Laddar annons
Vin till halstrad torsk med bönor i pistou
26 May, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till halstrad torsk med bönor i pistou

En somrig rätt som passar bra med ett rosévin är en trevlig middag och smakar utmärkt en ljummen kväll.

Vin till halstrad torsk med bönor i pistou. Pistou är en provensalsk sås med basilika, vitlök och olivolja.  Enkelt, supergott och sommarhärlig smak för många rätter, inte bara här som till torsk och bönor.

När middagen lagades fick jag inte tag på torskrygg, vilket jag annars gärna hade valt. Inte heller fick jag tag på färsk fisk. Med det sagt, ett tips för alla att man inte slaviskt måste följa recept - det kan bli hur bra som helst, ändå.

RECEPT | Halstrad torsk med bönor i pistou

4 portioner

4 portionsbitar torsk med skinnet kvar
salt och peppar
cirka 2,5 dl vita bönor (blötlagda eller om ni väljer färdiga)
3-4 dl färska basilikablad
2-3 klyftor vitlök
2-3 dl olivolja
färsk körvel för dekoration
skållade tomatklyftor till serveringen

GÖR SÅ HÄR
1) Dela fisken i filéer (alt portionsbitar) och ta bort ryggbenet. Koka bönorna mjuka i lite lättsaltat vatten. Låt dem rinna av men spar lite av kokvattnet för att värma dem igen.

2) Stöt vitlök och basilika i en mortel och späd med olivolja till en lagom tjock sås. Smaka av med salt och peppar. Såsen kan även göras i matberedare.

3) Salta fisken, halstra i teflonpanna. Jag saltar pannan och lägger fisken på 'salttäcket'. Har du fisk med skinn kan man välja att enbart halstra skinnsidan.

4) Värm bönorna och rör ner pistou den sista minuten. Lägg bönorna på en tallrik, placera fisken över och garnera med tomatkött och körvel.


• Domaine De La Rouvière Rosé (52119), BS

Domaine De La Rouviere, Provence, Côtes de Provence Frankrike, 119 kr
Druvor: 45% cinsault, 45% grenache, 10% syrah
Fruktig, färska sommarbär med isnlag av sockerkantad blodgrape, örter och kryddor, lägg till en hint av anis. Bra längd.
Omdöme: Smakrik, spontant god!
Betyg: 4+

Vin till halstrad torsk med bönor i pistou

Langhe Rosato 2020 (72448)

Josetta Saffirio, Piemonte Italien, 129 kr
Druvor: 100% nebbiolo
Sötsyrlig, örtig smak, lätt beska och rundare munkänsla med trevlig längd.
Omdöme: Till mat, läskande!
Betyg: 4

Vinbanken har många receptförslag, de flesta med vintips. Välkommen att besöka vår receptsida.