Laddar annons
Ett besök hos vinmakaren Xavier Vignon
11 Sep, 2023
Uppdaterad:
15 Sep, 2023

Ett besök hos vinmakaren Xavier Vignon

Vinmakaren Xavier Vignon är ett välkänt namn bland Vinbankens läsare. Vid ett flertal tillfällen har vi uppmärksammat hans extraordinära vinresa och hans hyperintressanta viner. Vi på Vinbanken valde att bege oss till södra Rhonedalen för att besöka honom på hans hemmaplan för att se vad som är det senaste inom hans värld av viner.

Södra Rhonedalen, en av de vinregioner i världen som drabbats hårdast av det allt varmare klimatet och de förändringens vindar som råder inom vinvärlden. Det är även här som Xavier Vignon gjort sig ett namn. Det är här som han valde att stadga sig, bygga ett vinhus och göra det han älskar allra mest; nämligen producera vin på sitt helt egna sätt.

– Det var när jag såg den här platsen som jag insåg att det var här jag ville vara kvar, säger Xavier Vignon i samband med Vinbankens besök i södra Rhonedalen samtidigt som han pekar mot ett vingårdsläge som går att beskriva som en idyll med sina sluttningar och sin kuperade omgivning.

Vingårdsläge Rhone En av Xavier Vignons vingårdar i södra Rhonedalen.

Xavier Vignon är långt ifrån ett nytt namn för Vinbankens läsare. Vi har vid ett flertal tillfällen porträtterat honom och hans syn på klimatförändringarna. Vi har redovisat för hans vinresa och vi har även noggrant gått igenom den hyperintressanta vinserien Arcane som han skapat. Vid varje träff med honom så har han aldrig slutat att förundra. Han har idéer som få andra har. Han ser saker som få andra vinmakare ser. Och framförallt så anser han att inget är omöjligt.

Färd i terrängfordon i vingårdarna

I den pittoreska och charmiga lilla franska byn Beaume de Venise, som för övrigt är en välkänd appellation inom de söta vinernas värld, har Xavier ett modernt och snyggt show room där han med stolthet visar upp sina viner. Och när man väl är inne i butiken som man får en uppfattning av vad Xavier vill skapa. Här återfinns hela hans kollektion av vin, och det är en stor kollektion där bara en liten del går att finna på den svenska marknaden. Det är även här i hans butik som vi stämmer träff klockan 10:00 en med svenska ögon mått mätt varm förmiddag.

– Förlåt för att jag är lite sen, hoppas inte ni har fått vänta länge, säger han samtidigt som han ger sig in i butiken, artigt hälsar på hela sällskapet och direkt börjar gå igenom dagens planer.

– Ni har hyrbil eller? Den ska ni låta vara kvar på parkeringen. Jag tänker att vi tar min bil och åker runt lite bland vingårdarna, för er bil kommer inte komma fram.

Xavier Vignogn fordon Xavier Vignon för terrängfordonet med van hand genom vingårdana.

När vi tar klivet ut ur butiken så förstår vi vad han menar. Med sig har han ett terrängfordon med plats för fyra personer som ser ut som något som skulle klara av exakt alla möjliga förhållanden och förutsättningar. Bara några minuter från den vackra byn så når vi några av de första vingårdarna.

– Ser du de där tre kärlen där nere som har ett X på sig? Detta är faktiskt en speciell vingård, för varje enskilt kärl representerar en egen appellation. Det första kärlek och hela raden av vinrankor vid sidan av det tillhör Beaume de Venise, och även de fem raderna bakom kärlet. Det andra kärlet direkt bakom, de vinraderna tillhör Vacqueyras. Och det sista kärlet, de raderna tillhör Gigondas. Så på en och samma vingård har de tre olika appellationer.

Nytt vineri utan elektricitet och plast

Avståndet mellan de olika kärlen är inte mer än några meter, men ändå är tre världsberömda appellationer samlade på den här vingården.

Vi fortsätter vår färd i det flexibla terrängfordonet. Efter ytterligare någon minut så stannar vi.

– Ser du de där vita stenarna, de är typiska för Gigondas. Du kommer få se dem väldigt ofta här.

Här ska Xavier Vignon bygga sitt nya vineri.

Så här håller färden på och man slutar inte förundras av Xavier Vignons stora engagemang, kunskap och kompetens om samtliga vingårdar och hur druvorna mår i vingårdarna. Var femte minut stannar vi för att titta på vingårdarna och Xavier flikar varje gång in med ny fakta som man inte kände till sedan tidigare.

– Säg till om ni tröttnar på detta, så åker vi tillbaka. Men jag vill bara visa er några saker till.

För oss är det snarare en känsla av att vi inte vill att färden ska ta slut, vi vill att den ska fortsätta så länge som möjligt. Efter ytterligare några minuters färd kommer vi fram till ännu en vingård.

– Det här är min högst belägna vingård och det är även på dessa höjder som jag tror framtiden finns. Om jag ska vara ärlig så tror jag enormt mycket på Beaume de Venise. Det ligger högre upp än många andra appellationer och det har förutsättningarna att producera fantastiska viner. Förresten, jag måste visa er mitt framtida projekt där jag ska bygga mitt nya vineri.

Det är i den pittoreska byn Beamue de Venise som Xavier har sitt show room.

Ytterligare några minuter och en svängig färd i kuperad terräng senare når vi en stålgrind som är låst. Xavier kliver ut ur fordonet och låser upp grinden för att ta sig in på området.

– Ser du huset framför oss, det ska rivas då det är förfallet. Här ska jag bygga mitt vineri som förhoppningsvis kommer stå klart 2025. Jag kommer inte använda mig av varken elektricitet eller plast i hela vineriet.

Hur menar du?

– Gravitation. Jag har stora höjdskillnader här. Till exempel är det 60 meter ner till vägen där nere, säger Xavier och pekar mot en brant sluttning. Jag har alla möjliga förutsättningar att se till att skapa energi genom gravitationen och höjdskillnaderna. Jag kommer inte behöva elektricitet. Och plast har jag sedan en tid tillbaka försökt skrota helt och hållet, och här kommer jag inte ha någon plast alls. Förresten, vi hittade två grottor när vi skulle slå sönder en vägg. Följ med.

Xavier Vignon: Jag har funderat lite på mousserande vin

Vi ger oss in i den gamla byggnaden och Xavier visar upp ett stort hål i väggen som leder till en enorm grotta.

– Det är perfekt temperatur där nere. Och vi hittade två sådana grottor. Visst är det häftigt.

Efter några minuter vid platsen för hans nya vineri så sätter vi oss återigen i det svarta terrängfordonet och ger oss i kast med att upptäcka fler av hans vingårdar.

Xavi

– Just nu har jag 37 hektar totalt och jag är ganska nöjd med det, men om det skulle dyka upp något mer så är jag såklart intresserad. Jag har funderat lite på mousserande vin men då måste jag verkligen komma upp på en hög höjd. Just nu är de högsta vingårdarna här belägna på 800 meters höjd. Jag skulle behöva komma upp till runt 1 000 meter minst för att kunna börja odla chardonnay och pinot noir här. Vi får se, jag är definitivt intresserad, men det gäller att hitta rätt mark också.

Några minuter går och vi närmar oss den lilla byn Le Barroux med sin ikoniska kyrka som välkänt märke för hela byn.

– Här bor jag, vill ni ha vatten eller kaffe eller något annat hemifrån så springer jag in och hämtar det?

– Nej, det är jättebra för oss. Vi är supernöjda.

Xavier visar hålet i väggen med grottan som de hittade.

Vi åker vidare.

– Jag måste visa er detta. Här till vänster är det en privat väg längst in så vi kan inte åka hela vägen in, men det har inte gått en enda gång utan att jag åkt förbi här och inte stannat. Detta är en av mina absolut favoritplatser i hela södra Rhonedalen. Det är helt fantastiskt att bara stå här och titta ut över odlingarna, säger Xavier Vignon samtidigt som han stannar fordonet och blickar ut över några vackra terrassodlingar.

Nya viner i populära Arcane-serien

Bergen runt Rhonedalen visar sig från sin bästa sida den här dagen. Vinden svalkar, solen ligger på och skördetiden är i luften.

– Ni kom verkligen på en perfekt dag. Förra veckan hade vi storm och innan det har det varit extremvärme. I dag är det verkligen perfekt väder.

– Jag måste även visa er mina vingårdar som drabbades i bränderna för några år sedan.

Vi åker några minuter till och vi kommer fram till kala odlingar där inget växer.

– Här var gränsen för var brandmännen lyckades stoppa bränderna. Jag hade drygt tre hektar som förstördes och det kommer ta drygt 20 år innan odlingarna kommer repa sig. Det var många andra som blev betydligt hårdare drabbade.

Populära Arcane-serien som består av tre nya viner.

Drygt två timmar och 55 kilometer senare rullar vi sakta in i Beaume de Venise igen där Xavier vant backar in sitt terrängfordon så att det hamnar direkt utanför hans butik. Väl där inne börjar han berätta om sina nya viner i Arcane-serien som han väldigt gärna visar upp och pratar mer om. Hans telefon ringer.

– Ursäkta, jag ska bara ta detta.

Vi går runt i butiken och beundrar bland annat den nya skapelsen ”L´Esprit Francais”, där Xavier samarbetar med andra vinmakare runtom i Frankrike och där han vill visa upp en bild av hela landet. Just nu finns det en Provence-rosé, en Chateanuef-du-Pape och ett Vin de France som inte är årgångsbetecknat i kollektionen, som förhoppningsvis även kommer innehålla en champagne inom kort, enligt Xavier själv.

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt men jag måste gå. Jag är verkligen jätteledsen.

Ser fram emot vit Gigondas

För oss är det snarare förvånande att en vinmakare mitt under skördetid tagit sig några timmar att åka runt med personer från Sverige och visat upp sina vingårdar, så vi har full förståelse för att det finns massvis av andra ställen han ska vara på.

Förresten, jag har hört att det kommer få börja produceras vit Gigondas inom kort, kommer du göra det också?

– Självklart, vi är redan igång med produktionen och 2023 kommer bli vår första årgång. Jag tror faktiskt riktigt mycket på vit Gigondas. Det ligger högre upp än Chateauneuf-du-Pape vilket kommet göra att man få en helt annan fräschör i dessa viner. Jag älskar Chateauneuf-du-Pape, men dessvärre ligger det ganska lågt ner vilket gör att det drabbas hårt av klimatförändringarna. Vi måste börja odla högre upp och då är Gigondas en appellation som jag verkligen tror på. Vår vita Gigondas kommer bli riktigt bra, säger Xavier innan han återigen ursäktar sig för att skynda vidare till andra ärenden.

Xavier Vignon Utanför hans show room.

Vi står kvar i butiken dit vi anlände några timmar senare och förundras återigen av Xavier Vignons enorma driv, kunskap och framförallt kreativitet. Ett vineri utan elektricitet och plast. Mousserande vin på 1000 meters höjd. Vit Gigondas. Helt nya viner i Arcane-serien. När man tror att vinmakaren Xavier Vignon inte kan förvåna mer så gör han ändå det. Han tar sig tid att med stolthet, kärlek och passion visa upp sina vingårdar och odlingar mitt under skördetid för några personer från Sverige. Det säger en del om kärleken han har till vinmakandet. Xavier Vignon, vinmakaren från södra Rhonedalen som aldrig slutar att förundra.

Här kan du hitta Xavier Vignons samtliga viner på den svenska marknaden