Laddar annons
Veckans femhundring – vi hittar bubbel, rött och vitt
8 Sep, 2023
Uppdaterad: 
10 Oct, 2023

Veckans femhundring – vi hittar bubbel, rött och vitt

Den här veckan ger vi oss in på Systembolaget för att hitta lite allt möjligt i butiken. Vi går runt ungefär tio minuter i butiken och hittar fyra imponerande viner.

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag. Ibland kommer vi kanske gå över femhundra kronor, och ibland hamnar vi under femhundra kronor, men vi kommer alltid ligga runt en femhundring.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske.

Veckans femhundring – vi hittar bubbel, rött och vitt


Xavier Vignon Côtes-du-Rhône, Grenache Vieilles Vignes Organic, 2021 (2151) 125:-

Vår vana trogen är det de röda vinerna som vi besöker först. Vi går med bestämda steg mot hyllan där vi är ute efter en personlig favorit och en trotjänare. I detta kraftpaket får man ett snyggt paketerat vin med en härlig doftintensitet av mörk frukt där plommonen, svartpepparn och kryddorna kommer fram. Det är typiskt för södra Rhone där den lila frukten kommer fram på ett snyggt sätt. Pisvärt, snyggt gjort och alltid en trygghet när man inte vet vad man ska ta. Servera ihop med kvällens helstekta ryggbiff med rödvinssås och ugnsstekta rotfrukter med svamp.


Parajes del Valle, Monastrell, 2022 (2532) 105:-

Efter att ha lagt in ovanstående vin i korgen så flackar vi lite med blicken och vet inte riktigt vad vi är ute efter. Men så fastnar vår blick på en flaska som vi flera gånger sett på hyllan men som vi aldrig köpt. Vi tänker för oss själva; är det bara ett marknadsföringstrick med den handskrivna flaskan eller är innehållet faktiskt bra. Vi kan intyga att det är det senare. I det här sydspanska vinet så kommer då känna av en härlig och lättillgänglig bärighet i såväl doft som smak. Det här är okomplicerat, enkelt, klunkvänligt och väldigt prisvärt. Det är hallon, jordgubbar och blåbär. Det är lätt och det åker in i korgen lite som motsats till ovanstående vin. Perfekt till charkbrickan.


Voyage Blanc, Sauvignon Blanc Fumé, 2022 (1152) 89:-

Nä, nu får det räcka med röda viner tänker vi och går mot vitvinshyllan. Hmm, vad ska vi ta i dag? Nämen, titta där, ett helt nytt vin med en orange lapp där det står nyhet, och för bara 89 kronor. Ett sydfranskt, lite solkysst vitt vin gjort på sauvignon blanc med fatkaraktär. Det har en viss liten mognadston i sig i doften men det är ändå oerhört fräscht. Här kommer de gula päronen, nötterna, krusbären och den solkyssta citronen fram. Detta är ett intressant vin som vi mycket väl kan se oss blir en favorit hos många. Framförallt med prislappen på 89 kronor. Vad sägs om tacos med panerade kycklingfiléer med guacamole, grönsaker och en mild salsa.


Rotari, Brut Riserva, 2017 (7567) 139:-

Nu får det la ändå räcka eller? Vi har redan tre flaskor, vi behöver inte en fjärde, tänker vi när vi står i kön. Men så dyker de där tankarna upp; ett mousserande vin skulle inte skada. Och så ser vi den där snygga flaskan med den guldiga etiketten där det står Rotari. Tja, varför inte tänker vi och tar flaskan och lägger den i korgen. Du har gjort ett fantastiskt bra val där du får ett italienskt mousserande vin som är gjort på den traditionella metoden och med chardonnay som enda druva. Detta är bland de mest prisvärda mousserande vinerna du kan hitta. En väldigt fräsch och fruktig doft med gröna äpplen, en lätt brödighet, vit persika och citrus. Man känner av att det här har fått ligga på sin jästfällning i några års tid, men det är fortfarande fräscht med sin medelhöga syra, fina bubblor och härliga mousse. Ett bar val!

Kostnad: 458 kronor