Laddar annons
Jakten på hållbarhet del 2 - Pere Ventura
4 Oct, 2025

Jakten på hållbarhet del 2 - Pere Ventura

Ekologisk, biodynamisk, hållbar. Orden, stämplarna och certifieringarna när det kommer till hållbara viner är i dag väldigt många. Vi tog rygg på en av Sveriges främsta aktörer inom vinindustrin för att faktiskt reda ut hur de ser på begreppet hållbarhet och hur de arbetar på daglig basis med det. 

Den guldfärgade minibussen sveper förbi FC Barcelonas träningsanläggning för att undvika det annalkande regnet. Katalonien har drabbats av en rejäl värmebölja den senaste tiden, men just i dag har ett oväder svept in när vi på är på väg till Pere Venturas vinanläggning. Vi befinner oss i Spanien för att gräva djupare kring begreppet hållbarhet, och vi gör det ihop med en av Sveriges främsta aktörer inom vin, Viking Line. Vi har tagit rygg på flera ledande personer inom det Finlandsägda rederiet för att ta reda på vad begreppet hållbarhet egentligen betyder och varför de som ett rederi anser att det är viktigt i vardagen.  

"Vill visa upp vad Penedes står för"

Vi kommer fram till Pere Ventura vid runt 13-tiden. I dag anses vinhuset vara ett av de främsta när det kommer till det omåttligt populära spanska mousserande vinet cava, och det är väldigt mycket tack vare just arbetet med att respektera det lokala, menar Pere Ventura som tillhör den andra generationen inom familjeverksamheten. 

– Vi har tre ledord som vi alltid arbetar efter och respekt är ett av dem. För oss handlar det om att respektera marken vi ärvt och att faktiskt visa upp rätt sida av den. Vi vill visa upp vad Penedes står för som vinregion, och vi vill visa hur cava ska smaka om man gör vinet på ett ärligt sätt. Alla våra egna odlingar är dessutom helt ekologiska av den anledningen, berättar Pere Ventura. 

Pere Ventura den yngre, som i dag tillhör den andra generationen i familjeverksamheten.
Pere Ventura den yngre, som i dag tillhör den andra generationen i familjeverksamheten.

Det spanska cavahuset, som bildades så sent som 1991 av Pere Venturas far med samma namn, producerar i dag 3,5 miljoner liter flaskor mousserande vin varje år. Ändå är de relativt okända för gemene svensk då de aldrig haft ett vin på den fasta hyllan på Systembolaget. De är i dag ett av endast sex vinhus som producerar cava de paraje calificado, som är den högsta benämningen på cava och som har högst krav på sig. Bland annat innebär det att man måste lagra vinerna i 36 månader på jästfällningen, samtidigt som druvorna måste komma från specifika vingårdar.  

Viking Line delar värderingar med Pere Ventura

Även om Pere Ventura inte är det kändaste cavahuset på den svenska vinmarknaden, så är de ett välbekant namn för de som åker med Viking Lines färjor. De är nämligen ett av fartygsvinerna sedan januari i år, och därmed hör deras viner till några av de mest sålda på Viking Lines sex fartyg. Enligt Carl Mörn, som är Head of Retail på Viking Line, så är det viktigt att hitta samarbetspartners som just Pere Ventura i om man vill arbeta så hållbart som möjligt. 

– När vi ska välja vin så handlar det om väldigt många olika faktorer. Det är inte enbart pris utan vi kollar på allt från fraktkostnad till hur vineriet arbetar med hållbarhet. Just när det kommer till Pere Ventura så är det väldigt mycket i linje med vad vi själva vill göra, och vi delar väldigt mycket värderingar med dem. 

Pere Venturas odlingar utanför Barcelona.
Pere Venturas odlingar utanför Barcelona.

Om man ska gå in på detalj så har Pere Ventura sedan starten 1991 genomfört flera stora satsningar för att bli ledande inom den hållbara vinnäringen i Penedes. Bland annat ovan nämnda satsning på att omvandla samtliga av sina egna vingårdar till ekologiska. 

– Vår filosofi är att hitta en kombination av tradition och innovation. Vi vet vilken enorm historia cava har för hela området Penedes, och vi vet vad vi på Pere Ventura vill åstadkomma. Så för oss handlar det om att ha en enorm respekt för marken vi bor på samtidigt som vi vågar vara innovativa och satsa på det som ligger rätt i tiden, säger Beth Palahi hos Pere Ventura. 

Hör till eliten inom cava-produktion

Trots att Pere Ventura rent tekniskt sett är ett ungt vinhus så har de en lång historia. Pere Ventura den äldre var nämligen den äldsta i en syskonskara av åtta och fick därmed ta över familjeverksamheten som ung av sin far. 1991 valde han dock att starta sitt egna vineri. Ända sedan starten har fokus legat på att skapa ett vinhus med fokus på respekt för såväl mark som lokala druvor. År 2008 genomfördes en större renovering och utbyggnad som innebar att familjen Ventura skapade en ultramodern anläggning som ligger rätt i tiden ur ett hållbart perspektiv. 

Över tre miljoner liter flaskor produceras i den ultramoderna anläggningen.
Över tre miljoner liter flaskor produceras i den ultramoderna anläggningen.

– Ända sedan 1991 har vi lovat våra konsumenter att faktiskt vara trogna vårt ursprung. När min far startade vinhuset 1991 så hade han väldigt mycket kontakt inom Barcelonas restaurangvärld, och även hotell. När hans kontakter fick reda på att han startat ett eget vinhus så ville de vara med på tåget för han hade gett de ett löfte om att alltid respektera Penedes. 

Stora utmaningar väntar för cava 

I dag hör Pene Ventura till eliten inom cava-vinmakning, och man är ett av få cavahus som gör vin på den allra högsta klassificeringen. I dag producerar man cava i flera olika priskategorier och man exporterar de spanska bubblorna till 52 olika länder. 

– Vi vet att cava har stått för stora utmaningar där konsumenterna inte vet vad som är skillnad på en cava och på en cava, men vi tror på konceptet att faktiskt skapa viner som kommer från vårt ursprung och som är gjorda på druvor som vi är uppväxta med. Xarel-lo till exempel är en sådan druva som i princip enbart finns i Penedes, och det är självklart att vi vill lyfta den om får möjlighet, säger Pere Ventura den yngre och fortsätter.

– Det är ett ständigt arbete att kommunicera skillnaderna mellan olika cavor, och på senare år har det skett en stor utveckling där man faktiskt höjt statusen på vinerna. Om man som konsument testar cava i olika prisklasser så märker man en skillnad mellan de olika vinerna. 

Pere Ventura Cava

Bland Pere Venturas många olika satsningar på att bli ledande inom hållbarhet kan vi bland annat se att vinhuset reducerat vikten på sina glasflaskor från 900 till 835 gram. De arbetar även med att återanvända vattnet, och deras vineri ligger även under marken så att de kan få en kallare temperatur. Även om det inte tycks vara mycket så gör det en betydande skillnad. Och just de här små detaljerna och aktionerna gör att Pere Ventura är en föregångare när det kommer till gröna initiativ. 

"Vi vill alltid ha respekt för området och miljön"

Hur går då allt detta ihop med Viking Lines satsning på hållbarhet? Enlig Dani Lindberg som är hållbarhetschef så är det här ett naturligt sätt för dem att jobba när de väljer samarbetspartners. Men det är även ett sätt att visa hur långt man kommit när det kommer till sitt eget hållbarhetsarbete.  

– Vi som arbetar på Östersjön har alltid varit pionjärer när det kommit till det hållbara arbetet. Det är lite av det nordiska DNA:at. Vi har alltid vågat ta initiativ och utmana för att vara ledande i hela världen.

Pere Ventura

Med andra ord går Pere Venturas och Viking Lines syn på hållbara satsningar hand i hand. Även om den ena aktören hör till en av jättarna inom cavaindustrin och den andra aktören är Östersjöns främsta aktör inom kryssningar, så finns det flera likheter och synsätt kring hur de båda arbetar med hållbarhet. 

– Vi har en genuin tro på det vi gör. Det är inte bara för att visa upp något, utan för att vi faktiskt tror på respekten för marken och druvorna, säger Beth Palahi. 

Inom kort kommer DO Cava ta ytterligare ett steg för att bli ännu mer gröna i sin satsning. Samtliga viner med Reserva och Gran Reserva från årgång 2025 måste vara ekologiska, och det är något som Pere Ventura välkomnar. 

– Vi vill alltid ha respekt för området och miljön, och det är ett ansvar vi haft sedan 1991. Hållbarhet har alltid varit viktigt och det är något både min far och jag tror väldigt mycket på. Vi har alltid velat reducera miljöpåverkan och därför är det även för oss viktigt att vi arbetar med aktörer som Viking Line, avslutar Pere Ventura.