger och lunchgäster även får möjlighet bidra till nödvändig hjärtforskning gör ju det hela ännu bättre, säger Jan Borg projektledare för Lunchfrämjandet.

På Alla hjärtans lunchs hemsida listas alla restauranger som serverar årets Alla hjärtans lunch-rätt och som är öppna för allmänheten. Efter den 14 februari kommer receptet på årets rätt att publiceras på Hjärtans Lunch sajten för den som vill prova på att laga den hemma.

Kryddstekt kotlettrad med Matkornotto och äppelsalsa - 4 port
Ingredienser
200 g Äppelsalsa med pepparrot
- enligt separat recept
600 g Benfri kotlettrad, putsad
1 msk Örter i olja - vitlök – Toro
2,5 krm Ingefära malen
1 krm Kanel malen
2,5 krm Kardemumma malen
2 krm Salt
2,5 krm Svartpeppar grovmalen
650 g Matkornotto med tärnade rotfrukter och ostcrème
- enligt separat recept
6 dl Kalvbuljong gjort på fond & steksky
4 cl Vinäger – Vitvinsvinäger
2 msk Skånsk senap
10 g Persilja krusig
Maizenamjöl

Tillagning
Laga äppelsalsa – enligt separat recept.
Pensla köttet med örter i olja – vitlök
Blanda alla torra kryddor, gnid in köttet och bryn.
Stek klart i ugn vid 180° till innertemperatur 68°.
Låt köttet vila en stund innan det trancheras.
Laga under tiden matkornotto – enligt separat recept.
Koka upp buljong och tillsätt steksky.
Smaka av buljongen med vinäger och senap och red av med maizena till önskad konsistens.
Mixa ner persiljan till slät sås.
Anrätta kotlettraden med matkornotto och buljong. Toppa med äppelsalsa.