Laddar annons
28 Sep, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ärlig rik toscan

Nya viner denna vecka är bl.a. en utmärkt vit vermentino och en röd sangiovese med en tuch av alicante bouschet från Maremma i Toscana.

 

2008 Serrata Belguardo är ett verkligt bra modernt rödvin från västra Toscana av vinhuset Mazzei, som även äger den stora egendomen Fonterutoli i Chianti Classico. Mycket rikt och mustigt med bra struktur och längd och ett ärligt rikt fyndigt vin för 99 kronor. Passar till det mesta i köttväg även smakrika rätter, men går lika bra till en skiva entrecote rakt upp och ner. I huvudsak sangiovesdruvor men också lite alicante bouschet som ger en viss extra struktur, mustighet och färg till vinet. Det är en av mycket få druvsorter som har röd must och därför inte går att göra vitt vin på.

 

Ute mot toscanas västkust nära Bolgheri odlas vermitinodruvor, som kan göra riktigt bra vita viner med innehåll och personlighet. Långt ifrån de trista trebbianoviner och onödiga chardonnayer som annars är Toscanas tveksamma bidrag till vitvinsvärlden. 2010 Bolgarello Bianco Vermentino för bara 75 kronor tycker Röttorps Bästa är ett friskt intressant vin med bra underliggande karaktär och eftersmak i lite egen speciell stil. Bra till måttligt smakrika vitvinsrätter eller även bara som ett glas torrt vitt. En del av Veronafirman Allegrini’s nya projekt vid Bolgheri i västra Toscana.

 

För mycket rimliga pengar finns ett halvtorr riktigt bra Mosel i 2009 Erdner Treppchen R Kab. Toppvingård, topproducent (Dr Loosen) och ett mycket trevligt år, 2009, med öppna viner även som unga. Delikat halvtorr riesling för 139 kronor i beställningssortimentet.

 

Bättre röda söta portviner är ytterst trevliga viner till ostar även starka mögelostar i slutet på en middag. Det fungerar och också bra med ett mindre glas port till många efterrätter eller bara som en drink efter maten om man inte dricker kaffe. Bättre port börjar med premium Ruby hos Röttorps Bästa. En sådan av klass är Fonseca Bin 27 för 139 kronor. Den behöver inte dekanteras eftersom den är helt utan fällning.

 

Rosébubbel är mycket trevligt både som drink och till en hel del maträtter. 2009 Crémant de Bourgogne Rosé Brut för 89 kronor är ett hyggligt prissatt riktigt bra alternativ när man inte vill gå hela vägen upp till roséchampagne.

 

Som vitt lyxvin har Röttorps Bästa denna vecka en stor mogen fräsch och utvecklad Chablis Grand Cru i 2002 Bougros från Brocard. Härlig smörig, kraftfull och frisk stor eftersmak till storslagna fiskrätter med smakrika såser.

 

Några tips för lagring i källare utanför de klassiska lagringsvinerna är denna vecka i måttligt prisläge 2008 Jacobsdal Pinotage, 112 kronor, som är ovanligt delikat för druvan och växer under mycket lång tid till sig i finess och detaljrikedom. I lite dyrare prisläge är La Spinetta’s 2008 Barbera d’Alba Gallina, 313 kronor en storslagen mycket lovande barbera även för långlagring.