Laddar annons
26 Oct, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Välj rätt vinskåp, för servering eller lagring

  I takt med att vinintresset ökar fördjupas kunskap och engagemang hos konsumenterna. Många satsar på ett gediget vinlagringsskåp, men det är inte lätt att välja och för vissa räcker ett vinserveringsskåp långt.

Att försäljningen av vinskåp ökar är långt ifrån ett ”stockholmssyndrom” och ett sätt att pimpa upp lägenheten inför en lyckad försäljning. Snarare är vinskåpet ett kvitto på ett intresse och fördjupad smakinsikt.

Vem kunde förutse denna boom i medvetenhet och nogräknade insikt om hur och vad som krävs för att vin ska smaka som bäst. För alla som arbetar med vin, från vinbonden på fälten, till distributörer och handlare vidare till vinskribenter finns få ting lika glädjande som att få frågor om vilken mat som passar till ett vin, vid vilken temperatur vinet ska serveras eller om man kan lagra vinet.

Alla nämnda frågor handlar ju om personlig smakupplevelse vilket måste sägas vara själva essensen av ett dryckesintresse, vin och mat i kombination och framförallt strävan efter den goda smaken.

Behöver man ett vinskåp för att uppnå det "bästa" av smak? Möjligen inte, men det underlättar och för entusiaster är lagring/spara en del av vinintresset.

Att lagra eller förvara vin

Men oavsett, få viner som smakar lika bra som dem man känner personligen. Därför är det inte förvånande att försäljningen av vinskåp skjuter i höjden i augusti månad. Under semestern upptäcker många egna favoritviner och på väg hem är bilen kanske fullastad med semesterminnen, vin.

- Vi säljer fyra eller fem vinskåp i veckan under augusti, berättar Mikael Stolt som är vinskåpsexpert hos Elon i Solna. Då vill många gör slag i saken och investerar i ett vinskåp.

Mikael Stolt säger att det inte är ovanligt att komma till butiken för att köpa ett enkelt förvaringsskåp men i stället går hem och funderar för att återkomma med helt andra önskemål. Ofta satsar man då på ett lagringsskåp.

Mikael Stolt visar Norcools vinskåp med utdragbara lådor

Men, vilket vinskåp ska man välja bland alla tillgängliga och ska det vara ett serveringsskåp eller ett lagringsskåp?

För att ta reda på mer om ”vinkylar” besökte jag Elonbutiken i Sundbyberg/Solna som förmodligen är Sveriges mest välsorterade butik för vinskåp. Anledningen till att just denna butik är specialiserad på vinförvaring och lagring är att butikens VD, Patrik Stenlund, har ett stort vinintresse.

Idag för butiken tillsammans med nätföretaget Vinkylen.se, det största utbudet på marknaden. I egenskap av butik kontra virtuell butik är fördelarna givna för vinskåpskunderna som vill ha tillgång till kunnig personal och möjlighet att se och känna på vinskåpen.

Billigt vinskåp är enkelt, i material som utförande

Olika vinskåp

Det finns ett antal olika märken att välja bland de etablerade vinskåpstillverkarna. Exempelvis Dometic, Vintec, Amphora, Smeg, Climadiff, Liebherr, Miele, Norcool (den enda tillverkaren med utdragbara lådor), Kitchen line, Gaggenau och budgetmärken som Candy och Hover. Vidare finns även Cylinda, Bosch och Siemens vilka mest säljs av kökstillverkare som del av ett vitvarupaket när man bokar ett nytt kök.

Som kund är det viktigt att vara klar över varför man vill köpa ett vinskåp och hur mycket det får kosta. Ska man förvara vinet under bra betingelser redo för servering eller ska man lagra flaskor många år. Ett vinskåp kan kosta från några tusenlappar till den inbyggda kylväggen som kan hamna på 150 000 kronor, eller mycket mer.

1) Ett serveringsskåp har en kompressor liknande kylskåpet. Kompressionstekniken förser skåpet med kyla.

2) Lagringsskåpet har en helt annan typ av aggregat, tekniken bygger på värme och kyla och kallas absorptionsteknik. Finns bara i skåp från Dometic. Tillverkaren, tidigare Electrolux, är privatägd och har specialiserat sig på vinkylar och kylar för marina miljöer. Tekniken ger ett dyrare skåp.

Oavsett vilken kompressorn är kan man utgå ifrån att alla vinskåp på marknaden, cirka 80%, är konstruerade för att hålla rätt luftfuktighet. Likaså ska de hålla stabil kyla, kontrollmätningar har visat på blygsamma variationer om +/- 1 grad C. I de billigare kylarna kan det dock skilja så mycket som fyra till fem grader. I ett skåp från Vintec kan man ha olika temperaturzoner mellan hyllplanen, från exempelvis nedersta hyllans + 6 C till översta hyllans + 14 C.

Kompressionsteknik

Fördelar med kompressionsteknik i vinskåp

+ billigare i inköp
+ kräver mindre energi, billigare i drift
+ billigare service om byte av kompressor

Nackdelar med kompressionsteknik i vinskåp

- högre ljudnivå
- högre vibrationsgrad

Fakta: skåpets förväntade livslängd är mellan 10 – 15 år
Rekommenderad förvaringstid för dina viner, 5 år

Absorptionsteknik

Fördelar med absorptionsteknik i vinskåp

+ ljudlöst, ca 7 dB
+ helt vibrationsfritt

Nackdelar med absorptionsteknik i vinskåp

- högre pris, börjar på 20 000 kr och upp
- alstrar värme
- bör ha god ventilation och ska därför inte byggas in
- hög energiförbrukning ger hög driftkostnad (räkna med 4 x mer än för kompressor)

Fakta: skåpets förväntade livslängd, 25 – 30 år
Rekommenderas för vinlagring som sträcker sig 10 till 20 år fram i tiden

Vinskåp med olika temperaturzoner

Fler jämförelse mellan vinskåp

Om ditt skåp enbart ska vara ett serveringsskåp är ett skåp med kompressor rätt. Men vill du ha ett lagringsskåp eller både kan du kolla om skåpet har multizoner. Det finns tre zoner,
monozon innebär en temperatur i hela skåpet. Zonskåpet har två eller tre temperaturzoner.
Tänk också på att champagneflaskor kräver lite större plats varför en liten kyl trots allt inte är tillräcklig och att det går förvånande snabbt för en entusiast att fylla ett skåp med plats för 200 flaskor.

Kolla upp utrymme för champagnebutelj eller magnumflaska

Drick och njut ditt vin

Men hur kul det än är att spara, vänta och fantisera om kommande smak-stordåd ska ni inte glömma att njuta av era viner.

Grädden på moset är ju samtalen om detaljer som ursprung, druvsorter, vem vinmakaren är, hur gamla stockarna är, årgångar, skördeuttag, när och var man köpt vinet och så vidare. Det finns tusentals detaljer att grotta ner sig i. Samtidigt som det inte är konstigt om en vinfantast vill lägga sina kära flaskor i ett skåp, för då vet man ju i alla fall vad man har och så går tiden, nya buteljer fylls på och tidigare glöms bort. Och rätt var det är kanske vinet är för gammalt.

Jämför energiförbruktningen!