Laddar annons
Vin till julmat - de bästa vinerna till julbordet 2023
23 Nov, 2023

Vin till julmat - de bästa vinerna till julbordet 2023

Julen är en tid fylld av värme, gemenskap och smaker som tar oss tillbaka till barndomen. Det svenska traditionella julbordet sveper om med en varm filt när det är som mörkast och kallast i vårt avlånga land. Vanligtvis till julbord dricker svenskar öl, nubbe eller julmust vilket absolut är ett vinnande koncept, men vad ska man dricka om man är sugen på vin?

Hur ska man tänka och vad ska man välja? Vi bjuder in dig till en mysig julfest och tipsar om goda och vita och röda viner till årets julbord. 

Tips på hur du kan tänka - Kalla och varma sektionen 

Det kallskurna på julbordet präglas av mycket sötma. Exempelvis gravad lax, hovmästarsås, rödbetssallad, inlagd sill och sylta. En grundregel gällande söt mat är att vinet ska ha en högre sötma än vad maten har. Sötma slår nämligen ut sötma, varken vinet eller maten kommer därav smaka eller upplevas överdrivet sött. Dilemmat är att vi svenskar generellt sett inte kilar stadigt med söta viner. Ett gott vin att smutta på bör därför ha hög syra med en diskret sötma i bakgrunden. Om du däremot vill hålla dig till en vinflaska genom hela kvällen, är det bästa valet ett fruktigt, friskt vin som kan balansera alla de olika smakerna. 

Den varma delen av julbordet har en bredare variation av smaker än det kallskurna. Revbensspjäll, Janssons frestelse, griljerad julskinka och köttbullar, underbart goda smaker men även spretiga. Här kan vi släppa tyglarna lite och radera idén om att hitta en bra kombination, fokusera mer på att hitta ett vin som är gott och kan drickas både med och utan mat. Det vi främst letar efter är ett lätt vin med lite strävhet, lite syra och en given smakkaraktär som kan möta alla de olika smakerna. 

Vitt vin till julmat - tips på bra vita viner till julbordet

Rött vin till julmat - tips på bra röda viner till julbordet

Sött vin till julmat - tips på bra söta viner till julbordet

Vi välkomnar den andra magen (dessert-magen). Ris à la Malta, ischoklad, kola, nötter - ja vi svenskar lyckas varje år trycka i oss dessa godsaker trots en julbuffé som heter duga innan. Tipset från innan att dricka sött när man äter sött kvarstår. Här funkar de flesta dessertviner finemang. Om du vill sätta gräddet på moset för kvällen inhandla Brachetto d´Acqui av Braida eller Moscato d'Asti av Gianni Doglia. Vuxengodis som säger slurk på några sekunder. 

Summan av kardemumman - drick ett vin du själv tycker om. Det svenska julbordet har en mängd olika smaker och tillagningsmetoder, det är svårt att få smakerna att gå ihop. Så satsa på ett gott vin du njuter av när du ännu en gång måste höra farsan säga “en sån där färg skulle man ha haft" till tomteverkstaden i Kalle Anka. Vi på Vinbanken önskar dig en jul fylld med smaker som berör och ögonblick som värmer. Skål för en minnesvärd jul och ett smakfullt nytt år!