Laddar annons
5 Sep, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Unik Kistlerprovning i Stockholm

Provningen var unik. Vinerna bombastiska, stora kraftpaket som inte är något för fegisar vad gäller smakupplevelse. Inte den minsta ansats till svavel eller annat ”konstigt” röjde sig bakom den kompakta doften och smaken. Alla genomgående fantastiskt och välgjorda viner. Les Noisetiers ligger précis som övriga viner på fat mellan 10 till 12 månader, 25 procent är nya. Övriga viner, de vingårdsbetecknade, har 40 procent nya fat plus att de ligger ytterligar 0,5 till ett år i flaska innan försäljning. Allokeringen är minimal till Sverige som dock kan räkna in sig som ett land av få att ens ”få lov” att köpa viner från Kistler. Tack för det! Kultfaktorn är hög och efterfrågan stor. Om stilen på vinerna tilltalar är som vanligt personligt, att de är någonting utöver det vanliga, ytterst välgjorda och genomgående ”stora” viner är satt utom all tvivel. Att 2007:orna behöver mer tid är mer en slutsats än ett påstående. Läs mer om Kistler på deras hemsida och gå vidare till Johan Lidby Vinhandel för mer information om tillgänglighet m m.

Kistlerprovning hos Johan Lidby Vinhandel 31 augusti 2010-09-01

Les Noisetiers, Sonomo Coast Chardonnay 2007
Gul. Stor fruktig doft av persikor, örter och fat. Torrt vin. Fyllig, smak av kola, inslag av gröna äppelskal, markerad syra och dito fat. Potential när lugnet infinner sig och faten tonas ner, sant att alkoholen tar ett steg tillbaka.
Betyg: 3+

Dutton Ranch, Russian River Valley 2007
Gul. Örtig doft med en lätt bris av mineral. Torr, fyllig smak med gul frukt, äpple, isnlag av syrligare persikora en touch av mineral, markerad syra och dito fattoner. Lovande, idag för ung.
Betyg: 3+

McCrea Vineyard, Sonoma Mountain 2007
Gul. Doften upplever jag som sluten. Smaken är medel/fyllig, knuten hård av fat och limesmakande fruktsyra, faten hårda och alkoholen kännbar. Ungdomsproblems?
Betyg: 3-

Durell Vineyard, Sonoma coast 2007
Gul. Stor doft, tydligt örtig, mycket fruktig. Fyllig, gul fruktsmak, inslag av gula äpplen smak av persika. Markerade fat, ätt vaniljton. Behöver mer tid. Idag på tok för ung och omedgörlig.
Betyg: 3

Hyde Vineyard, Carneros 2007
Gul. Rökig, stor doft med en hint av örter. Fyllig smak. Rik, stor gul frukt, mango och persika, markerad limesyra, lätt smörighet och tydlig smak av fat (balans).
Betyg: 3+

Hudson Vineyard, Carneros 2007
Solgul. Rökig stor doft. Fyllig, stor och balanserad smak. Rökiga fat, isnlag av msör, nötter och gul frukt. Vinet är ungt men har en begynnande, extraordinär komplexitet. Stor potential.
Betyg: 4

Parmelee_Hill Stone Flat, Sonoma Coast 2007
Gul. Stor rökig och rostad doft. Fyllig smak, eldig alkohol, lätt vaniljsnits, uttalad limesyra, isnlag av nötter och smak av gul frukt.
Betyg: 3

Vine Hill Vineyards, Russian River Valley 2007
Gul. Söt gul fruktdoft. Fyllig. Gul frukt, mango, inslag av nötter och vanilj. Fattonen är hård, syran markerad. Ungt vin. Behöver/kräver mer tid. Stor potential.
Betyg: 3

Kistler Vineyard, Sonoma Valley 2007
Gul, dimmig (ofiltrerad?). Söt exotisk frukt, isnlag av honung och kolavanilj. Stor. Torr, fyllig smak. Stor och generös fruktighet, aprikoser, mango, balanserade fat, inslag av smör. Nyanserad. Komplex.
Betyg: 5

Cuvee Cathleen, Sonoma Valley 2007
Gul. Lätt inslagg av källarton i doften, ej oangenämt. Fyllig och stor. Generös, aningen eldig. Gul frukt, markerad limesyra. Balanserat alkoholinslag ger bättre helhet än tidigare, yngre viner. Lång eftersmak. Har mer att ge.
Betyg: 4

Vine Hill Vineyard, Russian River Valley 2004
Gyllengul. Stor doft och smak. Fyllig. Vaniljsöt frukt, gul frukt, smak av nötter. EPrsika, mango och hasselnötter. Fat. Generös. Sammetslen finess. Komplex. Balanserad.
Betyg: 4+

Kistler Vineyard, Sonoma Valley 2004
Gyllengul färg. Stor doft och smak. Marmeladliknande frukt, pomerans och torkade apelsiner, tydliga fattoner, fyllig och rik med sammetslik, lätt oljig struktur. Balanserad om än att syran möjligen är i underkant om petig.
Betyg: 4

Ang de två sista vinerna så kan det inte hjälpas, men jag gillar stilen som möjligen tangerar gränsen till det oxiderade. För mig visar sig vinerna, i smaken, ha gått ihop på ett alldeles fantastiskt sätt, faten är i balans och helheten stämmer. Bara sådär självklart, och stort.