Laddar annons
14 Dec, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa fuskchampagnen

Nya denna vecka är bland annat nyårets bästa fuskchampagne och ett riktigt bra lätt kryddigt julvin.

Den klassiska julmaten i Sverige skapades långt innan vi började dricka vin till maten och passar kanske bäst med öl. Numera börjar många justera gamla julrätter så att de blir lite mer delikata och smakmässigt komplexa. Då börjar det bli intressant med viner även till julbordet. Sillen ägghalvorna med rom och en del annat är väl fortfarande inte något vidare med rödvin. En riktigt kryddig kall fisk, charkuterier och rökta köttstycken, pastejer och mycket annat fungerar däremot riktigt bra för mig med ett mustigt lätt kryddigt rödvin med lätt mognad och bra struktur. Röttorps Bästa tycker att 2008 Periquita Reserva, 79 kronor, är bästa allmänna röda julvin nu. Finns även på box.

Till den fina middagen i jul med smakrik fågel eller kötträtt är 2009 Le Volte från Ornelaia för 159 kronor bland de bästa man kan få i det prisläget. Har redan bra balans och finess med komplex stor och innehållsrik smak med längd. För extra festliga middagar och för längre lagring finns den också på magnum numera. Stilig julklapp.

Rätt ofta behövs ett kultiverat måttligt kraftfullt vin utan buller för måttligt rika rätter. Röttorps Bästa hittar bland röda finstilta viner i rimlig prisklass denna vecka 2009 Terreno Chianti Claissico. Bästa Chiantin nu i 89 kronors klassen med bra innehåll, balans och lite delikatess, utan överdriven kraft.

Det drar ihop sig till nyår och andra tillfällen när Du vill ha ett riktigt bra torrt mousserande vin utan att bli riktigt ruinerad. Röttorps Bästa tycker att fuskchampagnen Pongrácz Brut i sin eleganta flaska är klart bättre än alla de sju champagnerna under 200 kronor i ordinarie sortiment. Den är helt i klass med storsäljaren Moët&Chandon för 354 kronor men kostar bara 109 kronor. Utmärkt även till mat. Den är gjord på samma druvor som i Champagne, pinot noir och chardonnay, och från vissa speciella lite högre belägna vingårdar som ger de bästa druvorna för mousserande vin genom svalare microklimat.

Veckans röda lyxvin kommer från Nya Zeelands bästa men lite okända distrikt för pinot noir, Martinborough. De allra bästa pinoterna jag upplevt från Nya Zeeland kommer just från Ata Rangi i detta lilla område. Deras viner vinner mycket på lång lagring men visar klassen redan nu. 2009 Ata Rangi Pinot Noir för 359 kronor är en lysande julklapp till en pinot noir diggare med källare. Men det kan också bli ett magnifikt stort vin till en anka redan i år. Serverade för några år sedan en gammal Ata Rangi hemma till en lunch tillsammans med 5 stora mogna Grand Cru bourgogner blint. När de erfarna provarna på uppmaning skulle välja en katt bland hermelinerna valde ingen Ata Rangi. Någon tyckte den var den enda riktigt säkra GC bourgognen.

Veckans vita premiumbox på Röttorps Bästa är 2 liters boxen 2009 Louis Max Chardonnay för 199 kronor. Lätt smörig och bra äkta bourgogne med längd och rikedom och snyggt långt slut, utan att vara en märkvärdig bourgogne. Priset motsvarar bara 75 kronor per 75 cl.