Laddar annons
Vin till midsommar – tips på fem viner
17 Jun, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till midsommar – tips på fem viner

Mycket handlar om öl och snaps på midsommar, men inte allt. Om man blir sugen på vin när firandet drar igång så ska man givetvis köra på det alternativet.

Hur ska man egentligen tänka om man faktiskt vill dricka vin till midsommar? För om man ska vara ärlig så väljer de flesta öl och snaps när det vankas firande. Vinflaskorna lyser ofta med sin frånvaro på midsommar, vilket är förståeligt med tanke på hur stark traditionen med snaps och öl faktiskt är i vårt land.

Tips på midsommaröl 2022

Det finns dock de som föredrar vin när det ska firas midsommar. Och vin passar förvånansvärt bra till flera av rätterna på midsommarbordet, även om det inte alltid är den enklaste matchningen när man väl står där i butiken. Därför har vi tagit fram en lista på vin som passar riktigt bra till midsommar. Det är allt från viner som passar bra till sillen, till dessertviner som gifter sig väl med jordgubbarna.

Bästa snapsen till midsommar

Vintips - fler tips till olika tillfällen

Vin till midsommar

Passar vin till sill? Ja, faktiskt, men det gäller att välja rätt. Den klassiska inlagda sillen i ättika finns fortfarande kvar på bordet, men det blir allt vanligare med inlagda sillar i olika röror. Då ska man givetvis försöka matcha vinet till den feta sillen, röran den ligger i och de många olika smakerna som finns där. Välj alltid ett vitt vin till sill. Ett vin med hög syra och en gnutta sötma i sig passar faktiskt riktigt väl.

YOKO, Riesling, 2020 (52967) 129:-

Du får den där höga syran man gärna vill ha, men du får även den där lilla sötman som passar utmärkt till sillen. En modern riesling med tydliga toner av äpplen, päron och honung, men där citrustonerna ändå är dominanta. Om du ska välja ett vin som passar utmärkt på midsommarbordet, och då framförallt till sill, så är du Yoko Riesling.

Casa Vinironia Prosecco, Vino Biologico (77719) 95:-

Mousserande vin till mat? Japp, det går alldeles utmärkt, och det är faktiskt ett underskattat alternativ när det kommer till just mat. När du har ett midsommarbord framför dig med sill, lax, ägg och jordgubbar så vill du kanske inte köpa separata vin utan då kanske du vill ha endast ett vin. Då passar faktiskt en prosecco riktigt bra. I just den här proseccon får den liten sötma, men ändå de där tydliga prosecco-vibbarna. Bubbligheten är där och de tydliga tonerna av päron och citrus finns också där. Ett vin som du kan bjuda på väl kylt före, under och efter midsommarmiddagen.

Aveleda, Alvarinho, 2021 (73576) 109:-

Har du inte testat alvarinho än? Gör det! Ett oerhört friskt, fruktigt och somrigt vin som bjuder på väldigt mycket smak. Vi får den där fina fruktigheten som vi ofta vill ha på sommaren, samtidigt som syran är där som gör att vinet blir fräscht. Där finns även en härlig mineralitet som uppfattas som lite pärlande och friskt. Samtidigt som priserna på många viner höjs så får vi här ett av de mest prisvärda vinerna som finns där ute. Väldigt mycket vin för pengarna, och dessutom ett vin som passar alldeles utmärkt på midsommarbordet. Jämför det gärna med riesling, sauvignon blanc och pinot grigio så får du se vad vinet går för.

Penfolds Koonunga Hill, Shiraz Cabernet, 2019 (6253) 99:-

När grillen tänds på kvällen så ska man för första gången under firandet börja snegla åt det röda hållet. Och vad passar då inte bättre än ett fruktigt vin med lite choklad, rejält med kryddor och örter samt fina fattoner. I vinet får du den där klassiska frukten som du är ute efter när det vankas grillat och som passar perfekt även till marinerat kött. Oavsett om det är fläsk, nöt- eller lammkött så kommer det här vinet passa riktigt bra med maten och du kommer inte bli besviken.

Moscato d'Asti, Gianni Doglia, 2021 (7925) 89:-

Jordgubbarna står serverade framför dig. Du sneglar mot glaset och du ser att det är fyllt av något bubbligt. Frågan är om det finns något vin som passar bättre till jordgubbar än vad moscato d’Asti gör. Det italienska dessertvinet bjuder på bubblighet, sötma, fräschör och en tydlig fruktighet. Ett riktigt bra vin till jordgubbarna och sommardesserterna.

Silltallrik med västerbottenost

Examensfest - tips på bubbel till festen