vad-ar-prosecco-vinbanken

Vad är – prosecco

Favoritmarkera

PROSECCO. Prosecco är ett perfekt mingelvin, utmärkt som fördrink innan som efter lunch. Smaken är lättsam, mousserande och lagom sött eller torr när vinerna är som bäst.

Samtidigt smakar prosecco klädsamt frisk med en lätt bitter avslutning. Perfekt vin för sommar eller som fördrink, till småplock som torkad skinka, parmesanost eller bara nötter och chips.

Vad är Prosecco

Prosecco är ett oftast mousserande vin, inte alltid måste nämnas då en liten del prosecco även tillverkas som stilla vin. Alkoholhalten är låg, mellan 8-11 procent är vanligt.

Varifrån kommer Prosecco

Ursprungsområdet ligger i den Alpnära italienska provinsen Treviso i region Veneto. Klassificeringen innefattar den högre kvaliteten, Prosecco Superiore DOCG med specifika zubzoner.

Prosecco DOC tillverkas i nio provinser mellan Veneto och Friuli Venezia Guilia medan Prosecco DOCG är från provinsen Treviso och städerna Conegliano och Valdobbiadene samt från Asolo.

Prosecco av kvalitet DOC och DOCG bär den traditionella ursprungsmärkningen, en klassificerings-remsa, se bilden.

prosecco-bast-i-test-2017

Klimatet och druvan

Klimatet i området är kylslaget och druvan, glera, mognar sent. Skörd kan starta så sent som i början av november. Förr i tiden innebar den sena skörden att den låga utomhustemperaturen gjorde att den påbörjade jäsningen av musten stannade av. Vinet fortsatte sedan den avbrutna jäsningen när våren kom med varmare väder.

LÄS MER:  VINBANKENS TOPP 10-LISTA PROSECCO 2018

Tillverkningsmetoden för Prosecco

I dag tillverkas prosecco med charmat-metoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i tank (inte som för en champagne i varje enskild flaska).
Prosecco lagras sedan på tank mellan 18-24 månader och fylls därpå i flaska, under tryck. Tillverkningen är kostnadseffektiv och passar vin som görs i stora volymer.

En Prosecco har en liten restsötma. Vin med beteckningen ”Dry” eller Brut innehåller upp till 12 g/l restocker Jämför till de vinerna vi vanligtvis har som måttstock för beteckningen ”torr” och som ligger mellan 1-3 g/l restsocker.
När ska man dricka prosecco

Prosecco passar perfekt som mingeldryck eller som del av en drink, kanske i ett bål. Mest berömd är Bellini cocktail, skapad av ägaren till Harry’s Bar i Venedig, Guiseppe Cipriani under 1930-40-talet.

Prosecco i Bellini cocktail

En Bellini blandas med färska persikor men varianter är otroligt många. En av de största turistfällorna i dag är att dricka Bellini på Harry’s Bar i Venedig. Alla ni, som likt mig själv, gjort detta har förmodligen blivit lika besvikna som skinnade.

Huvudbild: tack till prosecco Mionetto!

Lämna ett svar