Laddar annons
Vin för vintermat – en matvänlig box du inte får missa
31 Oct, 2023

Vin för vintermat – en matvänlig box du inte får missa

Kylan sänker sig ner mot minusgrader. Dunjackorna åker fram. Mössorna och handskarna är på. Det är svensk vinter och vi blickar mot de röda, värmande vinerna på hyllan. Och där hittar vi en matvänlig box som funkar utmärkt till vintermat. 

Att hitta den där mat- och vinmatchningen som höjer såväl maten som vinet är något speciellt. Nu när vintern är här och vi ständigt letar efter nya sätt att värma oss, så finns det ett antal viner som passar utmärkt som vin för vintermat. De där kryddiga, värmande sopporna serveras på diverse ställen och om du är sugen på ett bra vin till det så finns det en relativt ny box på hyllan som passar utmärkt. 

Les Sorts Serra Catalana är trelitersboxen från det trendiga spanska området Montsant som lanserades på den svenska marknaden i våras och snabbt blev så pass populär att den tog sig in på hyllorna. Montsant som område ligger i en halvcirkel runt det betydligt mer välkända, men även väldigt mycket dyrare området Priorat. I Montsant har producenterna hittat ett framgångsrecept kring hur man får till smakrika viner till en låg kostnad. 

När det kommer till Les Sorts Serra Catalana så är det Celler Masroig som ligger bakom vinet. De har i dag ett flertal viner som du producerar, men bara ett fåtal av dessa går att få tag på i Sverige. I Les Sorts Serra Catalana har de fått fram ett vin där de lyckas kombinera kraftig och intensiv fruktighet, med en fräsch och elegant karaktär. Detta gör de tack vare att de har möjlighet att odla sina druvor på hög höjd vilket ger en fin mognad till druvorna. 

Just till vintermat, som till exempel en värmande gryta, biff stroganoff eller varför inte kyckling i mustig tomatsås, kommer du märka att den intensiva och mörka frukten, som har ett visst djup i sig, kommer passa fint med de kryddiga och smakrika rätterna. De flesta vinterrätter, som vi associerar med väldigt mycket smak, kryddor och örter, kommer passa fint med den mörka frukten, plommonen, björnbären, svartpepparn, fatkaraktären och de syrliga körsbären. 

Les Sorts Serra Catalana är med andra ord ett boxvin där man blandar kraftig och intensiv frukt med fräsch och frisk syra. Ett matvänligt vin som gjort för vinterns rätter och som passar utmärkt nu när kylan tagit ett grepp om Sverige och minusgraderna dominerar om nätterna. De svenska vinexperterna är även de överens när det kommer till Les Sorts Serra Catalana. Vinbörsen ger boxen sin fyndstämpel, så gör även Allt om Vin och Vinbanken. Boxtoppen ger vinet full pott och Dryckeslistan rankar det som nummer 1 under vecka 25. Även Expressen och Afonbladet kom med omdömen där de gav vinet 4 av 5.

Denna artikel är sponsrad av Terrific Wines AB.