Pinchitos morunos, moriska spett och rött vin
Här en typisk Andalusisk rätt men man kan också hitta fläskspetten på många andra platser i Spanien. Fläsk passar även oss i Sverige då vi konsumerar en hel del av råvaran.
Den som är nogräknad kollar ursprungslandet apropå den nyligen upptäckta dioxinskandalen i Tyskland. Desto större är anledningen att söka svensk ursprungsmärkning och kanske även leta efter lokala slakterier.
RECEPT | Moriska spett eller Pinchitos Morunos | 4 portioner
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 torkad röd chili, krossad
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen fänkål
1 tsk spansk paprika, gärna ekrökt
nypressad saft av 1 citron
2 ms hackad färsk bladpersilja
1 msk torr sherry
500 g välputsad fläskfilet
Gör så här
- Skär fläskfilén i 2 cm stora kuber. Lägg dem i en skål med olja, chili, vitlök, kummin, fänkål, paprika, citronsaft, persilja och sherry. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt marinera i kylskåp över natten.
- Förvärm ugnsgrillen till minst 250 C. Trä köttet på spetten och grilla i cirka 30 minuter. Vänd spetten ofta och se upp att köttet inte blir torrt. Ta ut spetten och låt dem vila i cirka 10 minuter. Servera varma.
Tips: du behöver små träspätt. Lägg dem ligga i vatten cirka 30 minuter.
Vinet till:
Rött, fruktigt vin framför vinet med uttalade tanniner och stramsyrlig smaknoter. Chilikryddan gör sig också bättre med frukt än viners kärva drag av tanniner. Den som vill kan utan problem prova ett vitt vin. Leta efter chardonnayvin med smör, mandel-nötkaraktär och balanserade fat. Börja med ursprungsland Australien om vinet ska vara vitt.