Laddar annons
1 Oct, 2011

Vila Santa box och nya priser på Systembolaget

Idag den 1 oktober (och 1 april) får leverantörerna ändra pris på sina produkter på Systembolaget. Två riktigt bra sydafrikaner får betydande prissänkningar och blir fynd. Och den utmärkta portugisen Vila Santa blir också rejält billigare och kommer från idag också som bästa röda box någonsin till vrakpriset 269 kronor per 3 liter.

Denna gång är det inte så många förändringar av priser, ca 2200 produkter, den helt dominerande delen, av sortimentet, har oförändrat pris. Kronan har förblivit stark och den allmänna efterfrågan i världen har dämpats av de sämre konjunkturerna. Två riktigt bra champagner Michel Turgy Brut BdB GC och 2004 Palmer BdB Brut går upp med 10 resp 5 kronor, men ligger ändå i topp i prisvärdhet för sina 249 resp. 294 kronor flaskan. Moët & Chandon Brut Impérial går upp 6  till 354 kronor och är fortfarande riktigt enkelt jämfört med de två tidigare.

Två riktigt bra Sydafrikaner får idag rejäla prissänkningar. 2008 Stellenzicht Golden Triangel Shiraz sänks med 21 kronor per flaska. Det gör denna finkänsliga syrah med bra innehåll och längd och fortsatta utvecklingsmöjligheter till ett fynd för sina 99 kronor. 2008 Jacobsdal Pinotage är en ovanligt delikat pinotage som dessutom visat sig växa mycket med lagring. Den finns på denna veckas Röttorps Bästa som måttlig dyrt intressant lagringsvin. Även den sänks nu till 99 kronor vilket gör den riktigt fyndig både för omedelbar konsumtion och för lagring.

Vila Santa från Joao Portugal Ramos och Alentejo är i mina provningsprotokoll Systembolagets kanske allra mest prisvärda vin de senaste 14 åren. Det är ett rödvin som fungerar till nästan allt och alla även för den bättre middagen. Idag prissänks det till 49 kronor för halvan, 99 kronor för helan och 199 kronor för magnumflaskan. Alla tre toppenval i sina storlekar. Men dagens största vinnyhet är ändå att 2009 Vila Santa nu även kan köpas som 3liters box för det osannolika priset 269 kronor i beställningssortimentet.

2009 Vila Santa är Systembolagets mest seriösa och bästa röda boxvin någonsin. Det har en stor struktur och innehåll. Tänk på att lufta vinet ordentligt från boxen. Häll upp den mängd Du skall använda i karaff eller tillbringare en timme före konsumtion så hinner vinet utvecklas till en mer harmonisk större personlighet. Boxpriset motsvarar 67:25 per 75cl vilket gör det till det i särklass mest prisvärda vinet någonsin. Kan på hel- och magnumflaska med fördel lagras i 7-10 år. Medan boxen bör konsumeras inom 9 månader från tappningsdagen. Det spelar ingen större roll om boxen är öppnad eller inte.