Fredrik Schelin deltar i historisk champagneprovning
Under alla år har det enbart varit tillåtet att använda sig av sju olika druvor i samband med tillverkningen av champagne – fram tills nu. Inom kort kommer det arrangeras en historisk champagneprovning i Champagne där ett vin som är producerat på den nya druvan voltis kommer provas. Bland de få deltagarna återfinns en av Sveriges främsta experter på champagne, nämligen Fredrik Schelin.
Pinot noir, chardonnay och meunier. De tre druvorna är de överlägset mest kända när det kommer till produktionen av världens mest berömda vin, champagne. Det många inte känner till är att ytterligare fyra druvor är tillåtna i produktionen. Men för första gången på över 100 år kommer en åttonde druva vara tillåten i distriktet – druvan voltis. Druvan har utvecklats och tagits fram som en del i de pågående klimatförändringarna som slagit hårt mot den franska vinnäringen. Druvan tål kyla, svampangrepp och frost på ett effektivt sätt, vilket gör den attraktiv i Champagne.
"Spännande och ärofyllt att få vara med"
I samband med en historisk provning kommer några av världens ledande champagneexperter få testa champagne som är producerad på druvan voltis. Provningen kommer äga rum i Champagne och en av de lyckligt lottade som kommer delta på den historiska provningen är Fredrik Schelin. Den svenska champagneexperten anses vara en av de mest kompetente, kunniga och rutinerade när det kommer till de berömda bubblorna.
– Det är spännande och ärofyllt att få vara med vid ett sådant historiskt ögonblick. En fördel med Voltis är att det är en druva som mognar tidigt vilket gör att den kan skördas tidigare och därför inte behöver utsättas för eventuell tidig höstfrost. Tidig mognad betyder också att man behåller en fruktig och frisk smak. En annan fördel är att motståndskraften gör att man kan minska på kemiska bekämpningsmedel. Dessutom kan den användas både till torra och halvtorra viner och fungerar fint att blanda med andra druvsorter. Jag ser verkligen fram emot få ta del av den här utvecklingen och nyheten, säger Fredrik Schelin i ett pressmeddelande.
Har utvecklats för att skapa resistenta druvsorter
Fredag 29 september har det blivit dags för en historiska provningen där voltis för första gången får stå i rampljuset. Druvan har utvecklats som en del av INRAE-ResDur-programmet vars syfte är att skapa just resistenta druvsorter som tål mycket och som samtidigt kan producera viner av hög kvalitet.