Laddar annons
Montsant – området med de stora spanska vinfynden
13 Jun, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Montsant – området med de stora spanska vinfynden

Som en halvcirkel, eller snarare hästsko, runt det världskända vinområdet Priorat hittar vi området Montsant som delar namn med de intilliggande idylliska katalanska bergen. Lillebror och doldis är två uttryck man brukar använda när man jämför de två områdena med varandra, men när man ser på priserna på vinerna så är det snarare ett av områden som lockar mer än det andra.

Det har gått några decennier nu sedan det katalanska vinområdet Priorat slog igenom med dunder och brak på den internationella världsscenen. Plötsligt skulle alla börja dricka vin därifrån, och den ena flaskan visade sig vara dyrare än den andra. Numera ikoniska producenter skapade viner som ofta slog franska, italienska och amerikanska prestigeviner på näsan, men man insåg även snabbt att vinerna från Priorat på grund av sin popularitet också förblev otillgängliga för en stora vindrickande massan. Druvorna som odlades i den unika röda jordmånen visade sig vara så pass dyrbara att många inte hade råd med dessa fantastiska viner. Några år senare började det dyka upp vin som var väldigt likt Priorat. Det var samma druvsorter som var odlade i exakt likadan röd jordmån. Och vinerna höll en exceptionell nivå men priserna var betydligt mer humana och tillgängliga. Plötsligt hade svenska folket upptäckt Montsant, det unika vinområdet som snirklar sig runt kända Priorat och som bjuder på fantastiska vinupplevelser till otroliga priser.

Beställ vinet här

När du befinner dig på ditt lokala Systembolag och kollar efter vin från Montsant så kommer du snabbt märka att utbudet ännu inte är det största. Vinområdet kallas fortfarande för en doldis då det är så få vinkonsumenter som faktiskt upptäckt det. Ett av vinerna som faktiskt kommer från området och som gjort stor succé på hyllan de senaste åren är Les Sorts Selecció, som med sin ikoniska svarta flasketikett sticker ut på hyllan.

Les Sorts

Nu har Les Sorts dessutom valt att lansera en trelitersbox i Les Sorts-familjen, som går under namnet Les Sorts Serra Catalana. Boxen går i samma estetiska stil som den välkända flaskan, med den helsvarta färgen som sticker ut.

Så här beställer du vinet

Vinet innehåller de internationellt välkända druvorna carignan, garnacha och merlot, vilket är en ovanlig druvblandning för att vara Spanien. Och det är den sistnämnda druvan, merlot, som gör det här till ett speciellt vin. Direkt i doften börjar man tänka på sommarens grillkvällar eller till de sköna kvällarna runt middagsbordet när man blir sugen på ett glas rött.

Montsant liknar Priorat i smakkaraktär

Flaskan Les Sorts Selecció har under en längre tid nu gjort stor succé då konsumenterna snabbt insett att man får väldigt mycket vin för pengarna när man köper vin från Montsant. Hittills har det inte funnits alls många boxar från området, och med tanke på prisvärdheten och vilka intressanta viner som faktiskt kan produceras här, så är det anmärkningsvärt att det inte kommit fram flera boxar härifrån. Framförallt med tanke på hur dyrt Priorat är och hur pass lika vinerna från Montsant är Priorat-vinerna i smakkaraktär.

Den nya trelitersboxen från Les Sorts består av mestadels druvor från just Montsant, men för att säkra tillgången på druvor så innehåller vinet även druvor från närliggande appellationer. Den nya trelitersboxen dyker upp i Systembolagets beställningssortiment i mitten av juni och kostar 279 kronor.

Beställ vinet från de katalanska bergen här

Recension av vinet


Les Sorts, Serra Catalana, 2021 (55637) 279:-

Wow, vilken positiv överraskning på boxhimlen. Ett fylligt vin med härligt mogen mörk frukt i form av blåbär, björnbär och syrliga körsbär. I doften får du en fatkaraktär och en pepprighet som kompletterar den intensiva och mogna fruktigheten på ett fint sätt. I längden möts du av choklad, kaffe och en gnutta vanilj. Ett högkvalitativt boxvin som verkligen ska klassas som en premiumbox. Detta passar perfekt till sommarens grillkvällar.