Laddar annons
Vertikalprovning Faustino I Gran Reserva - och premiär för årgång 2010
20 May, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vertikalprovning Faustino I Gran Reserva - och premiär för årgång 2010

Tänk dig ett vin som smakar bra just nu, och samtidigt kan lagras i 50 år. Jag talar om Faustino I Gran Reserva som släpper årgång 2010.

Faustino I Gran Reserva. Det unika och förmodligen ett oslagbart rekord i 'drickvänlighet' är att du när som helst under den långa lagringstiden kan korka upp en flaska. Samtidigt som du alltid kan vara säker på att vinet är på topp.

Om Bodegas Faustino i Rioja

Bodegas Faustino startades 1861 i byn Oyòn, precis norr om Logrono. Grundaren Eleuterio Martìnez Arzok drev bodegan som ett familjeföretag vilket de är än idag. Sedan 2016 leds Bodegas Faustino av Lourdes Martínez Zabala, fjärde generationen.

LÄS MER I KARINS ARTIKEL: Bodegas Faustino i Rioja Här läser du om vem som avbildats på flaskan och av vem.

Ödmjukt imponerad, så kan man beskriva min känsla inför vetskapen att få ting och sätt är ändrade hos den anrika producenten som givetvis anammar ny teknik, att forskning görs och följs etc men grunden 'hur det ska vara' - är intakt, orubblig. Old school med finess. Som vinälskare är denna info inte längre självklar, långt ifrån given eller ens rimlig att förvänta sig. Bara hus med 'muskler' klarar detta, möjligen är dessa än mer sällsynta då kombinationen - familjeägd - lär spela stor roll för att jaga investerare med snabba cash i sikte, på flykten.

Framtidsspaning för kvalitet Gran Reserva från Faustino

Det blir allt svårare för vinhusen att tillverka kvalitet Gran Reserva. Anledningen är klimatförändringen som gör att väder och yttre förutsättningar skapar stora svårigheter för den 'perfekta mognaden av druvor'. En reflektion är att de redan begränsade Gran Reserva-kvaliteterna blir än mer sällsynta.

Fakta vinifikation (tillverkning) och mer

Druvor från egna vingårdar, i övre delen av Rioja på höjder mellan 300-600 m ö h. Klimatet är kylslaget, jordmånen är kalkrik. Druvorna plockas för hand. En lång maceration är mellan 25-30 dagar (momentet när smak och färg lakas ur skal för att ge juicen mer tryck). Sedan lagras vinet på franska och amerikanska ekfat, 28-29 månader. Buteljeras på bodegan.

Merparten av druvblandningen i Gran Reserva är tempranillo ca 85%, sedan graciano och sist, mazuelo.

vertikalprovning-faustino-I-Gran-Reserva-1964-2010-vinbanken

Vertikalprovning,
Faustino I Gran Reserva 1964 - 2010

• Faustino I Gran Reserva 1964

Färgen är tegelbrun, det finns fällningar (häpp, inte konstigt). Doften är sötsyrlig av multna skogstoner,torkade frukter och bär. Doften går över i smaken som är dito - finstämd, mogen och utvecklad med det mycket gamla vinets kännetecken och självklara storhet. En slags finess och scharm i ett.

Häftigt att provdricka historia ...

• Faustino I Gran Reserva 1987

Årgången utmärker sig som ett kylslaget växtår. Vilket bidrog till viner med precision och exakta smakdrag. Tydliga inslag av skog, multna torra löv, torkade frukter med apelsin men framförallt körsbär, i kombination med kryddor, fat, tobak och läder.

En blommig aura utmärker detta vin (för mig).

• Faustino I Gran Reserva 1994

Tegelfärgad. Elegant finstämd doft, kryddig. Smaken är tydlig, på ett sätt 'rejäl' i sin tysliga fruktiga mognad men vinet har också en elegans som sticker ut. Perfekt i dag, med alla smaker på plats av mörk frukt, körbär, torkad apelsin, skogstoner, cederpuffar från faten och kryddig längd.

Kan inte smaka bättre, perfekt!

• Faustino I Gran Reserva 2001

Rödblå färg. Elegant, söt och kryddig doft. Fyllig. Mörk frukt, mogna körsbär, cederträ, kryddor, örter och blommig rondör. Bra längd, nyanserad med bra intensitet. Klarar längre lagring.

• Faustino I Gran Reserva 2009

Blåröd färg. Nyanserad och kryddig doft. Smaken är fyllig med finstämda inslag av solmogna mörka frukter, fat, vanilj, ceder, torkade frukter, piptobak och mörk choklad. Sammanfattar: kryddig och balanserad, fat, solmogna mörka frukter, torkad frukt, kanel, vanilj och en fläkt av torkade örter.

Utmärkt, möjligen lite för ung (häpp, igen) .

• Faustino I Gran Reserva 2010 (2678), 189 kr

Fyllig. Fruktiga, mörka noter, mogna röda körsbär och lätta inslag av russin, smak av läder, fat, tobak och kryddor. Koncentration och nyansrikedom på ett subtilt sätt. Bra längd, nyanserad och komplex. Ung.
Betyg: 4+

Sammanfattning

Ska jag hitta beröringspunkter mellan årgångarna är det den kryddiga, cedertonen och nästan blommiga rondören som vibrerar i kulissen. Är det Bodegas Faustinons kännetecken, kanske - för mig är det absolut det.

Gläds åt priset - om felmärkt eller till och med feltänk låter jag vara osagt. Tillfället lär inte komma tillbaka.

Visste du att Faustino I är världens mest populära Gran Reserva Rioja.

Inte bara Sverige uppskattar Faustino I. Så många som 30% av alla sålda flaskor Gran Reserva från Rioja är Faustino. Under de sista 50 åren har det sålts 76 miljoner flaskor.

BESÖK BODEGAS FAUSTINO ONLINE.