Laddar annons
Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2023
11 Sep, 2023
Uppdaterad: 
15 Sep, 2023

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2023

I över 20 års tid har Lily Bollingaer Award arrangerats där kvinnliga sommelierer tävlar om den åtråvärda och prestigefulla titeln som ”Årets Lily Bollinger”. I samband med 2023 års upplaga av tävlingen stod det klart att Ida Kilåker kammade hem den fina titeln.

Lily Bollinger var en förebild och en pionjär som banade vägen för kvinnor och tjejer i en bransch och industri som traditionellt sett varit väldigt mansdominerad. Som en del i att hylla henne infördes för över 20 år sedan det prestigefulla priset Lily Bollinger Award som syftar till att lyfta just kvinnliga sommelierer. Tävlingen arrangeras av såväl Bollinger som av Arvid Nordquist som är importören av Bollinger på den svenska marknaden.

På måndagen avgjordes 2023 års upplaga av den prestigefulla tävlingen där de tre finalisterna Ida Kilåker, Lovisa Johansson och Malin Vallin gjorde upp i finalen. Samtliga hade innan dess imponerat och tagit sig vidare från en tuff semifinal. Inför ett drygt 30-tal åskådare och en jury med mångårig erfarenhet fick dessa tre visa upp sin kompetens och sina kunskaper genom flera olika moment.

– Det är jättesvårt att jämföra olika år med varandra och jag tycker att årets upplaga var ungefär lika svår som förra årets, säger Ida Kilåker som 2022 kammade hem tredjeplatsen.

De tre finalisterna i Lily Bollinger Award 2023
Ida Kilåker, Lenoteket, Lund
Lovisa Johansson, Lenoteket, Lund
Malin Vallin, Hunger & Törst, Umeå

De tre finalisterna.

Bland momenten fanns bland annat att de skulle identifiera tre viner och dess ursprung blint. De skulle även koppla dessa tre viner till en specifik stensort. Under tävlingens gång fick åskådarna även se hur de tre finalisterna på ett effektivt sätt ögnade igenom en vinlista med diverse fel, och sedan rekommenderade och serverade vin till gäster som hade satt sig vid ett bord på scenen.

Ida Kilåker med den traditionsenliga cykeln.

Flera moment gicks igenom och medan juryn överlade i ett separat rum fick finalisterna avnjuta en härlig trerätterslunch. När vinnaren till slut skulle tillkännages stod det klart att Ida Kilåker, från Lenoteket i Lund, kammade hem den åtråvärda utmärkelsen som ”Årets Lily Bollinger”.

– Det är svårt att beskriva och ta in så här direkt i efterhand. Det är en fantastisk känsla, säger en märkbart lycklig och tagen Ida Kilåker bara några minuter efter.

"Man har fått blodad tand nu"

Ida Kilåker, som är relativt ny inom sommelieryrket med drygt ett år på nacken, var den enda av de tre finalisterna som hade deltagit i finalen tidigare. Förra året kom hon trea, men i år lyckades hon ta revansch.

– Det var en liten revanschlusta, helt klart. Man tog med sig en del saker från förra året, sen är det bara att gå upp på scenen och köra.

Vilket moment tycker du var svårast?

– Serveringsmomentet. Man måste snabbt sätta sig in i vinlistan och servera gästerna. Det var nervöst.

Hur är det att göra detta framför åskådare?

– Jag är glad över att spotlightsen var så starka, för man kunde knappt se åskådarna, skrattar Ida Kilåker.

Vad är ambitionen framåt, vill du fortsätta tävla?

– Man har helt klart fått blodad tand nu och det vore oerhört kul att fortsätta tävla och utveckla sina kunskaper.

Bland åskådarna fanns diverse vinskribenter, vänner och familj. Juryn bestod av inga mindre än de tidigare vinnarna Emma Ziemann och Tina Johansson samt Mischa Billing och Andreas Grube.

Som pris fick Ida Kilåker den traditionsenliga cykeln som varje år delas ut till vinnaren, men även en vinkyl av märket Temptech.

– Det är svårt att ta in att man vunnit. Detta är så stort. Man hörde bara på Anette Andersson (2022 års vinnare) vilken skillnad detta gör för ens karriär och hur stort detta är. Jag är så oerhört glad över detta, avslutar Ida Kilåker.