Laddar annons
19 Nov, 2009

Veckans vin v. 46 - Beaujolais Nouveau

Årets första vin från norra halvklotet Beaujolais Nouveau släpps idag. Enligt traditionen är det alltid premiär den tredje torsdagen i november. Skördat för några veckor sedan, pressat och jäst enligt en speciell teknik, maceration carbonic, och därefter tappat på flaska blir smaken självfallet unik. Vinet är lätt, friskt och ibland till och med lite kittlande livligt. En klassiker väl värd att prova är att kvällen innan Julafton smaka ett glas Beaujolais Nouveau till den nygriljerad skinkan.

Producenten Maison Coquard drivs idag av Christophe Coquard som är tredje generationen i denna familjefirma. Uppvuxen i vingården tillsammas med sin far och farfar fortsatte Christophe sin passion för vinmakning i Californien, Nya Zelland och Sydafrika innan han 2004 återvände till familjeföretaget i Beaujolais. Druvan man använder i distriktet Beaujolais heter Gamay och tillsammans med en speciell jäst och jäsningsteknik blir vinerna mycket lätta, fantastiskt fruktiga och otroligt fräscha. Beaujolais Nouveau är inget vin att lagra, det skall drickas omgående. Ett ungt, piggt vin att fira höstens sista dagar och vinterns antågande med.

Varför Systembolaget bara tar in en enda Beaujolais Nouveau är i mina ögon nästintill tjänstefel då bolaget är ett monopol. Att förklara agerandet med att vinet säljer dåligt är inte heller en vettig förklaring eftersom nämnda bolag inte ska drivas utifrån marknads- och vinstintresse. Snacka om gräddfil, varför?

95801 Beaujolais Villages Nouveau 2009, Frankrike, 75 kr
Blåröd, hyfsat mörk färg. Tydlig fruktbärig, frisk doft.
Lätt till medelfyllig frisk, kärnig smak, inslag av bär och med fräsch eftersmak.
Betyg: 3
Kommentar: Vinet är, precis som det ska vara, friskt och fräscht och mycket långt ifrån den söta moderna smakstilen många av dagens viner besitter. Passar därför inte något vidare att njuta av glasvis, kräver en ostbit, paj eller annat lättare tilltugg för att komma bäst till sin rätt.