Uppesittarkväll – franskt förspel och söt avslutning

Favoritmarkera

JulgranNu är det hög tid att planera mat och dryck till uppesittarkvällen. Antingen har du koll på läget och kan bjuda in grannarna på lite trevligt samkväm eller så är detta din chans att klä granen, slå in alla julklapparna, skriva rimmen och koka julskinkan. Oavsett vilket så krävs det gott om smaskigt på tallrik och i glas.

Avdelningen franskt förspel

Den franska rätten tartiflette är en härlig blandning av potatisgratäng och ostpaj som går att förbereda innan och bara värma. Smält ost=himmelriket enligt undertecknad.

Tartiflette 4 portioner
8 fasta potatisar i tunna skivor (gillar du skal så bara tvätta noga)
2 gula lökar i tunna skivor
2 krossade vitlöksklyftor
1 paket bacon eller pancetta, hackat i småbitar
1 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
Ca 250 g reblochon ost (eller mer…) i tunna skivor med skal och allt
olja att steka i
svartpeppar och salt

Sätt ugnen på 180 grader C.
Koka den skivade potatisen tre minuter. Häll av vattnet.
Stek lök och vitlök i olja på låg värme.
När den är genomskinlig, öka värmen något och stek baconbitarna med löken.
Häll på vinet och låta koka ihop två, tre minuter. Häll på grädden och låt koka någon minut till. Smaka av med salt och peppar.
Varva sedan potatis, ost och lökblandning. Avsluta med ost på toppen.
Låt stå ca 30 minuter i ugnen tills det bubblar och färgen är gyllene.

Tartiflette

Servera ett bärigt, lätt rött vin till, exempelvis:
Beaujolais-Villages (5003), Frankrike, 79 kr
Hallon och blåbärigt vin gjort på gamay.
Torres San Valentin (12755), Spanien, 63 kr
Fruktigt och bärigt vin gjort på garnacha.

Eller en fräsch lager:
Wisby Pils (1570), Sverige, 17,50 kr för 330 ml
Landsort Lager (1466), Sverige, 28,50 kr för 500 ml

Avdelningen tjuvsmakare

Hos oss bakar vi alltid julskinkan dagen/kvällen innan själva dopparedagen. När det mesta är inslaget, pyntat och fint äter vi ljummen julskinka med potatis, rödkål och senap. Det är då jag njuter som mest av skinkan. Se bara till att köpa en tillräckligt stor så att det inte blir en skalk som ställs fram på julbordet. När skinkan överlevt julafton blir den till nattamat, då i formen av skinkmacka med några kalla skivor potatis, en skiva stark ost, senap och gärna äppelmos. Mums!

Att dricka till den ljumma julskinkan:
Beaujolais Nouveau eller om du vill ha lite mer stuns bakom fruktigheten, varför inte en carmenèreblandning från Chile eller en trotjänare från Rioja:
Adobe Reserva Cabernet Sauvignon 2012 (6853), Eko, Fair trade, Chile, 74 kr
Bärkorgen full med blåbär och svarta vinbär. Fat och viss örtighet stagar upp det bra.
Faustino VII 2011(22662), Rioja, Spanien, 75 kr
Något kryddigare frukt och vanilj från faten. Mjuk och trevlig med typisk riojaton: kräftspad eller dill om du så vill.
”Storebror” Faustino I Gran Reserva 2001, utsågs nyligen till ”Wine of the year 2013” av Decanter Magazine UK. Finns på SB med guldnät och allt: nr 2678, 154 kr.

Avdelningen ”jag drömmer om sydligare breddgrader”

Vinbanken föreslår några få och smakrika tapas: baconlindade dadlar, parmesan och pestosnurror av smördeg samt rökta laxsnurror med pepparrotsost. Komplettera med surdegsbaugette, oliver och en bit parmesan om hungern är svår.

Här släpper vi loss smakerna och tar ett tropiskt, ekat vitt vin, förslagsvis:
Vicar’s Choise Barrel fermented Chardonnay (2188), Nya Zeeland, 96 kr
Fruktigt, rostat, smörigt med citrustoner.
Catena Chardonnay 2012 (6612), Argentina, 119 kr
Vem sa ABC? Det vill säga Anyting but chardonnay. Det här är ju så gott. En korg med persikor, äpplen och citrusfrukter. Toppat med vanilj från faten. Torrt, smakrikt och fylligt

Avdelningen gottegrisar

Vi skippar allt annat och ger oss direkt på det bästa, det vill säga desserten. Saffranspannkaka är enkelt att fixa med färdig risgrynsgröt. Det blir lika gott som att göra allt från grunden, tro mig, jag har testat.

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka 4 portioner
500 g färdig risgrynsgröt
1 dl grädde
0,5 g saffran
2 msk strösocker
1 krm salt
0,5 dl mandelflagor
3 ägg

Sätt ugnen på 180 grader C.
Rör ihop allt och häll smeten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Kolla att pannkakan har fått fin färg och ”stannat”. Låt den svalna något innan den serveras med lättvispad grädde och sylt. Salmbär enligt gotländsk tradition, men drottningsylt är också gott.

I glaset avslutningsvis, något litet och sött förstås.
Nederburg Noble Late Harvest 2012 (2741), Sydafrika, 79 kr
Gjort på sent skördad chenin blanc framförallt. Mycket söt smak av aprikos och honung. Fungerar även till en bit ost om så önskas.
Offley Cachucha vitt portvin, (8106), Portugal, 119 kr
Söt med aningens smak av mörk sirap, aprikos och apelsinmarmelad. Passar också till julaftonens fruktsallad.

Och så inte klämma på paketen innan julafton! Skål!

Kommentera