Laddar annons
Chiara Condello – underbarnet som fortsätter att imponera
5 Sep, 2023

Chiara Condello – underbarnet som fortsätter att imponera

Trots att hon kommer från en vinmakarfamilj så valde Chiara Condello att plugga ekonomi vid Bocconi Universitet i Milano. 2014 ställde hon dock frågan till sin familj om hon kunde få en liten bit land att odla vindruvor på, svaret blev givetvis ja och ändå sedan dess har Chiara Condello tagit hela vinvärlden med storm.

Beställ hennes senaste vin här

”Italien stjärnskott på vinhimlen”, ”Sangioveses framtid”, ”Underbarnet från Predappio”. Superlativen har verkligen haglat över den unga vinmakerskan Chiara Condello som 2022 utsågs till Italiens bästa vinmakare under 35 år. Och när man testar hennes viner så är det väldigt enkelt att förstå varför de är så populära och hyllade.

Så sent som i augusti i år gick den ansedda vinexperten och journalisten Andreas Grube ut och hyllade hennes senaste lansering på den svenska vinscenen med orden; ”Vinmakning i toppklass! Fynd? Nope: dunderfynd.”.

Beställ vinet här

För att förstå orsaken bakom succén och hypen kring Chiara Condello så måste man backa bandet ett drygt decennium. Där och då valde Chiara att gå en egen väg och plugga ekonomi istället för att göra som hennes familj i princip alltid gjort, nämligen producera vin. Milano blev hennes hem under studietiden, men 2012 började hon ändå arbeta på familjegården Condé som drevs av hennes far Francesco. Trots att hon egentligen inte hade någon egen erfarenhet av att producera vin så valde hon att fråga familjen om hon kunde få en liten bit mark att göra egna viner på. Svaret blev föga förvånande ja från familjens sida, och 2015 blev hennes första vin klart.

Chiara Condello har hyllats av världens vinexperter

Ända sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet, och hon har unisont hyllats av några av världens främsta vinskribenter för ditt nytänkade sätt att producera vin på. I den lilla byn Predappio, i regionen Emilia-Romagna, har hon nu hand om familjens produktion. Och det är även här som hon producerar det senaste vinet i sin nu berömda kollektion. Namnet på vinet är Al Caleri by Chiara Condello och är gjort helt på Italiens mest odlade och älskade druva, sangiovese. Till skillnad från grannregionen Toscana, som så ofta får stå i rampljuset, så har det här vinet en egen karaktär och stil där frukten kommer fram på ett imponerande sätt.

Beställ vinet här

Emilia-Romagna, som främst är känt för sin gastronomi och sina snabba bilar, är en region som allt fler nu vänder blickarna mot. Och här är Chiara Condello en av de absolut starkast lysande stjärnorna på vinhimlen. Det är även här som hon lyckas få fram sina nu tokhyllade viner där druvan sangiovese alltid står i fokus.

Recension av vinet

Chiara Condello

Al Caleri by Chiara Condello, 2021 (51901) 129:-

Fruktigt, välbalanserat och piggt vin med en vibrerande och intensiv doft av röda bär, skogshallon, färska örter och vanilj. De vänliga tanninerna finns där på ett väldigt elegant och snyggt sätt. Frukten kommer fram på ett imponerande sätt i smaken, och längden är otroligt imponerande. För 129 kronor går det inte att göra något annat än att lyfta på hatten och applådera. Det här är ett otroligt snyggt gjort vin som är utmärkt nu på hösten.