Laddar annons
Allesverloren – historien om det anrika sydafrikanska vinhuset
6 Apr, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Allesverloren – historien om det anrika sydafrikanska vinhuset

Sydafrikanska viner är långt ifrån en ny bekantskap för vindrickande svenskar. Ändå sedan de började säljas på Systembolaget på 1990-talet har de varit populära. Och en av de absolut mest kända producenterna är Allesverloren. Det här är historien om det anrika familjeägda vinhuset från Swartland.

Ungefär en timme norr om den sydafrikanska storstaden Kapstaden hittar vi vinregionen Swartland. I hjärtat av regionen finner vi den välkända vingården Allesverloren med anor som går flera hundra år bak i tiden. Om namnet känns bekant så beror det säkerligen på att vinhuset är ett av de absolut mest välkända från Sydafrika på den svenska marknaden. Men hur gick det egentligen till och varför uppskattar vi i Sverige vinhusets viner så mycket?

Om man ska vara väldigt noggrann så börjar historien om Allesverloren redan på slutet av 1600-talet då en änka vid namn Cloete fick ta över gården. Om det i dag tar en timme med bil mellan Swartland och Stellenbosch så tog det betydligt längre tid än så på 1600-talet. Närmare bestämt två veckor. Efter ett besök i just den intilliggande regionen Stellenbosch så kom änkan Cloete tillbaka till en plundrad och bränd gård. Hon yppade då orden ”Allesverloren” som fritt översatt betyder ”allt är förlorat” och det blev också namnet på vingården.

"Vi var först i hela Sydafrika med att börja producera portvin"

Snabbspola fram till slutet på 1800-talet då familjen Malan, som än i dag driver gården, tog över den. Men man gjorde det inte i egen regi utan man sålde druvorna som man odlade till betydligt större kooperativ. 1972 valde man dock att slopa den strategin och istället helt och hållet satsa på egen produktion. Och det var i och med det beslutet som man la grunden till succén på den svenska marknaden. För istället för att satsa på klassiska franska druvor som de flesta andra producenter gjorde, så valde man ett helt annat spår. Man blickade mot den iberiska halvön, närmare bestämt Portugal, och druvan tinta barocca som är en viktig komponent i flera portviner.

– Vi var först i hela Sydafrika med att börja producera portvin och vi är än i dag störst, berättar Danielle Malan som är den sjätte generationens Malan att driva vidare vinhuset.

– Att producera vin på tinta barocca var vi ganska unika med och det är även det vinet som främst är känt i Sverige i dag. Ett tag var Sverige vår största exportmarknad.

Swartland Regionen Swartland i Sydafrika.

Allesverloren Tinta Barocca började säljas på Systembolaget för mer än 20 år sedan och har sedan dess varit ett välkänt inslag på hyllorna. De portugisiska influenserna stannade inte där utan man utökade sina odlingar med den betydligt mer kända druvan touriga nacional.

– Under flera års tid så var det enbart till Sverige vi exporterade vår touriga nacional. Nu finns vinet även i flera andra länder också.

Allesverloren är den äldsta vingården i regionen

Sedermera har produktionen utökats med de välkända druvorna shiraz och på senare tid även chenin blanc.

I dag ansvarar Danielle Malan för försäljningen och marknadsföringen av vinerna, medan hennes bror Fannie är ute i vingården och utvecklar produktionen med hållbarhet i fokus.

– Om man besöker våra vingårdar i dag så kommer man märka att de är långt ifrån så där perfekta som man brukar se vingårdar på vykort. Förr var de såna, men vi insåg att vi istället ville ha våra vingårdar på ett mer naturligt sätt. Så nu odlas det grödor och djur vandrar fritt där. Jag skulle nog beskriva våra gårdar som varma och välkomnande.

– Vi är den äldsta vingården i regionen och det är klart att vi känner ett ansvar för att gå i bräschen när det kommer till hållbarhet. I dag använder vi oss inte av naturkork utan enbart at sockerrörskork som är mycket mer hållbart. Vi har även lättviktsflaskor sedan en tid tillbaka.

Allesverlorens viner

Även om pappa Danie Malan fortfarande är med i bakgrunden så börjar barnen ta över allt mer. Till sin hjälp har de även den erfarne vinmakaren Wilhelm de Vries som är den som har det största ansvaret för vinerna.

– Vi försöker inte att ändra på för mycket. Men självklart gör vi små justeringar hela tiden när det kommer till vår produktion. För oss är det allra viktigaste att alltid arbeta med kvalitet framför kvantitet. Vi kommer aldrig kunna mäta oss med de enorma mängderna som de stora kooperativen producerar, och det vill vi inte heller.

– Sverige som marknad kommer alltid vara väldigt viktigt för oss. Många tänker direkt på vår tinta barocca eller vår touriga nacional när de hör vårt namn i Sverige, och det är vi såklart väldigt glada för. Vi har arbetat väldigt hårt för att få fram den här kvalitén på vinerna, och det är glädjande att de varit uppskattade under en så lång tid, avslutar Danielle Malan.

I dag har Allesverloren tre viner i det fasta sortimentet, varav två är röda och ett är vitt. Producenten har ytterligare några viner i beställningssortimentet.