Laddar annons
10 Dec, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vegansäkra viner?

”Chill Out-familjen har fått en ny ekologisk vegansäker medlem genom nya röda argentinaren Chill Out Mountains Malbec” meddelar Altia AB. Försäljningsargumenten för viner har nu nått osannolika nivåer. Kan man verkligen hålla sitt hem helt veganfritt med en flaska billig argentinsk Malbec?

Förundrad både över behovet och försäljningsargumentet, läser man vidare i det futuristiska pressmeddelandet. Då visar det sig att avsikten är den motsatta. Det är  specialtillverkat för strikta veganer! Snacka om nischvin. Det visar sig dock att vegananpassningen, som det borde heta, enbart består i att vid klarningen av vinet har man undvikit alla ämnen från djurriket som äggvita eller mjölkbaserade klarningsmedel. I klartext betyder det att man använder sämre och billigare syntetiska för att inte säga kemiska medel för att klarna vinet. Hur ekologiskt eller bra är det?

Detta hokus pokus lanseras som ”veganssäkert”. Det visar sig dessutom inte alls handla om vad vinet innehåller för konsumenten. Det finns inga substanser kvar i vinet efter klarningen oavsett metod, hävdar Altia. Vegananpassningen består bara i att det inte använts substanser från djurriket vid just klarningsmomentet. Det kan nämligen inte ”strikta veganer” acceptera skriver Altia.

För veganer som utöver reklamsnacket verkligen vill ha viner utan att de berörts av djur och djursubstanser, gäller att försöka undvika ”ekologiskt” odlade viner. När man odlar ekologiskt försöker man just ersätta behov av kemiska (odjuriska) produkter med naturliga, djuriska. Det är vanligt att man städslar husdjur som äter upp skadedjur i vingården. T ex gäss som äter sniglar och andra skadedjur. Ibland i täta fina gamla vingårdar går man tillbaka till hästar som även passar på att tillföra lite naturlig djurisk gödning. I ekologisk odling tar man fram särskilda insekter och djur som äter upp skadeinsekter mm. Man odlar fram en hel massa olika djur i skapandet av närande komposter och gödning.

Kort sagt varje genomtänkt fundamentalistisk vegan bör alltid undvika ekologiska eller organiska viner som Malbecen ovan. Risken är betydande att djur förslavats i odlingen och att djursubstanser använts långt innan man kommer till klarningen. Sådana veganer ska satsa på gammaldags massframställda viner med konstgödning och hela den gamla odjuriska kemiska apparaten med växt- och djurgifter. Men å andra sidan så går det ju inte heller för sig.

Vegansäkert vin förblir en anomali inte bara i språkligt hänseende. Om veganen har problem med att man använder den bästa klarningsmetoden med naturligt hönsäggvita, (som många av världens bästa viner fortfarande klaras med, när man har råd) är det kört med vin. Drick vatten. Chill Out Mountains Water är den produkt som behövs. Blir det en ny medlem i Chill Out-familjen för verkligt strikta veganer eller är det en för smal nisch?