Många ekoviner bland förslagen i veckans vinköplistan. En lambrusco och ett rött ekologiskt boxvin.
Många ekoviner. Den ekologiska certifieringen av vin syns allt mer. En lambrusco i tillfälligt sortiment för alla som gillar de sötkärva, lätt pärlande lambruscovinerna och ett rött, eko-certifierat boxvin som premierats med guldmedalj. Det röda grekiska vinet har ny årgång (förra veckan tipsade jag om producentens vita) är också ett, 'måste-prova'.
Fredagsvin, vitt och rött, under 100 kr
• Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2018 (85258), BS
Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 119 kr
Druvor: 100% Pinot Gris
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, vit, gul och grön med kryddiga inslag, smak av persika och fin längd.
Omdöme: Lätt blommig, läcker och smakrik med kryddiga noter.
Passar till: Druvkyckling med vinsås, jättegott!
Betyg: 4
• Tajano Rosso Piceno 2019 (6090), EKO.
Umani Ronchi, Marche Italien, 95 kr
Druvor: 75% montepulciano, 25% sangiovese
Smak: Medelfyllig. Sötsyrliga hallon, yppig ändå med stram syra och fin, örtig längd. Balans och koncentration.
Omdöme: Trevlig, personlig och grymt bra vinköp för pengarna.
Passar till: alltid i princip och bra husvin. Bäst till mat dock och perfekt till 'husman'.
Betyg: 4
Lördagsvin, vitt och rött, 100 - 200 kr
• Leyda Single Vineyard Garuma 2020 (51906), BS
Viña Leyda, D.O. Valle de Leyda Chile, 139 kr
Druvor: sauvignon blanc
Torr, medelfyllig. Örter, smak av mogen limefrukt, citrus, god ryggrad med stolt hållning och bra längd. En lätt krämig twist som avslutning. Balanserad.
Omdöme: Balanserad, smakrik. Servera alltid sval då alkoholen kan tyckas 'varm' vilket skulle kunna vara fallet om vinet serveras i för hög temp.
Passar till: lagade fiskrätter, prova till den spännande aubergineröran med scampi enligt persiskt recept.
Betyg: 4
• Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2019 (22800), EKO.
Paul Jaboulet, Rhône Frankrike, 119 kr
Druvor: 55% grenache, 40% syrah, 5% mourvedre
Fyllig. Mörk frukt, kryddig av peppar och lagerbld, inslag av söta vinbär, lätt kärnig. Frisk och bra längd.
Omdöme: Stram och frisk med ett litet bett. Personlig och alltid ett toppbra val.
Passar till: ett grillspett i recept från 80-talet är lika kul som det smakar bra.
Betyg: 4
• Kir-Yianni Ramnista 2017 (2070)
Kir-Yianni Estate, Naoussa Grekland, 129 kr
Druvor: Xinomavro
Kryddig och nyanserad, mörk frukt och smak av körsbär, fat, örter, lätt blommighet och generös smakdrag med hallontwist.
Omdöme: Läcker, välgjord och kalasgod.
Passar till: utmärkt till alla sommarrätter med lamm och syrliga tillbehör som tsatsiki. Receptet på grekisk kyckling passar utmärkt men kanske bäst till lamm, som lammracks lagade enligt grekiska recept.
Betyg: 4+
Läs gärna Niklas Jörgensens artikel om druvan xinomavro - unik grekisk druva.
VECKANS RÖDA BOXVIN
• El Gran Botánico 2020 (2366), EKO.
Bodegas Gardel Kastilien-La Mancha, VdlT Castilla Spanien, 199 kr för 3 liter.
Druvor: Tempranillo och syrah.
Medel/fyllig, mjukbärig och rödfruktig, skogsbär, lätt kryddig. Bra längd.
Omdöme: Bra längd, bärig touch och finstämd lakritston.
Passar till: aspirerar på titeln 'årets röda i boxvin, till grillat'. Premierades nyligen med guldmedalj i Nordic Wine Challenge 2021, i gruppen röd box i 3 liter max 200 kr.
Betyg: 4
Veckans pärlande röda - lambrusco
• Lambrusco del Fondatore 2019 (91140)
Tillfälligt sortiment.
Cleto Chiarli Società Agricola, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara Italien, 129 kr
Druvor: Lambrusco.
Kul vin, frisk och torr, lätt/medelfyllig och lite pärlande. Röda vinbär, lingonkärv, blodapelsin, örtig. Frisk längd. Behöver stöd av någon munsbit, gärna en syndigt stor kycklingpaté på rostat surdegsbröd.
Om Vinbankens Vinköplista
Minst fyra nya vinförslag per vecka.Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördagsvinet, eller kalla det helgens festvin, håller högre klass för att passa en bättre middag. Urval bland vinerna mellan 100 - 200 kronor.
Vinbanken väljer fritt ur annonsörers portföljer, men också från andra. Kolla oss gärna!