Laddar annons
Villa Sandi specialist för prosecco
23 Feb, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Villa Sandi specialist för prosecco

Proseccovin är populära, inte bara i Sverige. Villa Sandi är en, om inte den, ledande tillverkaren av proseccovin.

Villa Sandi är specialist för prosecco. Företaget ägs av familjen Moretti Polegato, i fjärde generationen.

Namnet Villa Sandi är efter villan som ligger på den 146 hektar stora egendomen nära Treviso. Byggnaden är daterad till tidsepoken romantiken, år 1622.

Villa Sandi är ett traditionellt företag säger företagets exportchef, Silvana Graziottin (bild). Varpå hon snabbt lägger till att man även sträver efter kunskap och utveckling. Man är bland annat med i en sammanslutning som bedriver forskning om vinodling och vinframställning tillsammans med ett antal andra italienska vinhus.

Syftet är att tillverka vin med olika smakstil och uttryck i stället för att fokusera på ursprungsplats.

Den torraste proseccon är Asolo (nr 5 i provningen).

Kul att känna till: Av restprodukterna från vinframställningen tillverkar Villa Sanid kosmetika.

Prosecco specialist Villa Sandi

Vingårdarna ligger i Cartizze (106,5 hektar) och i La Rivetta som är en geografisk beteckning (1,5 hektar). I Cartizze ligger för övrigt Italiens dyraste vinmark där 1 hektar vingård kostar cirka 200 miljoner Euro.

Villa Sandi köper druvor från ytterligare 460 hektar. Allt buteljeras och säljs, varje år. Den totala produktionen uppgår till 5,5 miljonber buteljer vin per år.

Tillverkningsmetoden är enligt charmat-metoden, det vill säga att jäsningen sker under tryck i tank. Efter jäsningen kyls vinet ner till runt 0 grader. Temperaturen hålls fram till dess att proseccon tappas på butelj. Tappning sker efter åtgång.

Provning av Villa Sandis proseccoviner

1. Villa Sandi Il Fresco Spumante Blanc de Blanc

Aromatisk, frisk och lätt äpplig doft. Smaken är torr/halvtorr, frisk och äpplig med druvig twist och en sammantaget härlig mognad. Ingen upplevd svaveldoft eller smak (undertecknad är superkänslig för svavel).
Betyg: 4

Il Fresco är den mest kända proseccon i Italien. Rosébubbel får inte får kallas för Prosecco (nr 7 i provningen). Många proseccotillverkare hoppas få en regeländring under 2020 för att det ska vara tillåta att skriva ut Prosecco Rosé (tillverkas av glera och pinor noir) på etiketten.

2. Villa Sandi Il Fresco Prosecco Brut (73340), 109 kr

Doft av aprikos, gula och gröna äpplen med inslag av akacia, karamell och en liten honungston.
Betyg: 3

3. Villa Sandi Il Fresco Biologico Prosecco. EKO.

Lätt parfymerad doft med lätta svavelpuffar. Frisk, grönstram smak av päron och en lång, aromatisk eftersmak. Trevlig och lättdrucken.
Betyg: 3+

4. Villa Sandi Asolo Prosecco Superiore

Fruktig, lätt äpplig-päron och aromatisk smak som håller ihop bra, sammansatt i en aningen mer söt smakstil. Varm och mogen smak. Druvorna skördas mer mogna för kvalitet superiore.
Betyg: 3+

5. Villa Sandi Nero Asolo Prosecco Superiore

Extra Brut socker är runt 5 g/l.
Aromatisk av päron och en knivsudd grapefrukt. Torr, stram fruktsmak, bra längd.
Betyg: 4+

6. Villa Sandi Cartizze "La Rivetta"

Doften är frisk av äpplen. torr, medlefyllig, fruktig och tydlig av äpplen. Aromatisk smak med fina drag, viss elegans, äpplig och lång.
Jäsningen är 6-8 veckor i stället för vanliga 3 veckor.

7. Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut Spumante (77247), 99 kr

Absolut helt oemotståndlig, bärig av hallon och jordgubbar med fin längd och en sammantaget, lättsam trevlig smak.
Betyg: 4

Alla viner innehåller cirka 11 g socker/liter och har en alkoholhalt mellan 10,5 - 11,5 procent.

Appellationen, DOCG-regeln ger utrymme att blanda gleradruvan med andra druvor, motsvarande 15 procent.

Visste du detta om prosecco

Frizzante i Italien, trycket är 2,7 BAR (inte spumante). En champagne är närmare 6 BAR.
Bästa serveringstemperaturen är 8 grader som när man häller upp i glaset blir proseccoperfekta 10 grader.

Vad är prosecco.