Laddar annons
21 Oct, 2014

När du vill äta bra i Florens

Den lilla restaurangen på en av Florens bakgator har cirka 20 platser och en interiör man kan förvänta sig i Italien. Det är familjärt, smalt mellan borden och med personal som ”gör hela kvällen”. Tänk Lady och Lufsensekvensen med kyparen som muttrar ”Mamma Mia”, trevligt och med glimten i ögat. Stämningen är en anledning till att det är lika roligt som gott att äta middag hos ”Il Profeta”, förutsatt att du får bord vill säga.

Den som vill besöka Ristorante ”Il Profeta” bör boka bord i god tid då väntetiden vanligtvis är två veckor berättar ägaren Claudio Pieri som tagit över familjrestaurangen efter sin far. Om jag förstår det rätt har han nu drivit krogen tillsammans med sin hustru, Martina, i många, många år (30?), sex kvällar i veckan med två veckors semester i augusti.

Interiören är densamma från dess att fadern öppnade upp och de har inte ändrat på någonting, säger den trevlige herr Piero under tiden som han snurrar runt bland gästerna, frågar om maten och vinet är till belåtenhet, kollar rätterna som landar på borden med falkögon, skämtar med barnen under tiden som dialogen med servisen och köket oavbrutet pågår.

Våra gäster är mestadels florentinare, familjer i större sällskap, svarar Claudio Pieri samtidigt som han svarar på en helt annan fråga från mina bordsgrannar, det trevliga paret från Kanada.

Det vita husvinet, är en harmlös pinot grigio från Trento medan vinlistan i övrigt innehåller en del spännande namn från Toskana. Och visst såg jag Col d´Orcias Poggio Al Vento stå på hyllan, vilken genaste satte ribban för att ja, vinlistan är helt okej på Ristorante ”Il Profeta”.

Prisbilden är nästan som i Stockholm. Påslagen på vinerna är 3 eller 4 gånger och rätterna pendlar mellan prisvärda till förhållandevis höga nivåer med italienska mått mätt. Men så är vi ju i Florens där kommersen åker räkmacka i säker förvissning om att staden inte har brist på besökare eller matgäster.

Jag vill verkligen rekommendera ett besök till Ristorante ”Il Profeta”, maten var underbar, vackert presenterad med en smak som var precis så fräsch och god man hoppas på.

Följ länken ovan till hemsidan med alla uppgifter.

Foto: Yasmin Ahamed