Laddar annons
Vin till alla hjärtans dag - 5 romantiska mat- och vintips
12 Feb, 2024

Vin till alla hjärtans dag - 5 romantiska mat- och vintips

Den stora kärleksdagen närmar sig och varför inte bjuda din käraste eller någon du tycker om på gott vin med tillhörande mat. 

På senare tid så tycks det har blivit någon slags högtid där man byter presenter med varandra, och trots att presenter alltid är trevligt så uppmanar vi på Vinbanken att uppvakta din partner med mera gastronomiska inslag. Vid matval så får man självklart tänka på sådant som funkar med vinet, men också som är ”dejt-anpassat” och därför hjälper vi till genom att lista fem vintips med tillhörande mat. Vi ger dig här vin till alla hjärtans dag där vi matchar varje enskilt vin med romantiska mat- och vintips som passar till rätterna. 

Vin till alla hjärtans dag - 5 romantiska mat- och vintips

Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire  J M Brocard

Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire J M Brocard

2022
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

En allround Chablis som levererar fantastiskt finstämda citrus- och grönt äppelaromer. Inga ekfat att prata om utan frukten och mineralkrispet får hela gommen för sig själv, vilket gör vinet enkelt men också väldigt törstsläckande. Syran går i balans med fruktigheten och håller ihop vinet på ett fint sätt. Denna trotjänare har funnits med länge och det är tur för det är ett vin som funkar perfekt med lättare skaldjur eller vit fisk. 

Mat till: Räkor eller blåmusslor med hinkvis av aioli och en baguette per person, mysigt!

231 kr
Costa Bassa  Valtellina Superiore

Costa Bassa Valtellina Superiore

2020
italienItalien
750 ml
13%

Chiavennasca som är det lokala namnet på druvan Nebbiolo från alperna som har blivit oerhört trendig och det med all rätt. Området Valtellina ligger i norra Italien och gränsar till Schweiz. Druvorna som odlas får växa i relativt hårda förhållanden och just Nebbiolo ger ifrån sig en knivskarp syra med skarpa tanniner som rispar sig i gommen tillsammans med flörtiga körsbär, rosenblad och en hint av fatlagringen som lyckas runda upp eftersmaken. 

En drickfärdig Nebbiolo med rivighet som dricks bäst till din tolkning av salsicciapasta med ett stadigt parmesantäcke. 

211 kr
Guldkula  Brut Resérve

Guldkula Brut Resérve

frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

Vad sprider mer kärlek än stilla vin? Champagne!! 

Detta är en av de mest prisvärda champagnerna på Systembolaget och den levererar verkligen en maffig aromprofil. Med smak av vinteräpplen, rostat bröd och en nötigare eftersmak som går hand i hand med den mogna citrusen. Prislappen på 301 kronor är inget och tala om, ett måste att dricka om man mot förmodan missat eller bara vill dricka lyx till en billigare prislapp. Satsa på en charkbricka med vita ostar, fuet-korv, oliver och salta kex om du vill addera ytterligare mysfaktor. 

301 kr
Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon

Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon

2021
usaUSA
750 ml
13.5%

Cabernet Sauvignon som odlas så här varmt och österut framkallar ofta en sötaktig svartvinbärs ton och tillsammans med amerikanska ekfaten som ger ännu mer vanilj och kokos så är det lätt hänt att det blir en aning jolmigt i munnen. Dock inte detta vinet, här jäser druvorna på ståltank och ¾ av vinet får också lagras på ståltank för att behålla sin spänstighet och syra. Står på hyllan som ”nyhet i fasta sortimentet” på alla systembolag. 

Det är gott precis som det är och matmässigt funkar det fint med en köttbit med tillhörande sås, bearnaise eller rödvinssås funkar lika bra. 

16
169 kr
Château Rahoul Vignobles Dourthe

Château Rahoul Vignobles Dourthe

2022
frankrikeFrankrike
750 ml
13%

Även om Bordeaux är känt för sina röda viner och även dessertvin så bör man inte helt glömma bort de vita, torra vinerna från regionen. Druvorna är Sauvignon Blanc och Sémillon och dessa blandas för att hitta balans. Sauvignon Blanc med sin enorma aromatik och syra möter sin motpart Sémillon som står för kropp och muskler. Vinet får en härlig mix av båda och ger lite gul frukt med nötighet och en viss smörkaraktär. Efter jäsning så lagras vinet på sin jästfällning på ekfat i 8 månader. 

Rekommenderad mat till blir fetare fisk såsom lax eller röding med lite drag i tillbehören alternativt kyckling med en schysst dragonsås. Våga ta ut smakerna till det här vinet. 

209 kr