Laddar annons
4 Oct, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Två servitörer klara för final

Efter en tuff semifinal på Restaurangakademien har Ludvig Jureskog från Operakällaren och Jimmy Palmeklev från Restaurang Prinsen gått vidare till den stora finalen av Årets Servitör. Under hela måndagen intog servitörerna Restaurangakademien i Stockholm. Från teoriprov på morgonen, till ost- och vinkunskap inför jury samt ett avslutande praktiskt serveringsprov, naturligtvis med ”besvärliga” gäster på plats som ville veta allt om råvaror, viner och få menyn förklarad på engelska. En fyra månaders bebis var den yngste, och kanske mest krävande, gästen på plats. När dagens alla moment var avklarade stod Ludvig Jureskog och Jimmy Palmeklev som dagens segrare med de högsta sammanlagda poängen. De båda går vidare till ”Duellen” den 31 oktober som inleder Restauranggalan.

Ludvig Jureskog tänker ladda inför finalen ungefär som inför semin.
– Jag ska jobba och försöka spela lite golf och umgås med min flickvän Elinor. Det enda jag ska plugga är
mer teori, den praktiska serveringen tränar jag ändå på varje dag på jobbet. Sedan vill jag njuta av att jag har gått vidare! Jag har tur som hade mina arbetskollegor med på plats under tävlingen som påpekade detaljer för mig som jag ska öva mer på.

Jimmy Palmeklev som hade några poäng mindre än Ludvig, är förstås sugen på revansch. Till finalduellen nollas alla tidigare poäng. Först ska det firas, och sedan slipas.
– Jag fyller år idag, så därhemma väntar min flickvän med champagne på kylning! Ludvig fick mest poäng idag, jag tror att ostarna var min svagaste gren. Det är bara hem och jobba, plugga och gå ut och äta och dricka. Det var ett jättekul gäng att tävla med idag, alla stöttade alla och tävlingen är ett bra initiativ för branschen.

De fyra övriga servitörerna i semifinalen var:
Björn Börsum, frilans, Stockholm (tredje plats)
Fredrik Wohlrabe, Operakällaren, Stockholm (fjärde plats)
Anders Vasseur, Cadierbaren, Stockholm
Rolf Järnmark, Kullamannens Kök, Mölle

Årets Servitör arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med Restaurang- och Hotellhögskolan Grythytte Akademi och Restaurangakademien och tävlingen har underrubriken ”Modernt medvetet värdskap med kunskap och kompetens”.  Årets Servitör har som uttalad ambition att vara med
och lyfta statusen för servitöryrket.

Juryn för Årets Servitör 2011 består av: Bicke Naglo, Restaurang Naglo • Maria Edblad Rogell, KonsultMER • Annelie Öster, Hotell & Reseverket • Jens Dolk, journalist • Björn Persson, Kock & Vin • Carl Frosterud, vinnare Årets Servitör 2009/Operakällaren.

Finaljuryn förstärks med: Agneta Green, Oaxen • Daniel Pramberg, Lux • Anna Martinsson, F12 • Jon Lacotte, Frantzén/Lindeberg • Daniella Illerbrand, Mathias Dahlgren • Linda Stensen, Esperanto • Per Eriksson, Operakällaren • Michaela Boson, Pontus! • Peter Haldén, Thörnströms Kök • Daniel Rodrigues, Basement • Maria Persson, Kock & Vin • Linda Råsberg, Fond

Mer om finalisterna:
Jimmy Palmeklev, 39 år jobbar på Prinsen i Stockholm, är ursprungligen från Sveg. Han har tidigare bland annat jobbat på Lejontornet, London Browns Hotel och UMU restaurants.

Vad tyckte du om det inledande teoriprovet?
– Jättebra med essäfrågorna. Det var verkliga situationer, inga svarta eller vita svar.

Hur ska vi göra för att höja vår yrkesrolls status?
– Göra det mer till ett yrke. Servitör är ett vagt begrepp och definition. Det behövs en utbildning eller certifikat.

Ludvig Jureskog, 25 år jobbar på Operakällaren. Tidigare arbetsplatser är Skansholmen och Fredsgatan 12.

Vad skall vi göra för att höja servitörernas status?
– Man ska vara stolt över sin profession och yrke. Extrajobb och brist på något annat och då blir det ett ”lågstatusyrke”, Vi är till för att skapa en trevlig stund och upplevelse.

Läs mer om tävlingen på www.aretsservitor.se
För mer information kontakta projektledaren Malin Looft Nyquist, 08-670 41 19, [email protected].
Chefredaktör Lena Ilkjaer: 070-7445194, [email protected]