Tillbaka till: Toscana

Brunello di Montalcino

Brunello

Brunello di Montalcino DOCG är en italiensk vinappellation från Toscana.

Brunello di Montalcino DOCG är en av de kändaste vinappellationerna från Toscana, där den främst konkurrerar med chianti och vino nobile di Montepulciano.

Vinerna som görs i området i närheten av den historiska orten Montalcino är ofta gjorda på sangiovese-druvan som är den vanligaste i regionen. I området tillverkas det även vita och söta viner.

Geografiskt ligger Montalcino söder om Siena och väster om Montepulciano. Orten är känd för sin medeltida mur som varit med om en hel del slag och krig genom åren.

Montalcino är hem till totalt tre vinappellationer, varav Brunello di Montalcino DOCG är den kändaste. Vinerna där får enbart göras på sangiovese. Om de dessutom ska ha beteckningen riserva så måste de lagras i minst fem år. För viner utan beteckningen så är lagringstiden fyra år.

Vinerna är kända för sin kryddiga karaktär och att ha tydliga inslag av fat i sig. På så sätt påminner de en del om sin ostliga granne Montepulciano och vinerna som odlas i det distriktet.

Vinerna passar främst till rätter av mörkt kött, tack vare sina kryddiga inslag.

I dag är utbudet av Brunello di Montalcino förhållandevis stort på Systembolaget och det går att hitta flera viner från distriktet på hyllorna.  Generellt sett har regionen Toscana med sina kända viner fått ett rejält uppsving i Sverige och viner av hög kvalitet därifrån går ofta att hitta på den svenska marknaden.

Namn: Brunello di Montalcino
Druvor som används: Sangiovese
Kända viner: Col d’Orcia