Laddar annons
Contratto – den italienska jätten som är på väg tillbaka
7 Sep, 2023
Uppdaterad:
15 Sep, 2023

Contratto – den italienska jätten som är på väg tillbaka

I hjärtat av Piemonte, i vinkällare som klassas som ett världsarv av UNESCO, har en av Italiens kändaste och äldsta producenter av mousserande vin sitt huvudsäte. Nu siktar producenten Contratto på att upprätta sitt rykte och nå sin fornstora glans – och man gör det med hjälp av den ikoniska vinmakaren Giorgio Rivetti i spetsen.

Alta Langa, Franciacorta och Trento. De mousserande vinerna från Italien som inte har prosecco utskrivet på etiketten blir bara fler och fler, och kvalitén på dessa viner blir bara högre och högre. Vi på Vinbanken har tidigare skrivit om såväl Franciacorta som om Trento och hur dessa regioner nu räknas som utmanare till världens mest kända bubbelregion, Champagne. Men frågan är om inte Alta Langa, som ligger i hjärtat av Piemonte, har de allra bästa förutsättningarna att på allvar ta upp kampen med Champagne. Contratto är producenten som leder rörelsen, och till sin hjälp har de nu en av Italiens främsta vinmakare Giorgio Rivetti, som var med och grundade det i dag ikoniska vinhuset La Spinetta och som varit en starkt bidragande orsak till Barolos popularitet inom vinvärlden i dag.

Förr fick vinerna kallas för Champagne även om de inte var från området.

1867 grundades Contratto av Giuseppe Contratto som var en av de allra första vinmakarna som producerade italienskt mousserande vin. Contratto var även den första i hela landet som gjorde mousserande vin enligt den traditionella metoden. Och det var även i slutet av 1800-talet som de nu av UNESCO världsarvlistade vinkällarna började byggas. I början av 1900-talet började Contratto exportera sina mousserande viner, som under den här tiden ofta hade namnet Champagne på sina etiketter då det ännu inte var ursprungsskyddat. 1919 blev man det första italienska vinhuset som producerade ett årgångsbetecknat mousserande vin och succén lät inte vänta på sig. De kommande årtiondena var Contratto en förebild för italienska mousserande viner, och det var producenten som alla andra siktade mot. De var till och med leverantör av mousserande vin till såväl Vatikanen som till det belgiska kungahuset. Ryktet om Contrattos mousserande viner från Alta Langa spred sig långt bortom Italiens gränser.

Naturlig samlingsplats för kändisar

På sin höjd producerades över en miljon flaskor vin totalt, såväl rött som vitt, mousserande och sött, i Contrattos anrika och välbevarade källare. Generationerna efter Giuseppe Contratto hade andra intressen och prioriteringar än endast vin, och Contratto började producera vermouth och andra likörer också. Försäljningen av mousserande vin sjönk och i mitten av 1990-talet, närmare bestämt 1993, valde man att sälja vinhuset till någon som man visste skulle ta hand om produktionen, nämligen familjen Bocchino.

Det var i de nu världsarvlistade källarna som Bocchino höll lyxiga middagar med jämna mellanrum.

Tack vare Bocchino restaurerades stora delar av lokalerna och Contratto blev en naturlig samlingsplats för fina middagar dit några av världens mest kända kockar kom för att tillmaga dessa middagar. Contratto blev synonymt med häftiga tillställningar, lyxmiddagar och en samlingsplats för kändisar.

Under den här tiden växte sig Giorgio Rivettis stora passion för mousserande vin allt starkare. Och det var inte bara champagne han hade blickarna på, utan det var alla typer av mousserande viner. 2007 valde så Bocchino att lyfta luren och ringa Giorgio Rivetti, då han visste att passionen för bubbel fanns där, och fråga om han kunde komma in och konsultera honom kring produktionen av Contrattos viner.

Ikoniske vinmakaren Giorgio Rivetti har tagit över

Giorgio Rivetti, som ihop med sina bröder hade lett producenten La Spinetta till toppen av den italienska vinindustrin, tvekade inte och valde att ge sig i kast med att konsultera Bocchino-familjen kring produktionen av Contratto. Bara några år senare fick Giorgio Rivetti möjlighet att ta över Contratto och han gjorde slag i saken.

Man roterar fortfarande flaskorna för hand i källarna.

Även om producenten Contratto är långt ifrån lika stora i dag som de brukade vara för några decennier sedan så är deras rykte fortfarande välbevarat. Bland den äldre generationen minns man fortfarande på glansdagarna då Contratto var vinet på allas läppar, och bland den yngre generationen börjar man prata mer och mer om Contratto.

La Spinetta Giorgio Rivetti, mannen bakom La Spinetta, är vinmakaren som nu driver Contratto.

I dag produceras runt 150 000 flaskor av Contratto, där man fortfarande arbetar med att rotera på flaskorna för hand i källarna. Man är en av få producenter som fortsatt arbetar på det här sättet, och det är en del av traditionen man byggt upp. Alta Langa generellt är en av de appellationer i världen som har allra hårdast regelverk när det kommer till mousserande vin. Bland annat måste vinerna ligga på sin egen jästfällning i minst 30 månader. Och det får dessutom enbart produceras årgångsbetecknade viner, vilket innebär att du aldrig kommer kunna hitta en flaska som inte är årgångsbetecknad med appellationen Alta Langa DOCG. Många av vinerna låter man dessutom ligga bra mycket längre än 30 månader på sin egen jästfällning.

Contratto för den italienska rörelsen kring bubbel framåt

Med andra ord är Alta Langa i allra högsta grad delaktiga i rörelsen att föra italienska mousserande viner framåt. Giorgio Rivetti, som är en erkänt duktig vinmakare, har sedan han tagit över Contratto varit högst delaktigt i utformningen av vinerna och dess karaktär. Bland annat beslutades snabbt att man skulle använda sig av samma etikett som man hade under en kampanj på 1920-talet.

Contratto är långt ifrån att producera samma volym som man gjorde för några årtionden sen, men när man väl är på besök hos vinhuset så inser man hur otroligt mycket historien spelar roll. I de anrika vinkällarna har man ett unikt arv som man nu håller på att förvalta och utveckla för att se till att Alta Langa tar upp kampen mot Champagne på riktigt.

Recension av Contratto

Contratto

Contratto, Alta Langa Millesimato, 2019 (59114) 299:-

Ett ungt och piggt vin med en intensiv och unik doft där man möts av röda äpplen, rostat bröd, en rejäl skvätt citrus och valnötter. Smaken är frisk, moussen är så där krämig som man vill ha den och bubblorna är intensiva men ändå eleganta. Det är ett mousserande vin som trots sin unga ålder har en komplexitet och intensitet som imponerar rejält.