Laddar annons
7 Dec, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med oekad vit bourgogne

Nya denna vecka är bland annat en utmärkt röd toscana box och riktigt trevlig lättsam oekad vit bourgogne under hundralappen.

Ofta föreställer vi oss att nya världens röda viner av klass är betydligt mindre distinkta och klassiska men istället mer generösa och innehållsrika. 2005 Yalumba The Menzies CS, 295 kronor, är precis som man kan förvänta sig rik och öppen med lätt sötma i frukten på ett trevligt vis men också långt och välstrukturerat och med stor framtid på ett europeiskt vis. Måttligt tätt men en betydande vinpersonlighet som nu redan börjat mogna ut. Finns bara i 4 butiker men webbeställnig är möjlig.

Bland de vita vinerna kring hundringen föreslår Röttorps Bästa den vecka den klassiskt finstämda oekade vita bourgognen 2009 Kimmeridgen från Brocard för 99 kronor flaskan. Finstämd måttligt rik med riktigt bra mineralitet och syra samt läcker fin längd från sitt terroir av Kimmeridgenjord. Det som annars är den stora tillgången hos bättre Chablis.

2009 Hochheimer Stielweg Riesling Old Vine Trocken från lysande Rheingaufirman Küstler är en delikat ung riesling med bra längd och finess. Mycket bra för priset, 169 kronor till alla finare fiskrätter och även en kyckling om man gillar vitt.

Till sött vitt vin av sauternestyp till efterrätter mm föreslår Röttorps Bästa den utmärkta chilenska vinet 2008 Casillero del Diablo Late Harvest SB från södra Chile för bara 59 kronor per halvflaska. En hygglig sauterneskopia med sötma och fruktighet lätt honungston och tropisk frukt med hygglig syra och liten mognad.

När det gäller champagne är trenden idag att hitta nya intressanta små hus och skippa de stora berömda. En stor champagne som ändå visar vad de klassiska husen i toppen kan åstadkomma är Louis Roederer Brut Premier för 349 kronor. Lysande bra champagne med både rikedom balans och finess. Vinner t.o.m. på lagring vilket annars kan vara tveksamt för årgångslös champagne.

Bland de röda premiumboxarna föreslår Röttorps Bästa denna vecka 2009 Belguardo Maremma, 249 kr per 3 l. Den ligger ännu i Beställningssortimenet, BS och kräver därför ca 8 dagars framförhållning. Du beställer den på nätet för leverans i valfri butik. Lite lättsammare och mjukare i stilen jämfört med de övriga toscana boxarna. Också lite mer precist och mindre mustigt och fungerar väl även till smakmässigt lite lättare rätter.

Penfolds gör en rad röda viner som vinner mycket på lagring. De är gjorda med en bra struktur som bibehåller vinet medan klangfärgen utvecklas till större komplexitet med mognadstoner. I måttligt prisklass finns 2009 Penfolds Shiraz Mourvèdre Bin 2, 119 kronor. Mustigt rikt och renklingande Rhôneblend med bra längd och härligt slut. Röttorps Bästa ser mycket stora framtidsmöjligheter för vinet vid lagring på en femårsperiod eller mer.