Laddar annons
5 Jul, 2012

Två sköna vita, runt hundringen

Två vita vintips, båda med karaktär och som den gewurztraminerambassadör jag förvandlas till ibland vill jag bara säga. Prova! Smaken fungerar bäst till mat och gärna till en klassiskt tillagad kötträtt av fläsk, fågel eller kalv. Till ostar med stor smak, som kittost passar gewurz som handen i handsken. För gewurz är utan tvekan ett välkommet avbrott i stället för välkända chardonnay eller sauvignon blancviner och förmodligen smakar den allra bäst i inte för stora mängder. Den kan nämligen bli (för många) aningen för fet och mäktig i långa loppet. Men i kombinationen mellan mat och vin är för de flesta gewurz en strålande match. För dem som hoppar kryddsmaksdruvan  finns alternativ. Fortfarande aromatisk men på ett helt annat sätt och med mer fruktsyrligt driv,  prova vermentinovin!

Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer 2011 (2187) Comtes d'Isenbourg, Frankrike, 109 kronor
Druvor: Gewürztraminer
Parfymerad, smakrik, lätt kryddig. Torr, medelfyllig. Gul fruktsmak av  persika och mogna päron, inslag av kryddor och örter, smak av mineral. Nyanserad. Bättre vin. Balanserad, druvtypisk Alsacegewurz. Bra val.
Passar till: Kittost, bouillabaisse, couscoussallad, kyckling med kardemummayogurt. Indiska kryddor.
Betyg: 4

Solosole Vermentino 2010 (2342), Poggio al Tesoro, Italien, 119 kronor
Druvor: Vermentino.
Solgul frukt, päron och persikor. Torr, medelfyllig. Örtig frukt av persika och mogna päron, lätt inslag av mineral. Trevlig eftersmak. Bättre vin. Trevlig, personlig och fruktörtig smaksnits.
Passar till: Rostbiff, auberginelasagne med grönsaker, gråsej med örter, tomat och buljongkokta potatiskrutonger. Ja tack, gärna sommarvin!
Betyg: 4