Laddar annons
Så blev Portugal en vinnation att räkna med
15 Jan, 2024

Så blev Portugal en vinnation att räkna med

Den portugisiska vinnäringen blomstrar. Med hjälp av ett stort fokus på hållbarhet och med inhemska druvor som håller hög klass har hela Portugal fått sig ett rejält uppsving som vinnation, inte bara i Sverige utan i hela världen. En av producenterna som varit med och lett den hör förändringen är Casa Relvas i Alentejo. 

Strax öster om huvudstaden Lissabon hittar vi den stora vinregionen Alentejo. Det är här som det familjeägda vinhuset Casa Relvas har sin hemvist sedan 1997. Regionen är kanske främst känd för att vara centrum för hela världens korkeksodlingar, men här lyckas man även producera viner som imponerar. Och man gör det med hjälp av druvsorter som vi i Sverige kanske inte direkt är bekanta med. Det är alicante bouschet, castelao, trincadiera, alfrocheiro samt aragonez, som även är känd som tempranillo i Rioja. 

Ekologiska odlingar, hållbarhet och målmedvetenhet

Men hur kommer det sig att en nation som gick från att vara diktatur till att bli demokrati för bara 50 år sedan, nu har lyckats skapa så pass imponerande viner att de ofta kammar hem höga poäng hos de stora vinmagasinen? Svaret är inte så komplicerat utan stavas ekologiska odlingar, hållbarhet och målmedvetenhet.

Portugal vinnation

Redan i början av 2000-talet insåg Casa Relvas att de behövde tänka annorlunda med sina vindolingar. De behövde tänka på jorden och på den påverkan de själva hade. De började med att plantera 10 hektar vinodlingar. Dessa växte snabbt till 35 hektar. Samtidigt började de återplantera korkekar som aldrig förr. Några få hektar blev till fler och fler, och i dag har de hela 900 hektar skog med både nya och äldre planteringar av korkek. Detta är nästan tre gånger så mycket som deras vinodlingar. I vinodlingarna har de storkbon och vid sidan av föder de upp en utrotningshotad åsneras. Det kan tyckas irrelevant att ha storkbon i vingårdarna och att försöka rädda en åsneras, men för familjen Relvas så är det här ett sätt för dem att respektera jorden och minska sin egen påverkan på klimatet. 

Har tre röda viner på hyllan - inklusive hyllade Segredos de Sao Miguel

I Sverige i dag har familjen Relvas tre röda viner på hyllan på Systembolaget. Det är deras populära tvålitersbox Merino samt deras två viner på flaska; Casa Relvas Touriga Nacional och Segredos de Sao Miguel. Alla dessa tre viner har fått både en märkning för att vara miljöcertifierade och en märkning för socialt ansvar av Systembolaget. Det sistnämnda av familjens viner utsågs bland annat av Vinbanken till det bästa röda vinet under 100 kronor i oktober 2023 i en oberoende topplista, när priset låg på 99 kronor, innan skattehöjningen 1 januari 2024. 

Familjen Relvas
Bröderna Relvas

Portugal generellt sett som vinnation är lite av ett föregångsland. Många andra länder, med en betydligt större och längre vinhistoria, har börjat blicka mot det lilla landet på Iberiska halvön och undrar vad de gör rätt. Det har till och med gått så långt att flera producenter i anrika Bordeaux börjat plantera den portugisiska druvsorten touriga nacional då de insett att den kan hantera värmen och klimatförändringarna. Portugal var snabbt på frågan och insåg att de satt inne på lite av en guldgruva med druvsorter som redan klarar av att hantera ett relativt varmt klimat, utan att för den delen ge syltiga, alkoholrika och övermogna röda viner. Man lyckades skapa fräscha, matvänliga och välbalanserade viner som imponerade.

Stort fokus på hållbarhet

I en värld där många viner skenat iväg rejält i pris så letar vi konsumenter allt oftare efter de stora vinfynden, och frågan är om inte Portugal är det främsta föregångslandet när det kommer till värde för pengarna. Man kan säga att Portugal som vinnation satte sig själva på vinkartan genom att respektera sina egna druvsorter, ha stort fokus på hållbarhet och samtidigt inse vikten av vinmakning i absoluta världsklass. Dessa tre faktorer såg till att Portugal i dag är en vinnation i den absoluta världstoppen. 

Artikeln är sponsrad av Provinum Vinhandel AB.