Tre vita viner, olika stil plus med differentierad prisklass. Passar sommarlata dagars mat och umgänge.Okomplicerat och enkelt, precis som det ska vara när man är ledig.
Cuvée Jean-Paul 2011 (2249), Boutinot, Frankrike, 59 kronor
Druvor: 60% colombard och 40% ugni blanc.
Blöt skiffersten. Torr, medelfyllig. Mogen citrus, persika och mandarin. Tydlig mineralton. Vardagsvin. Trevlig, mogen och frisk! Okomplicerat vardagsvin, passar som husvin, serverad svalt och när solen skiner.
Betyg: 3
Fontana Candida Frascati 2011 (2410), Fontana Candida, Italien, 69 kronor
Druvor: 50% trebbiano toscano, 30% malvasia di candia och 20% malvasia del lazio.
Örter, grön frukt lätt aromatisk. Torr, medelfyllig. Fruktig av päron och persika, små inslag av mineral, tydlig örtighet. Vardagsvin. Fruktig, lättsamt nyanserad och tydligt ren. Användbar.
Passar till: Kall inkokt lax, sallad med getostfylld paprika och havskräfta. Skaldjur. Lätta sommarrätter.
Betyg: 3+
50° Parallel Riesling Trocken 2011 (5824), G H von Mumm, Tyskland, 89 kronor
Druvor: Riesling.
Örter och mineral. Torr, medelfyllig. Frisk, grön päronsmak inslag av gröna äpplen med en lätt fetma och inslag av mineral. Bättre vin. Mycket trevlig, frisk och nyanserad.
Päron: Citronmorötter, kyckling och kardemummayogurt. Rätter med curry, fisk eller kyckling.
Betyg: 4-
Till rieslingvin rekommenderar Riedel ett inte oväntat, rieslingglas. Undertecknad tycker även att just det glaset är utmärkt till champagne.