Laddar annons
22 Nov, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årets läckraste glögg måste beställas

Från Muddus i Gällivare kommer en av årets och tillika en av de i mitt tycke allra bästa glöggerna. Synd bara för alla som inte bor i Norrlandslän att glöggen är beställningsvara och inte finns tillgänglig i butik den dagen man bestämmer sig för att nu, - idag är det dags att köpa glögg.

76099 Muddus Hjortronglögg, 86 kr för 500 ml. 15 volymprocent.
Bärnstensgul färg. Doft av hjortron. Hjortronsmak, söt men i bra balans, aningen kryddig och mycket finstämd. Härlig hjortronsmak, håller längden.
Betyg: 5

76100 Muddus Åkerbärsglögg, 86 kr för 500 ml. 15 volymprocent.
Åkerbär är inte vilket bär som helst utan snarare ett bärens Greta Garbo...svåra att hitta, jobbiga att rensa.
Färgen på glöggen är brunröd. Doften sötbärigt aromatisk med inslag av kanel. Smaken är söt, lätt kryddig och det finns drag av både vanilj och julkryddor. Balanserad syra. Alkohol mer påtaglig än i hjortonglöggen.
Betyg: 4+

76101 Vildmarksglögg , 86 kr för 500 ml. 15 volymprocent.
Kan förvisso vara många bär men smaken röjer både blåbär och lingon eftersom stramheten och den aningen kärva tonen inte går att ta miste på. Tydligt julkryddig smak och den av de tre glöggerna som är mest lik de traditionella sorterna vi vant oss vid under åren.
Betyg: 4

Företaget Muddus  lärde jag själv känna för ett par år sedan då en av deltagarna på en av mina chokaldprovningar tipsade mig om det lilla nystartade företaget i Gällivare som gjorde de mest fantastiska chokladpraliner hon någonsin provat. Jag hörde av mig till dem direkt och den man jag då talade med berättade den mest fantastiksa historia om att självaste Kungen hade en favoritpralin, som var från Muddus och den hade smak av mixen mellan mörk kakao och lakrits. Han berättade också en annan historia om när Muddus fick besök av Toyotas ledning, för att de hört talas om Konungen av Sveriges favoritpralin, vilket besökarna inte alls var intresserade av när de väl kom till kritan och till personalens stora besvikelse. De som hade förberett sig så väl och bullat upp mängder av härliga chokladpraliner av alla möjliga smaker, format, smaker och kakaohalter . Det enda besökarna intresserade sig av var de renprodukter som fanns längst in i butiken. Ridå.

Nu och flera år senare planerar Muddus för en flytt ner till Avestatrakten i Dalarna och orten Kolarbo. I och med att de lämnar Gällivare är tanken att Muddus ska utvecklas och förutom att dagens produkttillverkning kommer även besökare kunna tas emot dagtid som för övernattning. Muddus har faktiskt funnits i 20 år nu läser jag längst ner i texten på deras hemsida så speciellt nytt är det knappast.

Läs mer om åkerbär här, på Cajsas blogg.